≫ 

Ne očekujem ukidanje taksi: Predsednik Centra za spoljnu politiku o Haradinajevoj ostavci

On je kazao da ne očekuje ukidanje taksi do formiranja nove vlade u Prištini

  • 1

Direktor Centra za spoljnu politiku Dragan Ðukanović ocenio je da je jučerašnje hapšenje Srbina na KIM na neki način usledilo kao reakcija Prištine na obraćanje predsednika Aleksandra Vučića i dodao da će se, verovatno, ta vrsta aktivnosti dešavati i u narednom periodu.

Nakon ostavke premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja treba očekivati da će, najverovatnije, u septembru biti održani vanredni izbori na KiM, a postoji i opasnost da se zbog optužnice Haradinaj na Kosovu osnaži kao politička figura, rekao je Ðukanović za RTS.

On je kazao i da ne očekuje ukidanje taksi do formiranja nove vlade u Prištini, a ukoliko bi, navodi, partije "Pokret samoopredeljenja" ili Haradijaneva "Alijansa za budućnost Kosova" opstale, smatra da je nerealno očekivati ukidanje ili suspenziju taksi.

Upitan da li je jučerašnje hapšenje Srba usledilo kao reakcija Prištine na jučerašnje obraćanje predsednika Vučića, Ðukanović je rekao da "na neki način jeste".

- Verovatno postoje izvesne liste koje nisu dostupne javnosti i očigledno je da se s vremena na vreme hapšenja dešavaju i da će se nastaviti. To je i pokušaj da se, na neki način, izbalansira kada je u pitanju rad Specijalnog suda u Hagu koji ima osnovnu misiju da sankcioniše ona dela koja su činili pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova - rekao je Ðukanović.

Odnos srpskog i albanskog naroda, perspektiva tog odnosa, tacke sporenja, mogucnosti i polja saradnje Dragan Đukanović - Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Upitan da prokomentariše izjavu predsednika Vučića da će sada uslediti još snažniji pritisci na Beograd da prizna nezavisno Kosovo, Ðukanović kaže da ukoliko bude došlo do potpune deblokade dijaloga Beograda i Prištine da će uslediti pritisak, ali na obe strane.

- U ovom trenutku on je predominantno oslonjen na Prištinu imajući u vidu da se od nje očekuje da povuče takse. Mislim da je realno očekivati da ta vrsta pritisaka otpočne kada dođe do deblokade dijaloga - ocenio je Ðukanović.

Zato je najvažnije, kaže on, da se stvore uslovi da dođe do nastavka dijaloga, a onda u dijalogu koji će, smatra Ðukanović, uslediti nakon vanrednih izbora na KiM i redovnih u Srbiji, doći do nekog rešenja.

Smatra da treba uskoro očekivati i početak izborne kampanje za američkog predsednika, što, takođe, ističe Ðukanović, može da utiče na dijalog.

- Vašington ne očekuje da bude posrednik u dijalogu, pošto je EU posrednik, ali očekuje da dobije transparentniju ulogu. Vašington je zainteresovan za dijalog, da podsetim, u novembru prošle godine američka administracija zvnično je rekla da je strateški interes SAD-a uspešno okončanje dijaloga Beograda i Prištine - zaključio je Ðukanović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Poaro

    21. jul 2019 | 11:45

    Nemaju oni veze sa politikom, jer im ih vode zapadnjaci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA