≫ 

Dva moguća scenarija koja su pred Kosovom: A evo šta oni znače za dijalog

I u danu kada je objavio ostavku Haradinaj je naglasio da odluke koje je on doneo kao premijer tzv. Kosova ostaju na snazi

  • 19

Ostavka premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja u medijima je odjeknula kao bomba. Od trenutka kada je Haradinaj objavio svoju odluku, to je upravo postala glavna tema srpske i prištinske javnosti.

Da li je sve politički trik za podizanje sopstvene popularnosti među Albancima na Kosovu i Metohiji? Ko će doći na njegovo mesto? Koliko će se Haradinaj zadržati u Hagu, u koji putuje po treći put? Samo su neka od pitanja na koja odgovor može da da samo vreme. Međutim, klupko se polako odmotava i neke odgovore već imamo.

I kada je objavio ostavku Haradinaj je naglasio da odluke koje je on doneo kao premijer tzv. Kosova ostaju na snazi. Dakle takse, kamen spoticanja za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ostaju.

Kadri Veselji, predsedavajući skupštine tzv. Kosova nedavno je izjavio da se ne slaže sa taksama koje je uvela Haradinajeva vlada. "Gospodar Kosova" je upravo pretendent na mesto novog premijera, a danas je rekao da su on i njegova stranka spremni na izbore kao nikada do sada i da očekuju pobedu.

Ramus Haradinaj

Ramuš Haradinaj - Foto: Profimedia/AFP

Kako bi sva ova dešavanja mogla da utiču na dijalog Beograda i Prištine? Da li se u slučaju formiranja vlade bez raspisivanje izbora može očekivati ukidanje taksi, samim tim i nastavak pregovora, a šta bi za dijalog značilo ako bi se Haradinaj iz Haga, po treći put vratio bez podizanja optužnice? Kakvi su mogući scenariji dijaloga?

- Ako se u Prištini formira nova vlada bez raspisivanja izbora, može se očekivati ukidanje taksi i nastavak dijaloga, a ako se raspišu izbori - to znači novo odlaganje dijaloga i enormno jačanje Ramuša Haradinaja, ukoliko se opet iz Haga vrati bez podizanja optužnice - mišljenje je političkog analitičara političkog analitičara i direktora Centra za regionalizam iz Novog Sada Aleksandra Popova.

Popov smatra da priča oko ostavke Ramuša Haradinaja i odlaska u Hag može da se tumači na dva načina - kao pritisak SAD i jedna vrsta političkog inženjeringa, ali i kao novo odlaganje dijaloga.

Nastavak dijaloga bi, dodaje, bio onemogućen u slučaju raspisivanja novih parlamentarnih izbora na Kosovu.

- U petak sam bio u Prištini i, osluškujući analize političkih ljudi upućenih u čitavu stvar, mnogi misle da je to američko ''delo''. Poruka je da je Haradinaj odradio onaj deo posla sa uvođenjem taksi, da na taj način izvrši pritisak na Srbiju, a da je vreme da dođu ''popustljiviji'' igrači. Kako po pitanju taksi, tako i eventualnog razgraničenja, gde je Amerika prijemčiva da sprovede jednu takvu ideju - rekao je Popov za N1.

Popov dodaje da se, ako se bez izbora formira nova vlada u Prištini, očekuje ukidanje taksi, a u igri bi, ističe, bila ponovo priča o razgraničenju.

Kako kaže, ne treba isključiti ni priču da se ide na nove izbore na Kosovu, gde bi stranka Ramuša Haradinaja enormno ojačala, pogotovo ako se ponovo vrati iz Haga bez podizanja optužnice.

U tom slučaju bi Haradinaj, kaže, bio neprikosnoveni lider sa tvrdim stavovima, i prema taksama i prema dijalogu sa Srbijom.

- Ukoliko se raspišu novi izbori, to znači novo odlaganje dijaloga. Tim pre što i Srbija ima izbore na proleće. Ne znam kome bi to išlo u račun. Ne verujem ni Americi, a ni EU - zaključio je Popov.

VIDEO Vučić: Položaj Srba na KiM biće još teži

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan SD

    22. jul 2019 | 20:09

    Kakav vise dialog manimo se tih gluposti postujmo svoj Ustav i ono sto pise u njemu, tu je status Kosova jasno definisan kao i rezoluciju 1244 i nikakav dijalog nije potreban. Krsenje Ustava je krivicno delo a u istom stoje kazne za sve one koji ga se ne pridrzavaju , sto se tice teritorijalnog integriteta i suvereniteta

  • Veteran

    22. jul 2019 | 20:15

    Jedan i jedini scenario je da Srpske vlasti udju na Kosovo i preuzmu vlast..

  • Predator

    22. jul 2019 | 20:23

    Ne moguće je da se kosovo vrati jer to su više sile odlučile masonska posla. Kad bi se svet ujedinio protiv njih vratio bi svako svoje a ovako kad se amerika i njeni bogataši pitaju ne, svetom odavno vlada jedna vlast kakvi rusi i kinezi sve je u rukama moćnika a što je najgore satanista

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA