≫ 

Prve reakcije Albanaca posle političkog zemljotresa u Prištini

Većina albanskiih političara žali zbog ostavke Ramuša Haradinaja, Aljbin Kurti smatra da je to trebalo da učini mnogo ranije

  • 48

Ramuš Haradinaj podneo je neopozivu ostavku na mestu predsednika Vlade tzv. Kosova, nakon što je pozvan da da iskaz pred Specijalnim sudom u Hagu, u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine.

Haradinaj je na kraju sednice Vlade Kosova saopštio da podnosi neopozivu ostavku, a kao razlog je naveo to što je dobio poziv da da iskaz pred Specijalnim sudom u Hagu, u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine, javlja Koha.net.

Podnosim neopozivu ostavku sa pozicije premijera Republike Kosova. Želim da vam se zahvlim na ukazanom poverenju i podršci. Razlog je taj što sam dobio poziv od Specijalizovanih veća u Hagu kao osumnjičeni - kazao je na zasedanju Vlade Haradinaj.

Poštujem njegovu odluku i kao predsednik Kosova vas uvaravam da ću delovati na osnovu mojih ustavnih i zakonskih nadležnosti, a o odlukama će građani biti obavešteni blagovremeno - napisao je Tači na svom Fejsbuk nalogu.

KURTI: ODAVNO JE TREBALO DA PODNESE OSTAVKU

Opozicija u Prištini likuje zbog ostavke Haradinaja, tvrdeći da je to trebalo da učini mnogo ranije. Lider pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti nabrojao je situacije u kojima je privremeni prištinski premijer trebalo da napusti funkciju.

Aljbin Kurti Aljbin Kurti; Foto: Profimedia/ Zuma Press - News

- Ostavku je podneo, ali trebalo je to i ranije da učini. Na primer, kada je promenio stav o demarkaciji sa Crnom Gorom, kada je povećao svoju platu, kada je 13. decembra 2018. dao predlog za "Ahtisari Plus" sporazum sa Srbijom, kada je spalio i sravnio asfaltni budžet, kada je pretio tužiocu Blakaju, kada se ispostavilo da je delegacija za razgovore sa Srbijom protivustavna i tako dalje - rekao je Kurti, koji je dodao da su u ovim trenucima neophodni parlamentarni izbori.

MUSTAFA: ŽELELI SMO OSTAVKU, ALI NE NA OVAKAV NAČIN

Sa druge strane, Isa Mustafa je izrazio žaljenje zbog Haradinajeve ostavke.

- Demokratska liga je konstantno zahtevala da ova vlada podnese ostavku, ali žalimo što se to desilo na ovakav način, zbog poziva Specijalizovanih komora - napisao je Mustafa.

"ŠOKIRANI SMO, ODLUKA SUDA JE NEPOŠTENA"

Predsednik Socijaldemokratske partije Špend Ahmeti izjavio je da je iznenađen Haradinajevom ostavkom, dok je Rasim Selmanaj iz Alijanse za budućnost Kosova rekao da je to posledica nepoštenih odluka suda.

- Neočekivana, čak i šokantna vest. Da budemo iskreni, šokirani smo ovim vestima. Lično nisam ni pomislio da bi Haradinaj mogao da bude pozvan od strane Specijalnog suda. Poziv je neobično čudan i neočekivan. Apsolutno nemam komentar. Žao mi je što je ovo posledica nepoštenog suđenja - rekao je Selmanaj.

Ramuš Haradinaj Haški tribunal Hag Haradinaj dao ostavku nakon što je pozvan da da iskaz pred Specijalnim sudom u Hagu; Foto: Tanjug/AP

Slične tvrdnje imao je i Agim Veliju iz Demokratskog saveza Kosova.

- Video sam u medijima, nemam komentar. Žao mi je što je došao takav poziv, ali to su procesi koje je formiralo Kosovo - rekao je.

BERIŠA: RAMUŠ JE NEVIN, BORBA OVK LEGITIMNA

Poslanik Incijative za Kosovo Zafir Beriša istakao je preko Fejsbuka da Specijalni sud "ucenjuje državu Kosovo".

- Poziv koji je upućen Ramušu Haradinaju je ismevanje sa državom. Koliko puta Ramuš mora da dokaže da je nevin i da je delovanje OVK bilo legitimno? Ovo je ucena za državu! Glasali ste za formiranje Specijalnog suda. Da li ste znali da ste se upustili u igru sa đavolom - napisao je poslanik.

AHMETI: PRAVIČNA BORBA ALBANACA ZA SLOBODU

Ali Ahmeti, predsednik Demokratske unije za integracije (DUI), partije Albanaca u Makedoniji, izjavio je da će Haradinaj ponovo svedočiti o "pravičnoj borbi albanskog naroda za slobodu".

Alija Ahmeti i Ramuš Haradinaj Ahmeti smatra da se Haradinaj pravično borio za slobodu; Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Profimedia

Bivši visoki diplomata, Ditmir Bušati, ocenio je da je ostavka Ramuša Haradinaja na mesto kosovskog premijera njegov pokazatelj  da je spreman ponovo da se suoči sa pravdom i da je on primer državnika kom je Kosovo uvek na prvom mestu.

"U SVETOM RATU JE MORAO DA PRIMENJUJE SILU, DA BI POKAZAO DA JE POBORNIK MIRA"

- Uveren sam da će ova akcija opravdati "sveti rat" za slobodu Kosova, u kom je nesporan doprinos imao Ramuš Haradinaj. Ramuš je u ratu pobedio primenom sile, da bi kasnije pokazao da je pobornik mira. Kosovu je danas potrebno jedinstvo kako bi se prevazišli unutrašnji izazovi - rekao je Bušati.

META: HARADINAJ JE HEROJ NACIJE

Albanski predsednik Ilir Meta takođe nije ostao ravnodušan na ostavku Haradinaja. Ratnog zločinca okarakterisao je kao heroja nacije.

- Nema tog pritiska koji će slomiti državnika i heroja nacije! Od danas svi moramo da spavamo manje, da budemo više zabrinuti, ali i ujedinjeni u želji da Kosovo i naš region budu utkani u opšti mir i sigurnost, kao i u evropskoj budućnosti - napisao je Meta.

(Telegraf.rs/Koha ditore)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miljan

    19. jul 2019 | 23:48

    Zamisli, legitimna vojska neka paraformacija koja je izazvala nemire i rat u drzavi, i to svijet priznaje kao tkz drzavu. Dali oni stvarno misle da su u pravu ili nas prave budalama.

  • Alije

    19. jul 2019 | 23:47

    Selmanaj,da ti nedaj Boze ubiju decu,siluju zenu,cerku da li bi i tada rekao da je neposteno sudjenje? Ne bi. Sudjenje i sluzenje kazne za zlicine koje je cinio,trebalo je mnogo,mnogo ranije da se sprovede u delo. A ne samo za Srbe vazi.

  • Zvele

    19. jul 2019 | 23:32

    Šta bre legitimno alo banditi jedina legitimna vojna formacija na Kosovu je bila srpska vojska i policija protiv koje ste vi ratovali uz pomoć svojih prijatelja.I banditima iz šume je mesto u zatvoru pre ili kasnije vas to čeka .....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA