≫ 

O "moralnim nakazama", albanskom lobisti i Makronu: Poslanici postavljali pitanja

Nakon poslaničkih pitanja, Skupština je nastavila rad po dnevnom redu, na kojem je 59 amandmana na predlog Zakona o trgovini

  • 0

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj zatražio je danas od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić da objasne zašto su američkog kongresmena Eliota Endžela, najvećeg lobistu za nezavisnost Kosova, predstavili kao partnera i prijatelja našeg naroda i države.

On je, na početku sednice Skupštine Srbije, predviđenom za poslanička pitanja, ukazao da se stav Endžela o Kosovu nije promenio, i zaključio da "postoji razumevanje Vlade i dela američkog Kongresa koji aktivno radi za nezavisnost Kosova".

Šešelj je istakao da se o tome nije čulo od Vučića kad je predstavljao izveštaj o Kosovu, niti od Brnabić, ali se čulo prilikom nedavne posete Endžela Beogradu.

Po rečima Vučića, Kosovo je goruće pitanje za naš narod u ovom veku, i kako možemo da nađemo razumevanje za neke iz inostranstva koji rade protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i promociji nezavisnosti Kosova, zapitao je Šešelj.

Nezavisni poslanik Đorđe Vukadinović je od Ministarstva spoljnih poslova zatražio komentar izjava ministra finansija Siniše Malog i generalnog sekretara predsednika Republike Nikole Selakovića koji su govorili o poseti francuskog predsednika Emanuela Makrona.

- Oni su posebno isticali njegovu spremnost da se angažuje na rešavanju problema Kosova. Otkud to, kad na je on jasno rekao šta mislo o Kosovu kao nezavisnoj državi - naglasio je on.

Poslanik Zelenih Srbije Ljubinko Rakonjac uputio je premijerki Brnabić pitanje šta Srbija može da očekuje od posete Makrona i potpisivanja više sporazuma sa Francuskom.

Poslanik Srpske napredne stranke Marko Atlagić je od tužilaštva zatražio da odgovori zašto nije podiglo optužnicu protiv lidera Saveza za Srbiju, koje je nazvao "moralnim nakazama", zbog toga što su narušavali teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Kako je objasnio, Boško Obradović, Dragan Đilas i Vuk Jeremić su se 4. jula prošle godine sastali u čačanskoj kafani "Moravski alasi" i tu napravili plan da "organizuju ulične proteste i ruše Vučića".

Poslanicu Lige socijaldemokrata Vojvodine Elenu Papugu interesovalo je zašto Upravi za agrarna plaćanja treba 13 meseci da bi obradila zahteve poljoprivrednika za dodelu podsticaja za kupovinu traktora i mehanizacije, i još sedam meseci za isplatu.

Ona je ukazala na činjenicu da u tom roku ne teku kamate koje država treba da plati poljoprivrednicima, dok, s druge strane, oni plaćaju kamate ako na vreme ne plate neku dažbinu.

- Zašto zakon nije isti za državu i poljoprivrednike. Država im duguje i za premije za mleko i junad, taj novac kasni po godinu dana - naglasila je Papuga.

Ona je premijerki i ministarki bez portfelja zaduženoj za populacionu politiku Slavici Đukić Dejanović uputila i pitanje kada će se izmeniti zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, jer je on loš i višestruko je oštetio porodice, a neke od njih doveo i na rub siromaštva.

Nakon poslaničkih pitanja, Skupština je nastavila rad po dnevnom redu, na kojem je 59 amandmana na predlog Zakona o trgovini.

VIDEO: Premijerka i ministri odgovaraju na pitanja poslanika

(Telegraf.rs/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA