≫ 

U Prištini slave odluku Međunarodnog suda pravde: "Presuda je potvrdila naše pravo za nezavisnost"

Međunarodni sud pravde je 22. jula 2010. godine izneo mišljenje da Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom

  • 20
Haradinaj, Pacoli, Taci Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Profimedia/AFP, A. Nalbantjan

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači rekao je danas da je odluka Međunarodnog suda pravde od pre devet godina - najveća međunarodna pobeda Prištine, koja je, prema njegovim rečima, otvorila put tzv. Kosova u članstvo NATO-a, EU i UN-a, a premijer privremenih institucija u ostavci, Ramuš Haradinaj rekao je da je ovaj datum jedan od najvanijih datuma za državnost tzv. Kosova.

Međunarodni sud pravde je 22. jula 2010. godine izneo mišljenje da Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

- Prošlo je devet godina od odluke Međunarodnog suda pravde, koja je potvrdila naše pravo da proglasimo nezavisnost Kosova. To je bila najveća međunarodna pobeda Republike Kosovo, koja je otvorila put za jačanje međunarodne subjektivnosti i zauvek označila naše pravo na samoopredeljenje. Ova odluka je otvorila put za članstvo Kosova u NATO, EU i UN - napisao je Tači, prenosi RTK.

Haradinaj je u članku objavljenom na Fejsbuku ocenio da je ta odluka Međunarodnog suda pravde istorijska i da je "potvrdila temelje nezavisnosti, državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", prenosi Telegrafi.

On je ocenio da je slučajnost to što je pre devet godina, dan pre presude MSP-a, pozvan u Hag u drugom sudskom procesu, a da je danas, na devetu godišnjicu, ponovo pozvan u Hag.

Nakon Tačija i Haradinaja odluku Međunarodnog suda pravde pozdravio je i ministar spoljnih poslova tzv. Kosova Bedžet Pacoli koji je rekao da je ova presuda snažna poruka svim protivnicima nezavisnosti.

- Pre devet godina, Međunarodni sud pravde, kao glavna institucija Ujedinjenih nacija za rešavanje sporova između država, svojom odlukom proglasio je legitimitet i međunarodnu subjektivnost kosovske deklaracije o nezavisnosti od strane demokratski izabranih predstavnika - napisao je Pacoli u svojoj Fejsbuk objavi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predrag Z.

    22. jul 2019 | 12:49

    Ako je tako zašto niste u Nato, EU i UN ? Pričate gluposti! To je lažni sud. Jer međunarodno pravo glasi da narod koji ima svoju matičnu državu nema pravo da proglasi državu na teritoriji druge države. A Šiptari imaju Republiku Albaniju !

  • RICINUS

    22. jul 2019 | 13:00

    Strana vojna sila okupirala tudje pa dala sa njenom sutskim tapijama. Pa kada ta tapija toliko vredna važna što traže da srbija prizna pristane na sudsku odluku otimanje njene teritorije..

  • Aca

    22. jul 2019 | 12:39

    Ne prihvatamo taj sud Engleske i Amerika fasista samo istoka jer ono govore istinu!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA