Da li stiže specijalni izaslanik i zašto se nije sreo sa opozicijom: Ambasador o poseti Makrona

Mi znamo da nemamo magično rešenje. To je osetljivo pitanje za Srbiju. Želimo da pomognemo - poručio je Mondoloni

  • 3
Makron i Vučić sa studentima Kancelarije za mlade Foto: Milena Đorđević

Predsednik Francuske Emanuel Makron želi da Francuska igra punu ulogu u regionu i Srbiji, rekao je ambasador Francuske Frederik Mondoloni upitan o mogućnosti da predsednik Francuske imenuje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.

On je na konferenciji za novinare rekao da se Makron u Francusku vratio sa idejama i željom da Francuska bude prisutnija u regionu, ali da ako ima ideju za budućnost na predsedniku Francuske je da to objavi.

- Slikovitim rečima, on više pritiska gas nego kočnicu -  rekao je Mondoloni.

Frederik Mondoloni Mondoloni - Foto: Tanjug/Strahinja Ristić

On je rekao da Makron smatra da Francuska u poslednjih 20 godina nije bila dovoljno prisutna u regionu.

Upitan o mogućnosti održavanja samita u Parizu, Mondoloni je rekao da Francuska smatra da status quo nije dobro rešenje jer tenzije mogu da se pojačavaju.

- Želimo da organizujemo sastanak, možda već početkom jeseni. Radimo na tome sa našim prijateljima iz Srbije i Nemačke, kao i kosovskom stranom, da bi sastanak bio održan brzo - rekao je Mondoloni.

Na pitanje o situaciji u kojoj nije održan sastanak opozicije sa Makronom tokom posete Beogradu, ambasador je rekao da je pismo stiglo 9. jula, a da je francuski predsednik dolazio 15. jula, kao i da se za posete takvi sastanci ugovaraju nedeljama unapred.

- Kada je predsednik video da postoji pismo, hteo je da se organizuje sastanak sa njegovim najbližim saradnicima i odlično je prošao - rekao je Mondoloni.

Frederik Mondoloni Mondoloni - Foto: Tanjug/Strahinja Ristić

Upitan o izjavama kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o naoružavanju Srbije, Mondoloni je kazao da kada je reč o protivavionskim raketama "mistral", Francuska ima privilegovan odnos sa Srbijom i da je Beograd glavni partner u regionu, kao i da dve zemlje imaju sporazum o saradnji u oblasti odbrane.

Mondoloni je u obraćanju novinarima rekao da od kako je francuski predsednik otišao iz Beograda ambasada gleda kako je ta poseta primljena u medijima i narodu i da je srećna kako je poseta praćena, a da je Makron uputio veliko hvala Srbiji i srpskom narodu zbog načina na koji je dočekan.

On je preneo i da je predsednik Francuske veoma zadovoljan posetom i da je važno da se iz njegove posete upamte poruke prijateljstva i poštovanja.

Mondoloni je kazao da je Makron poslao poruku poštovanja za sve koji su poginuli od Prvog svetskog rata, boreći se rame uz rame sa Francuzima, do žrtava ratova 1990-ih godina, ali i poruku poštovanja prema evropskim aspiracijama Srbije i poštovanja prema poziciji Srbije u vezi sa teškim pitanjem Kosova.

- Mi znamo da nemamo magično rešenje. To je osetljivo pitanje za Srbiju. Želimo da pomognemo - poručio je Mondoloni.

Frederik Mondoloni Mondoloni - Foto: Tanjug/Strahinja Ristić

On je dodao i da je Makron želeo da dođe 2018. godine i da je to zaista želeo, ali da je došao u sunčanom julu, te da je odlučio da prenoći u Beogradu kako bi bolje upoznao grad i ljude, da se sreo sa mladima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih, organizacijama civilnog društva i umetnicima kako bi stekao kompletnu sliku o Srbiji.

- Probao je srpsku kuhinju i vino, koje mu se veoma dopalo. Slušao je srpsku muziku i ona mu se dopala. Francuska strana je izuzetno zadovoljna istorijskom posetom, koja je istorijska jer je prva posle 18 godina, ali i zbog srdačnog dočeka - ocenio je Mondoloni i dodao da je Makron otišao sa željom da se više angažuje u regionu.

VIDEO: Makron se na Kalemegdanu obratio na srpskom jeziku i oduševio građane

(Telegraf.rs/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    18. jul 2019 | 13:58

    Састанак владара не би смео бити циркус .А то се десило на Калимегдану .Милунка Савић је херојима коју српски народ памти и поштује .Те ратове у којима је она храбро и поносно учествовала су водили неки одговорни државници и Милунки пружили прилику да оствари своје патриотске жеље .Не поменути имена српских краљева тог времена и српских војвода је срамота !То је исмевање ИСТОРИЈЕ !!!То је титоизам ! Србији је преко главе титоизма !!!Д О К Л Е ?????

  • Тодорић

    18. jul 2019 | 15:29

    Када би Србија дала изјаву да није учествовала довољно у решавању проблема на Корзици,Французи би рекли да је то мешање у њихове унутрашње ствари,тј.Француска има двоструке стандарде...ЗАР НЕ?

  • Tamara

    18. jul 2019 | 14:00

    I bog je od njih digao ruke

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA