Rezolucija o ubistvu braće Bitići uskoro na Kongresu: "Od ovog slučaja da zavisi odnos SAD i Srbije"

Vlada Srbije i njena relevantna ministarstva i kancelarije, uključujući i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, trebalo bi da postave kao prioritet istragu i krivično gonjenje zvaničnika za koje se veruje da su odgovorni za te smrti - ukazano je u tekstu dokumenta

  • 12

Rezolucija kojom se od Srbije zahteva da reši slučaj ubistva trojice braće Bitići dokument koji je u sredu ponovo usvojio Odbor za spoljnu politiku američkog Kongresa, trebalo bi u narednim nedeljama da se nađe na glasanju Predstavničkog doma u punom sastavu, potvrđeno je Glasu Amerike u kancelariji podnosioca inicijative kongresmena Lija Zeldina.

U dokumentu se navodi se da od napretka u rešavanju tog slučaja braće Bitići, Ilija, Agrona i Mehmeta, treba da zavisi razvoj odnosa Sjedinjenih Država i Srbije.

- Neprihvatljivo je da nijedna osoba nikada nije proglašena krivom za ubistvo braće Bitići ili bilo kojih drugih zločina povezanih sa njihovom smrću i da se niko ne suočava sa optužbama za te zločine - navodi se, između ostalog, u rezoluciji.

Navodi se da bi Srbija rešenje tog ubistva trebalo da postavi kao prioritet za istragu i krivično gonjenje onih za koje veruju da su odgovorni za taj zločin.

- Vlada Srbije i njena relevantna ministarstva i kancelarije, uključujući i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, trebalo bi da postave kao prioritet istragu i krivično gonjenje zvaničnika za koje se veruje da su odgovorni za te smrti - ukazano je u tekstu dokumenta.

Američki kongres, United States Capito west - Kongres Sjedinjenih Američkih Država u Vašingtonu

Kongres SAD - Foto: Wikipedia/Architect of the Capitol

Navodi se da nekadašnji komandant policijske jedinice Žandarmerija Goran Radosavljević Guri, radi kao konsultant jedne firme u Beogradu, a takođe je i visoko pozicionirani član vladajuće Srpske napredne stranke, čiji je predsednik ujedno i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U reakciji na ponovno usvajanje rezolucije porodica ubijene braće Bitići zahvalila se na angažmanu američkom kongresmenu Eliotu Endželu i predstavniku Liju Zeldinu u podršci porodicama u njihovom pokušaju da ostvare pravdu.

- Svet zna da Srbija štiti ratne zločince, uključujući i one koji su ubili moju braću. Niko ne može biti prevaren - rekao je Iljir Bitići.

Glas Amerike navodi da je on nekoliko puta u svojim javnim nastupima istakao da je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića dobio informacije, prema kojima je za ubistvo njegova tri brata odgovoran nekadašnji visoki policijski funkcioner Goran Radosavljević Guri.

Braća Mehmet, Agron i Ilija Bitići uhapšeni su 1999. godine na ulasku u Srbiju zbog, kako su tvrdili tadašnje vlasti Srbije, nelegalnog prelaska granice, da bi po odsluženju kazne bili pušteni iz zatvora, a potom ubijeni.

Njihova tela su otkrivena jula 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji na području baze koju je kontrolisala jedinica pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija. Tela su pronađena sa vezanim rukama i sa ranama od ispaljenih metaka na potiljku.

Dvojica policajaca optuženih za pomaganje u ubistvu braće Bitići, Sreten Popović i Miloš Stojanović, su prema odluci odeljenja Višeg suda u Beogradu za ratne zločine oslobođeni krivice. Sud je naveo da nema dokaza o njihovoj umešanosti u ubistva počinjena jula 1999. godine.

(Telegraf.rs/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Spale

    19. jul 2019 | 10:01

    Neka oni kazu imena i neka sude svakom amrickom pilotu koji je ubio srbina 99-te, i neka kazu imena svih amerikanaca koji su na strani OVK ratovali protiv Srbije na granici sa Albanijom.

  • Srboljub

    19. jul 2019 | 11:46

    A jel' kažnjen neko za ubistvo onih žetelaca na Kosovu, ili za vađenje organa Srbima u žutoj kući? To vas ne interesuke jel'? Interesuju vas tri Šiptara koja iz Amerike došli da ratuju protiv Srba. Došli, ratovali i poginuli. Baš bi bilo interesantno znati šta bi Amerikanci radili nekom ko je pucao na njih.

  • Putin R.S

    19. jul 2019 | 11:31

    Jel ume neko da ovim jenkijima neko kaze da su oni dosli iz amerike na Kosovo i prikljucili se teroristickoj UCK da bi ubijali Srbe i nealbance. Oni su uhvaceni kao teroristi i treba da se zahteva od njih da se izjasne da li su podrzavali to sto su ubijali srpsku decu i zene, ili sto su teroristi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA