≫ 

Jačanje veze dva naroda: Dačić na otvaranju trećeg počasnog konzulata Mađarske u Srbiji (FOTO)

Počasni konzulat Mađarske otvoren je na Novom Beogradu

  • 1
MADJARSKA PKONZULAT DACIC

Foto: Tanjug/Ognjen Stevanovic

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador Mađarske Atila Pinter otvorii su danas u Beogradu počasni konzulat Mađarske u Srbiji, na čelu sa počasnim konzulom Nemanjom Milutinovićem.

Dačić je istakao da je to treći počasni konzulat Mađarske u Srbiji i da će doprineti još boljim odnosima dve zemlje.

Počasni konzulat Mađarske otvoren je na Novom Beogradu, u Ulici Jurija Gagarina 36/b, a prisustvovao je i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Predsednik Mađarske Janoš Ader je danas bio u jednodnevnoj poseti Srbiji.

Dačić je rekao da konzularno područje počasnog konzula obuhvata Severnobanatski, Srednjebanatski, Južnobanatski i Podunavski okrug, kao i teritoriju Grada Beograda.

Izrazio je očekivanje da će to dati dodatni impuls intenziviranju i proširenju saradnje Srbije i Mađarske, a posebno u oblasti trgovine, investicija, turizma, kulture, obrazovanja, nauke i tehnologije.

MADJARSKA PKONZULAT DACIC

Foto: Tanjug/Ognjen Stevanovic

- Kroz rad i aktivnosti počasnog konzula u Beogradu unaprediće se i međusobno informisanje i pojačati veze dva naroda i kvalitet konzularne zaštite. Aktivnosti počasnog konzula će biti usmerene na dalji razvoj privrednih i kulturnih veza, posebno saradnju regiona i gradova dve države, a u interesu unapređenja međudržavnih odnosa i svestrane saradnje Srbije i Mađarske - rekao je Dačić.

Podsetio je da Mađarska već ima dva konzulata u Srbiji, na čelu sa počasnim konzulima i to u Nišu od 2008. i u Kragujevcu od 2018. godine, čija konzularna područja obuhvataju upravne okruge kojima pripadaju.

Institucija počasnih konzula u Srbiji ima bogatu tradiciju i značaj u diplomatsko-konzularnim odnosima, naveo je Dačić.

- Srbija danas ima 77 počasnih konzula u inostranstvu, a u Srbiji je otvoreno više od 20 konzulata na čelu sa počasnim konzulima. Pretežno su to predstavnici poslovnog sveta i biznisa, ali ima i uglednih advokata, profesora, lekara, kulturnih radnika, kao i pripadnika drugih profesija. Svi su oni po pravilu visokoobrazovane ličnosti, cenjene u svojim sredinama, koji su na dobrovoljnoj osnovi i sa najboljim namerama prihvatili da obavljaju ovu odgovornu funkciju - rekao je Dačić.

Istakao je da su odnosi Srbije i Mađarske, kako je zajednički ocenjeno, na istorijski najvišem nivou.

- Cenimo podršku koju Mađarska pruža evropskim integracijama Srbije. Posebno želim da naglasim značaj jačanja ekonomske saradnje, kojem će doprinos dati i počasni konzul Milutinović - rekao je Dačić.

Kada je reč o trgovinskoj razmeni, koja je još uvek dominantan oblik bilateralne ekonomske saradnje, navodi Dačić, karakteriše stalni trend uvećanja obima.

- Mađarska se po obimu razmene nalazi u prvih 10 najznačajnijih partnera Srbije, a u izvozu je trenutno šesti spoljnotrgovinski partner Srbije. Poslednjih godina se sve više razvija ekonomska saradnja u oblasti malih i srednjih preduzeća, investicija i kroz obostrano opredeljenje za zajedničke infrastrukturne projekte. Očekujemo nastavak mađarskih investicija u našu privredu - kazao je ministar spoljnih poslova.

Kako je rekao, mogućnosti za unapređenje saradnje postoje, kako na političkom i privrednom planu, tako i u naučnom, kulturnom i u drugim domenima.

Milutinović je, od 2015. do 2017. godine, radio kao predsednik Kancelarije mađarske nacionalne trgovinske kuće u Srbiji.

- Uzimajući to u obzir, kao i činjenicu da su bilateralni konzularni odnosi dobri, očekujemo da će prioritet aktivnosti biti unapređivanje ekonomske saradnje, kao i saradnje u oblasti turizma i razvoja kulturnih i sportskih veza dve zemlje - rekao je Dačić i uručio Milutinoviću originale egzekvature.

MADJARSKA PKONZULAT DACIC

Atila Pinter - Foto: Tanjug/Ognjen Stevanovic

Pinter je kazao da je Milutinović puno doprineo porodubljivanju ekonomskih i političkih odnosa dve zemlje.

- Odnosi Srbije i Mađarske nikad nisu bili ovako dobri - naveo je ambasador i podsetio da je od 2014. godine organizovano pet zajedničkih sednica dve vlade.

Kako je rekao, trgovinski odnosi rastu i premašili su prosle godine 2,5 milijarde evra, a u prva četiri meseca izvoz iz Mađarske je porastao za 11 odsto i osam odsto je bio veći izvoz Srbije u Mađarsku.

Podsetio je Mađarska ulaže u Srbiju i da se povećava broj mađarskih investitora.

- Sve ovo ne bi moglo bez podrške Vlade Srbije - dodao je Pinter.

Istakao je da još ima puno neiskorišćenih mogućnosti i da očekuje počasni konzulat koji je danas otvoren doprinese iskorišćavanju potencijala za saradnju.

Počasni konzul Milutinović je rekao da je otvaranje tog konzulata pokazatelj da su Srbija i Mađarska pravi prijatelji, kao i da su odnosi dve zemlje na najvišem istorijskom nivou.

Naveo je da je Srbija zahvaljujući odgovornoj i racionalnoj politici predsednika Aleksandra Vučića postala pogodno tlo za poslovanje i da se Mađarska pokazala kao iskren prijatelj i pouzdan partner naše zemlje.

VIDEO: Obraćanje mađarskog ministra na srpskom jeziku

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодор

    22. jul 2019 | 18:40

    Свака част!Дао Бог Србији још оваквих синова!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA