≫ 

Očekujem kaznu za OVK zločine, ali ne znam koliko živih svedoka ima: Dačić o odlasku Albanaca u Hag

Dačić je novinarima u Beogradu kazao da se nada da će ti zločini biti kažnjeni, bez obzira na to koliko rezervi ima prema raznim međunarodnim sudovima, koji su uglavnom sudili Srbima

  • 4
Socijalistička partija Srbije, SPS, Ivica Dačić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da pozivanje osumnjičenih pred Specijalni sud za zločine OVK predstavlja početak istražnih radnji i dodao da se nada da ti zločini neće ostati nekažnjeni.

Dačić je novinarima u Beogradu kazao da se nada da će ti zločini biti kažnjeni, bez obzira na to koliko rezervi ima prema raznim međunarodnim sudovima, koji su uglavnom sudili Srbima, a ne drugim narodima na prostoru bivše Jugoslavije za zločine protiv Srba.

- Očekujemo da se ta praksa promeni. Ne bih za sada komentarisao ništa više, imajući u vidu da se ta tema na Kosovu i Metohiji zloupotrebljava u smislu određenih političkih igara unutar unutrašnje političke scene Kosova i Metohije, a veliko je pitanje da li tu zaista i postoji neki sukob između njih - kazao je Dačić.

Dodao je da je sigurno to da svi misle isto kada je u pitanju nezavisnost Kosova i svi misle isto kada je u pitanju OVK, odnosno svi opravdavaju zločine OVK prema Srbima.

KOSOVO NEZAVISNOST DEFILE FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Ministar je naveo da su danas i Tači i Haradinaj istakli značaj onoga što je Međunarodni sud pravde uradio pre nekoliko godina kada je doneo savetodavno mišljenje.

Kako kaže, Tači je danas rekao i da je to najveća međunarodna pobeda Kosova.

- Žalosno je što su tu međunarodnu pomoć izvojevali koristeći lošu odluku i Tadića i Jeremića u to vreme, imajući u vidu da je loše postavljeno pitanje dalo i takav odgovor - naveo je šef srpske diplomatije.

Kako kaže, Beograd nastavlja borbu do kraja, što znači da će se boriti da se iznađe pravedno, kompromisno rešenje za problem Kosova i Metohije.

- Nadam se samo i želim da se ne završi kao sa ovim drugim sudom - Međunarodnim tribunalom za zločine u bivšoj Jugoslaviji, koji je na kraju krajeva služio samo za osudu Srba - naveo je Dačić.

Socijalistička partija Srbije, SPS, Ivica Dačić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Upitan da li smatra da će Sud za zločine OVK uspeti da sačuva 20 svedoka u slučaju Haradinaj, rekao je da ne zna da li ima toliko živih svedoka.

- Ne znam da li ima toliko živih svedoka, ne znam ni na čemu se zasniva taj slučaj, ali u svakom slučaju bi morali da obrate pažnju znajući sa kim imaju posla - kazao je Dačić.

Dačić:Dijalog u komi,da li će ga oživeti ne zna se

DIJALOG U KOMI, NE ZNA SE DA LI ĆE GA OŽIVETI

Evropa očigledno nije uspela da izdejstvuje da se sprovede Briselski sporazum, poručio je ministar, ističući da Priština uopšte ne misli da ga sprovede.

Rekao je da je taj sporazum on potpisao i da Beograd i dalje ostaje pri slovu Briselskog sporazuma.

Socijalistička partija Srbije, SPS, Ivica Dačić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Videćemo kako će se dalje odvijati situacija. Priština ne misli uopšte da ga sprovede, kuda to vodi i kako će se odraziti na dalji tok dijaloga videćemo, jer trenutno je dijalog u komi, a da li će ga reanimatori oživeti, to se još ne zna - kazao je Dačić.

Ističe da mu je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao da Amerika nema za šta da pritiska Srbiju, jer znaju da krivac nije u Beogradu, nego u Prištini.

- Toliko o Trampovoj administraciji, a kada ste pitali Nensi Peloti, demokratu, pre pet godina, šta je za Kosovo - ona je rekla da je Kosovo za njih završena tema. Time se danas bave staferi (službenici) trećeg i četvrtog reda, znači navijam za Trampa - kazao je Dačić.

Video: Suze ratnog zločinca: Haradinaju pred novinarima zadrhtao glas posle ostavke

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    22. jul 2019 | 14:48

    Dacicu, moze li neko povlacenjecpriznanja u narednih nekoliko dana? Vidis da na kosovu osecaj drzavnosti raste do te mere da hoce da im date stolicu u UN a za uzvrat da vam kazu hvala!

  • Nina

    22. jul 2019 | 18:35

    Šta vi očekujete nije BITNO!

  • Bili

    22. jul 2019 | 17:27

    Bolje da si rekao, nema ništa od ovoga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA