≫ 

Brnabić o KiM, Stefanović o diplomi i pretnjama Vučiću: Članovi Vlade odgovarali poslanicima

Prema Poslovniku skupštine, članovi vlade odgovaraju na pitanja poslanika svakog poslednjeg četvrtka u mesecu

  • 4
Poslanička pitanja, Skupština Srbije Foto: Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić, i članovi Vlade Srbije odgovarali su na pitanja poslanika u Skupštini Srbije.

Prema Poslovniku skupštine, članovi vlade odgovaraju na pitanja poslanika svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, kada je sednica u toku, od 16 do 19 sati. Deo opozicije i dalje bojkotuje sednice Skupštine Srbije.

Prvi među poslanicima pitanje je postavio poslanik Muamer Zukorlić, koji je preneo zabrinutost povodom prava na upotrebu bošnjakog jezika.

- Svedoci smo da ima agresivnih stavova od akademskih i drugih krugova koji osporavaju ovo pravo bošnjačkoj nacionalnoj zajednici. Prenosim zabrinutost pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice. Potreban je odgovor vlade i jasan stav kako pripadnici te zajednice ne bi bili uzmemnireni - rekao je Zukorlić.

Premijerka Ana Brnabič rekla je da nema nijednog razloga da bošnjačka nacionalna zajednica bude uznemirena, kada je reč o poštovanju njihovih prava u Srbiji.

Brnabić je rekla da Srbija ima najviše moguće standarde za poštovanje prava i sloboda za pripadnike nacionalnih manjina.

- Nastavićemo da radimo u skladu sa svim zakonima koji se bave ovom oblasti. Predstavnici bošnjačke nacionalne zajednice nemaju nikakav razlog da budu uzmemireni. Ako postoji neka konkretna stvar, dođite razgovraćemo, biće tu Ministrastvo za državnu upravu, Kancelarija za ljudska i manjinska prava - rekla je Brnabić.

Zukorlić je rekao da država treba da obezbedi ravnopravnost svih crkava i verskih zajednica i ispravi ono što je prethodna vlast po tom pitanju uradila.

Takođe, Zukorlić kaže da i bošnjačka dijaspora koja broji više od milion ljudi treba da bude tretirana na isti način kao dijaspora većinskog naroda.

Poslanička pitanja, Skupština Srbije Muamer Zukorlić - Foto: Slobodan Miljević

- Takođe, RTS se negativno izjasnio kada smo tražili da se obezbedi vremenski prostor za bošnjašku nacionalnu zajednicu i predstavljanje naše kulture, sa neprihvatljivim objašnjenjem kako to nije jezik i da nema osnova da se to pravo primeni. Naš zahtev je da se ne dopusti da neke paralelne strukture moći i centri koji se pokušavaju nametnuti, daju naloge državnim organima i javnom servisu. Tražimo da prava islamske zajednice bude zaštićena - kazao je Zukorlić.

Brnabić je rekla da što se tiče RTS-a vlada ne može da utiče na uređivačku politiku.

- Ako mislite da RTS ne poštuje zakone ili ih ne razume, onda nudim sve usluge Ministrastva za državnu upravu i Kanclarije za ljudska i manjinska prava. Ali, direktran uticaj ne možemo da imamo, niti želimo da imamo - rekla je ona.

Kaže da su prava islamske zajednice zaštićena i da je ponosna na to koliko se etnička, manjinska i verska prava poštuju.

- Tu smo potpuno za dijalog, razumemo problem, ali ne možemo da se mešamo. Želimo da pomognemo koliko možemo - istakla je premijerka.

Poslanička pitanja, Skupština Srbije Ana Brnabić - Foto: Slobodan Miljević

O N1, NOVA S I SPORT KLUBOM

Premijerka Ana Brnabić je danas, odgovarajući na pitanje o statusu i uslovima pod kojima televizija N1, Nova S i Sport klub reemituju program u Srbiji, zamolila nezavisna tela i resorna ministarstva da se pozabave ovom temom, budući da se tretiraju kao strani kanali, a svima je jasno da su domaći.

Brnabić je na pitanje poslanika Pokreta socijalista Ðorđa Komlenskog koji već danima u parlamentu postavlja pitanja o reemitovanju programa tih kanala kazala da je utvrđeno da oni nisu registrovani u Srbiji, da im REM nije izdao dozvole za pružanje usluga i da u tom smislu nisu domaći kanali.

Kako je rekla, oni su registrovani u Luksembrugu i u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima oni reemituju njihov program.

- Čini mi se da nam je svima jasno da su to domaći kanali, kako da se pravimo ludi da su strani? Radi se o rupi o zakonu, jer nije reč samo o reemitovanju, tu su domaći programi, domaće reklame. Mora da se utvrdi odakle SBB dobija signal recimo na TV N1. Molim nezvaisna tela da se malo više ovim pozabave - rekla je Brnabić.

Dodala je da razume da "svi beže od tog problema", zbog mogućih optužbi da neko hoće da gasi medije, a reč je, kaže, o tome da svi treba da poštuju vladavinu prava.

Ona je dodala da SBB kao distributer medijskog sardžaja ne poštuje zakone Srbije, kao na primer onaj o elektronskim komunikacijama po kojem REM određuje numeraciju kanala i štiti javni interes Srbije, te u skladu sa tim RTS treba da budem na prvom kanalu.

- Oni to ne poštuju tako da je kod njih RTS tek treći kanal - rekla je Brnabić i dodala da REM može da podnese samo prekršajnu prijavu zbog toga na koju se, kaže, SBB ne osvrće naročito.

Brnabić smatra da skupština treba da da upustva da li zbog toga treba da se menja zakon i da se pored prijave uvede još neka sankcija.

Ponovila je da je njeno lično mišljenje da je pronađena "rupa u zakonu" po kojoj se domaći mediji tretiraju kao strani i u skladu sa tim im nije potrebna registracija kod REM-a.

- To je nefer konkurencija.ovo nefer konkururencija. Kakvu poruku šaljemo što se tiče vladavine prava - pitala je premijerka.

Poslanička pitanja, Skupština Srbije Ana Brnabić - Foto: Slobodan Miljević

BRNABIĆ: NE MEŠAM SE U UREĐIVAČKU POLITIKU N1, SBB KRŠI ZAKON

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da se ona ne meša, niti želi da se meša u uređivačku politiku N1, i da je večeras u parlamentu govorila pre svega o poslovanju SBB-a, koji, kako je ponovila krši zakon, a ne o N1.

Brnabić je ponovila da SBB kao distributer medijskog sadržaja ne poštuje Zakon o elektronskim komunikacijama koji kaže da numeraciju kanala određuje REM, jer time štiti javni interes.

Ona je objasnila da numeracijom kanala koji određuje REM nacionalna televizija RTS mora da bude prvi kanal, a SBB to ne poštuje i kod njih je RTS treći kanal po redu.

Brnabić je, odgovarajući na konstataciju opozicionog poslanika Ðorđa Vukadinovića da izgleda kao da vlast vodi kampanju protiv televizije koja ne odgovara vlasti, kazala da su u prethodnom periodu svi mogli da vide kako izgleda napad na medije.

“Napad na medije možemo da vidimo kada se napadne RTS, i to fizički, kada se polome vrata, kada uleti neka rulja, zahteva svojih pet minuta i uređivačku politiku, pa zamislite kako bi to danas izgledalo da su oni na vlasti, kada u opoziciji fizički prete da oni uređuju dnevnik RTS”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da nije napala N1, jer, između ostalog, to nije u skladu sa politikom Vlade Srbije i njenim vrednostima i principima.

“Videli smo kako izgledaju napadi na medije. Savez za Srbiju (Dragana) Ðilasa i Boška Obradovića se danas hvale da su ušli tamo i pretili ljudima. Videli smo kako izgleda napad na novinarke Pink-a. Tako izgledaju napadi na medije sa čijom uređivačkom politikom se ne slažete, surovi, fizički”, rekla je ona.

Navodeći da ova vlada nema takav manir, Brnabić je kazala da oni svoje vrednosti pokazuju svakodnevno na konferencijama i događajima koje organizuju, a na kojima odgovaraju na različita pitanja, pa i ona koja se tiču porodica.

“Ne postoje danas u politici crvene linije. To su uveli oni takozvani istražvački mediji i opozicionari koji se nisu libili da upere prstom na brata tadašnjeg premijera Vučića, na njegovog sina, oca, a nema veze sa istinom, pa na mog brata, oca Nebojše Stefanovića, brata Siniše Malog… To je sve postalo normalno”, rekla je Brnabić.

VUKOSAVLJEVIĆ: DRŽAVA ĆE ZAŠTITITI KNJIŽARU "GECA KON"

Ministarstvo kulture i informisanja preduzeće maksimum u okviru svojih nadležnosti da se izdavačko preduzeće "Prosveta" spase koliko se to može, izjavio je danas ministar kulture Vladan Vukosavljević i poručio da će država na dostojan način zaštiti knjižaru "Geca Kon".

Na pitanje poslanika Pokreta socijalista Ðorđa Komlenskog o izdavačkom preduzeću "Prosveta" čija je privatizacija raskinuta, a ne poništena, Vukosavljević je u Skupštini Srbije rekao da je kupac tog privrednog društva prodao ogroman poslovni prostor u Čika Ljubinoj i u Dobračinoj ulici i magacin u Cara Dušana.

- Prodato je sve što je moglo da se proda. Sreća u celoj nevolji je što je knjižara Geca Kon u Knez Mihailovoj izuzeta od prodaje, ona je opredeljena kao objekat od značaja za kulturu i može biti samo knjižara - rekao je Vukosavljević.

To je, naglašava, jedino povoljno u celom tom, kako kaže, protivzakonitom i sumnjivom zamšateljstvu koje se odigravalo.

Na pitanje Komlenskog da li će država pomoći obnovu knjižare Geca Kon i odobriti kredit, Vukosavljević je rekao da je potrebno rešavati pitanje vlasništva nad privrednim subjektom da bi se iz budžeta dala sredstva za obnovu knjižare.

- Da li je moguće obnoviti Prosvetu u njenom starom sjaju i sa onim obimom poslovanja i imovine koju je imala, jedva da je moguće, ali država može da pomogne i pomoći će da se prostor knjižare Geca Kon zaštiti na doličan način i da se sanira šteta od poplave - kaže Vukosavljević.

On je dodao da će se videti kako će druga resorna ministarstva postupati u, kako kaže, komplikovanoj situaciji kada je naneta velika šteta srpskoj izdavačkoj tradiciji.

Poslanička pitanja, Skupština Srbije Ana Brnabić - Foto: Slobodan Miljević

"PRIŠTINA BEŽI OD BRISELSKOG SPORAZUMA "KAO ĐAVO OD KRSTA""

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u Skupštini Srbije da činjenica da Priština beži od primene Brisleskog sporazuma "kao đavo od krsta" potvrđuje koliko je sprorazum dobro ispregovaran u interesu Srbije i srpskog naroda.

- Moj najveći argument je, i uvek će biti, da je Briselski sporazum u interesu Srbije, srpskog naroda i Srba na KiM dobro ispregovaran taj što Priština od njega beži kao đavo od krsta - rekla je Brnabić u skupštini Srbije na komentar poslanika Ðorđa Vukadinovića.

Brnabić je rekla da je Vukadinovićevo nezadovoljstvo Sporazumom neopravdano.

- Iz sveg srca mislim da apsolutno niste u pravu - rekla je ona i navela da bi Priština primenila sporazum sutra da joj odgovara kao što je primenjivala sve one koje je dogovorio Borko Stefanović.

- Svi ti sporazumi bili su primenjeni, a da nisu bili ni potpisani. Kad priznate pečat carina Kosova, naravno da će dogovor primeniti odmah, ... kada stavljate granice i prepreke naravno da će to Priština odmah implementirati - rekla je premijerka.

Brnabić je upitala Vukadinovića i sve koji misle slično šta misle zašto Priština nije primenila sporazum.

- Zašto bismo mi i dan danas na njemu insistirali i zašto bi Priština zbog toga izgubila poene - to je bio prvi udarac kada je Priština počela da gubi kredibilitet i poene u međunarodnoj zajednici, gde su bili zacementitani, jer nije jednostavno, kada sve ispregovarate, dugo i teško, potpišete i ona postane jasno da Priština neće da ga implementira - kazala je ona.

Brnabić je ocenila da danas ni EU nije lako, koliko god beži od toga, ali ni SAD da odgovore zašto ne primenjuje sporazume za koje garantuje EU.

Poslanička pitanja, Skupština Srbije Poslanici postavljaju pitanja u Skupštini Srbije - Foto: Slobodan Miljević

STEFANOVIĆ: ĐILAS SA MTELOM R. SRPSKE IMAO 30 MILIONA EVRA

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kazao danas u Skupštini Srbije da su firme Dragana Ðilasa, dok je bio na vlasti, u periodu od tri godine, zajedno sa Mtelom Republike Srpske, ostvarile promet od 30 miliona evra.

Stefanović je odgovarajući na pitanja poslanika rekao da je otkriveno da samo "mali Mtel Republike Srpske", ćerka firma Telekoma Srbije, sa Ðilasovim firmama imala 30 miliona evra prometa u "medija bajingu i u raznim maketinškim promocijama".

- A gde su RTS i Telekom Srbije? - zapitao je Stefanović.

Kaže da poslanik Ðorđe Vukadinović iz NS PS S tvrdi da se vodi kampanja protiv operatera SBB i drugih medija povezanih sa Ðilasom i Šolakom, ali da vlast samo iznosi činjenice.

- Šta nije tačno, jesu li se protivzakonito priključivali građanima na struju - jesu. Da li su uzimali struju do građana za svoje interese, oni nisu javna firma? Kada to kažete onda se vodi kampanja -rekao je Stefanović.

Stefanović kaže da se SBB nelegalno priključuje na struju za liftove u zgradama i da građani plaćaju njihove račune i da su upravo tako i napravili svoje imperije.

Stefanović je rekao da očekuje da Ðilas i Obradović uskoro pokrenu iniciajtivu da se izbaci slovo č iz azbuke da ne bi neko pomenuo Češku.

- Češka ne sme da se izgovori. Pitanje je kako je Ðilas zaradio svoje milijarde dinara dok je bio na javnim funkcijama, vlasnik svih sekundi u Srbiji i komandant svih medija u Srbiji. Ðilas je bio alfa i omega i diktirao naslovene strane za sutra, da ne bude slučajno bila neka reč drugačija. Kada je mogla kritika protiv Ðilasa da se pojavi - kazao je on.

Stefanović dodaje da je bila priča kako je Ðilas zaradio novac u Češkoj i došao ovde kao bogat čovek, ali kada se proveri koliko su zaradile tri kompanije koje su osnovali on i njemu povezana lica, vidi se da su one ukupno prijavile dobit od 74.000 evra.

"Kako je Ðilas došao do zvanično prijavljenih 25 miliona evra. Odakle Ðilasu novac, kada smo utvrdili da je novac u Češkoj laž. Niko č ne sme da pomene, ni Vukadinović".

Stefanović dodaje da je Ðilas doveo sve rijalitije u Srbiju, od Velikog brata do 48 Sati svadba...

- To je sve Ðilas plasirao i zaradio na tome. Kada to pomenete dobijete blato u lice koliko god da se branite i koje god dokaze da pružite - naglasio je ministar.

Stefanović kaže da je sve po pitanu svoje diplome potkrepio izveštajima sa fakulteta, ali da to ne vredi i da se i dalje vodi kampanja protiv njega.

- Boriću se za zakonitost u Srbiji, insistiraćemo za rasvetljavanje svih malverzacija u zemelji - poručio je on.

Kaže da kada je Ðilas bio gradonačelnik da on, Stefanović, kao predsednik Gradskog odbora najveće opozicione stranke nijednom nije bio na Studiju B, iako je to javni servis i to u periodu od 2008. do 2012. godine.

Ističe da je očigledna istina da ne postoji način da se pomene ime Ðilas, Obradović, Šolak, a da se čitava kampanja ne sruči na vas.

- Ðilasov novac je stečen političkim uticajem za vreme dok je bio na vlasti, tako su te kompanije poslovale. Zamislite da neko iz ove vlasti naplaćuje sekunde u medijima i da kaže posle da je preneo upravljačka prava nekom ili da ima sa Mtel - om 30 miliona evra. Sve je to Verica Barać konstovala u izveštaju - rekao je on.

Stefanović dodaje da su se izgleda neki uželeli Miroslava Miškovića i njegove kase, kao i da je siguran da građani to još dugo neće dozvoliti.

Odgovaranje na poslanička pitanja, Narodna skupština Poslanička pitanja, Skupština Srbije - Foto: Slobodan Miljevic

STEFANOVIĆ: FABRIKUJU AFERE, DA SE NE PRIČA O NOVCU ĐILASA

Teško je komentarisati izmišljene afere, poručio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na pitanje poslanika Ðorđa Vukadinovića o "aferi" sa ministrovom diplomom.

Stefanović je u Skupštini Srbije rekao da se govori o toj izmišljenoj aferi sa njegovom diplomom da se ne bi govorilo o lopovluku, pljački i bogaćenju Dragana Ðilasa dok je bio na vlasti.

- Teško je komentarisati izmišljene afere, jer možete da ih fabrikujete na dnevnom nivou i onda očekujete da to neko komentariše. Razumem da vam se ne sviđam ja, ne sviđa vam se moj fakultet, studijski program, profesor sa fakulteta, džabe, izađe akademik Rakić i kaže da je tada sve urađeno u skladu sa zakonom - kaže Stefanović.

Dodao je da je akademik Rakić uradio najviše što je mogao, otvorio je sve arhive i pokazao svu dokumentaciju.

- Ne indeks, nego vam pokaže zapisnike sa položenih ispita, prijave ispita i ostalo, ali to naravno nikada neće biti dovoljno. Zašto? Zato što onda bolje da se govori o tome, a ne da se govori o lopovluku i pljački. Kada pomenete Češku dobijete jednu aferu, kad pomenete nešto drugo, dobijete drugu aferu, samo da se ne govori o Ðilasovom novcu - naveo je Stefanović.

O novcu Ðlasa, dodaje, ne sme da se govori godinama, kao što ne sme da se govori o odnosima između RTS-a i Ðilasove kompanije.

- Valjda zato što je bilo sve regularno i čisto, nije. Nego da vidimo kako je to RTS, kome i pod kojim uslovima davao te ugovore, da vidimo da li je to bilo u skladu sa zakonom - naveo je Stefanović.

Kaže i da se ne govori o pljačkaškim privatizacijama i praćenju šestomesečne bebe.

- Heroj, što neće da se javi, taj što je pratio bebu, sad se zabio u mišju rupu, ne sme da mrdne, ne znamo ko je, naći ćemo ko je taj, ko je heroj ko se odlučio da prati šestomesecncu bebu. To je skandalozno. Da prate vašu bebu svako od vas bi bio šokiran, osećao bi se uplašeno i užasno - rekao je Stefanović.

Ali, dodao je, nekima je to dozvoljeno.

- To rade sa sladostrašću, izmišljaju stvari, fabrikuju, svaki dan je nešto novo da se ne govori o novcu i pljački i o tome kako su isisavane pare iz zemlje za vreme vlasti Ðilasove strane - kaže Stefanović.

U vreme te vlasti, dodaje, 400.000 ljudi ostalo je bez posla, a fabrike su zatvarane.

Oni za koje kaže da fabrikuju afere to rade da se ne bi pričalo o tome kako je neko 74.000 era doneo iz Češke i postao multimilioner u vreme dok je negova stranka bila na vlasti.

- To ne sme da se pokrene kao tema, oni bi da se vrate na vlast ne da bi nešto dobro radili. Oni bi da se na vlast vrate zbog sebe, a ne zbog građana. Ako bi i Miška mogli opet da vrate... - naveo je Stefanović.

"MISLIMO DA IMAMO IDENTITET OSOBE KOJA JE PRETILA VUČIĆU"

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je policija već otkrila ko je pretio predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici na tviteru, ali da će sačkati kraj istrage i onda da privedu tu osobu.

Stefanović je to kazao u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanja poslanika da su u tom tvitu izrečene monsturozne pretnje protiv Vučića i njegovog sina i ćerke.

- Mislim da već imamo identitet lica, koje je to učinilo, ali sačekaćemo kraj istrage da tužilaštvo završi taj posao. Videćemo da li ćemo dobiti brz odgovor od Tvitera i da na osnovu toga nedvosmisleno imamo formalno pravni osnov za ulazak u prostorije, obezbeđivanje dokaza i privođenje. I vrlo brzo očekujem da ćemo takvu stvar moći da realizujemo - naveo je Stefanović.

Kaže da se to desilo upravo zbog govora mržnje.

- Jer, Ðilas, Jeremić i Obradović svakoga dana ne propuštaju priliku da stananizuju Vučića i njegovu prodici i sve ko im se suprotstave. Time dajte ljudima vrstu podstreka da mogu da urade neko zlo - istakao je Stefanović.

Stefanović je rekao da opozicija odmah ide na spin pa kaže kako su oni ugroženi, iako nikome od njih nije falila dlaka sa glave.

Dragan Marković iz Jedinstvene Srbije je prerthodno pitao Stefanovića da li je moguće da se naše vlasti plaše izveštaja Evropske komisije i zašto ne može da se uhapsi osoba koja je pretila Vučiću, kao i osoba koja je pratila ženi brata Siniše Malog sa šestomesečnom bebom.

Marković je istakao da ni u jednoj zemlji ne bi pustili iz zatvora osobu koja je testorom ušla u RTS, niti u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj ili SAD.

Stefanović je odgovorio da je i Marko Milićev, koji je usmrtio Luku Jovanovića u julu 2014. u Beogradu, pobegao u Kinu, ali da ga je policija na kraju našla.

- Svako ko se ogrešio o zakon biće pod udarom države, ni protiv narkodilera ni protiv ovih neće biti drugačije. Pokazaćemo odlučnost i postovaćemo zakon - poručio je ministar.

Dodao je da se nekada osobe koje prete preko društvenih mreža ne nalaze u našoj zemlji i da zato ne mož brže da se odvija istraga.

Objasnio je da se naša država prvo obrati Fejsbuku, Tviteru... ili nekoj drugoj platformi preko koje je pretnja upućena i da oni, na primer, kažu da to nije za hitan odgovor i da onda naše tužilaštvo upućuje zahtev za međuanrodnu pravnu pomoć, kao i da sve to "ume da potraje".

Kada se osoba nalazi u Srbiji sve ide mnogo brže, rekao je ministar i istakao da u svim slučajevima država odmah reaguje na pretnje - policija hapsi i sudovi procesuiraju.

Kaže da je bilo slučajeva da sudovi puštaju one koje je policija privela, čime se šalje loša poruka društvu, kao i da javnost misli da su se te osobe izvukle iako one budu osuđene za pet godina.

Podsetio je da je raspisana poternica i ponuđena novčana nagrada od 500.000 dinara za utvrđivanje ideniteta osobe koja je pratila Milicu Andrić i njenu šestomesečnu bebu.

Kaže da je policija naročito vodi računa o bezbednosti dece i da je neshvatljivo da neki novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom, ako su, kako kaže, uopšte novinari, daju sebi za pravo da prate majku sa bebom.

Ministar je dodao da postoji mogućnost da ta osoba nije naš državljanin i da nije u bazi podataka zato što je iz, na primer, iz Bugarske, BiH ili Crne Gore i da se zato MUP opredelio za novčanu nagradu.

- To ne znači da policija ne radi paralelno, mi radimo, ali smo želeli da tim signalom pojačamo to i dođem brzo do tog lica. Kao i da utvrdimo zašto je pratio i šta mu je bila namera pošto se radi o osobi koja nije javna ličnost - rekao je on.

Stefanović je rekao građanima imaju pravo na različito mišljenje, ali ne i na nasilje.

Skupština Srbije, poslanici Skupština Srbije - FOTO: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

"ISPRAVIĆEMO NEKE GREŠKE ZAKONA"

Izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom biće na dnevnom redu parlamenta na jesen, izjavila je danas predsednica Vlade Ana Brnabić i poručila da garantuje da će biti ispravljene neke greške iz tog zakona.

Na pitanje poslanice LSV Olene Papuge o izmenama tog zakona i navodima da je zakonom oštećeno više od 13.000 žena, Brnabić je u Skupštini Srbije rekla da će bti ispravljene greške za isplatu finansijske podrške majkama koje imaju natprosečna primanja, te da će se sagledati kako može da se pomogne ženama koje su do sada na osnovu zakona primale 800, 1.000 ili 2.000 dinara.

Razmišlja se o tome da se ženama koje su primale male iznose obezbedi minimalna plata u prva tri meseca ili do godinu dana, te najavila da će konkretna rešenja biti predstavljena sledeće nedelje na sastanku u Vladi sa predstavnicima udruženja roditelja.

Podsetila je da je odmah nakon najave izmena zakona održan još jedan sastanak u Vladi sa svim relevantnim udruženjima roditelja i udruženjima koja se bave pitanjem porodice.

- Imali smo otvorenu i konstruktivnu raspravu o tome šta je bila intencija, šta su mane, šta možemo da popravimo. Imali smo dobrih predloga - kaže premijerka.

Navela je da se u ponedeljak sastala sa ministrom Zoranom Ðorđević, ministarkom Slavicom Ðukić Dejanović i predstavnicima Ministarstva finansija kako bi sagledali različite modele kako može dodatno da se unapredi zakon i koliko će biti fiskalni efekti.

Ne bi se, kaže, saglasila sa navodima da je postojećim zakonom više od 13.000 žena oštećeno.

- Mislim da se ne govori o tome koliki je broj žena koji je uključen u sistem podsticaja, a koje nikada pre nisu bile u sistemu podsticaja - rekla je Brnabić.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović je, na isto pitanje, rekla da je zakonom koji je izazvao mnogo polemika prvi put povećan obim prava, tako da su žene koje rade po osnovu ugovora o delu i ugovora o privremenim i piovremenim poslovima, kao i poljoprivrednice prvi put izjednačne sa ženama koje su u stalnom radnom odnosu.

- Obim prava je apsolutno povećan, količina novca je u ogromnom povećanju, svesni da koliko god povećavali prava za ovaj osetljiv segment nikada nije dovoljno i uvek može više. Na tome ćemo raditi - kaže ministarka.

Navela je da nije istina da je 13.000 majki oštećeno, te da postoje različiti osnovi po kojima se obezbeđuje standard dece.

- Krivo je interpretirana informacija koja je izašla iz Vlade. Na jesenjem zasedanju imaćemo priliku da ispravimo sve što je moguće - rekla je Ðukić Dejanović.

Zasedanje skupštine o Kosovu, skupština Srbije, Kosovo Skupština Srbije - Foto: Nikola Tomić

"PRVO JE TREBALO STABILIZOVATI ZEMLJU PA NASTAVITI ULAGANJA U INFRASTRUKTURU "

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Skupštini Srbije da je lako prigovoriti da još nije počela izgradnja Fruškogorskog koridora, ali da se zaboravlja da je prvo trebalo finansijski stabilizovati zemlju koja je bila pred bankrotom i nastaviti prioritetnije infrastrukturne projekte, kao što je završetak gradnje Koridora 10.

Brnabić je odgovarajući na pitanje poslanika rekla da je samo u poslednje dve godine izgrađeno više od 150 kilometar autoputeva.

Poslanica PUPS-a Grozdana Banac je prethodno rekla da vlada treba da obrati više pažnje infrastrukturnom i regionalnom razvoju, ako želi da zadrži mlade u zemlji, kao i obrati pažnu na to šta rade saradnici ministara.

Premijerka je istakla da vlada upravo izradnjom autoputeva pokazuje koliko joj je važan regionalni razvoj.

- Kada je zemlja bila pred bankrotom odakle ste mogli da gradite Fruškogorski koridor, kada niste imali ni da isplaćujete plate - zapitala je ona.

Brnabić navodi da je lako sada reći - sedam godina ste na vlasti pa niste još počeli Fuškogorski koridor, kao i da se zaboravlja da sada imamo finansijsku stabilnost, suficit u budžetu, manju nezaposlenost, smanjen javni dug, privredni rast, da je završen južni krak Koridora 10, da se završava istočni krak, da se gradi Koridor 11, modernizuje prugra Beograd- Budimpešta...

- U septembru treba da krenemo sa izgradnjom Moravskog koridora, za koji Ðilas kaže da je apsolutno nepotreban - dodala je Brnabić.

Istakla je da su savetnici u vladi, državni sekretari, pomoćnici ministara i drugi apsolutno stručni ljudi, jer bez njih vlada ne bi mogla da ima sve te rezultate i da nije fer da tako neko govori o njima.

Skupština Srbija će sutra u 10 sati nastaviti raspravu o amandmanima predloženih zakona koji su na dnevnom redu.

Skupština Srbije Skupština Srbije - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"AKO JE PO ZAKONU UVESTI CRNOGORSKI JEZIK U VRBASU"

Ako su ispunjeni svi zakonski uslovi nema prepreke da se crnogorski jezik uvede u službenu upotrebu u opštini Vrbas, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Na pitanje poslanice LSV Olene Papuge šta će uraditi povodom toga što opština Vrbas izbegava obavezu uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotebu s ozbirom da su ispunjeni svi zakonski uslovi, Brnabić je u Skupštini Srbije rekla da Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine to pitanje može da se podigne na nivo Republičkog saveta za nacionalne manjine.

- Ako se Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine nije obraćao, molim da se obrate. Ja sam i predsednica Republičkog saveta za nacionalne manjine, to je direktno moj posao da obezbedim da ukoliko postoje svi uslovi da oni to i dobiju - kaže Brnabić.

Navodi da kao predsednica Vlade ne može da zna šta se dešava u svakoj lokalnoj samoupravi sa svakim nacionalnim savetom.

- Zato služi ta institucija, Republički savet za nacionalne manjine, koju su pohvalile sve evropske institucije, pre svega Savet Evrope - kaže Brnabić.

To pitanje može, dodaje, da se jako lako reši, jer postoji institucionalni mehanizam koji se stalno sastaje.

Navela je da se Republički savet za nacionalne manjine od 2009. do 2014. sastao jednom.

- Mi imamo na četiri meseca sastanke, lako se to institucionalno rešava u ovom trenutku - rekla je Brnabić odgovrajući na pitanje poslanice LSV.

Olena Papuga je rekla da se njih 7.353 u opštini Vrbas izjašnjavaju kao Crnogorci, što je 17,5 odsto stanovništva te opštine, te podsetila da je pre devet godna opština Mali Iđoš, Lovćenac i druga sela koja su pretežno naseljena Crnogorcima bez problema uvela crnogorski jezik u službenu upotrebu.

Aleksandar Šešelj Aleksandar Šešelj - Printskrin: Youtube/BALKAN INFO - Zvanični kanal

Ranije u toku dana poslanici su pitali vladu kada će zauzeti stav o, kako su naveli, "kampanji koju vode pojedine NVO, stranke i mediji da se srpskom narodu pripiše žig genocidnosti zbog Srebrenice", zatim da li je RTS kupovao sportska prava od preprodavaca - "Dajrekt medije", SBB i drugih, kao i o privatizaciji Luke Novi Sad.

Poslanik SRS Aleksandar Šešelj postavio je poslaničko pitanje premijerki Ani Brnabić povodom, kako kaže, kampanje u Srbiji da bi se "promovisala ideja i afirmisao nekakav genocid u Srebrenici".

- NVO sektor koji je obilno finansiran iz budžeta Srbije, ima jedini zadatak da okrivi Srbiju i sprski narod za izmišljeni genocid u Srebrenici. Prvo, vlada da zauzme mnogo čvršći stav i da se obračuna sa tim pokušajima. Srpski narod nije genocidan, nije se desio gencid, niko ne negira zločine, ali kada Republika Srbija finansira te organizacije, a one šire priču o nekakavom genocidu - rekao je Šešelj, istakavši da RTS dobija oko 80 miliona evra godišnje iz budžeta, uz novac od pretplate, ali i da pored toga "redovno objavljuje kartu Srbije bez KiM".

Marijan Rističević, poslanik vladajuće većine, postavio je pitanje Ministarstvu kulutre kada će RTS da odgovori da li je kupovao sportska prava direktno od organizatora sportskih događaja ili od prepordavaca koji na to nemaju prava.

Nada Lazić iz LDP-LSV-SDA Sandžaka je pozvala je ministra privrede i premijerku da se preispita postupak u vezi sa privatizacijom Luke Novi Sad u ime malih akcionara i da im se pomogne u njihovom postupku dobijanja akcija.

Ona je podsetiala da je u maju prodata Luka Novi Sad kompaniji Port Dubai koja je dobila udeo veći od 99 odsto i zapitala po kojim kriterijuma je sprovedana privatizacija te luke i kada će mali kacionari biti upisani u evidenciju i dobiti akcije na osnovu te privatizacije.

Drugo pitanje se odnosilo na preispitivanje bonusa vrednih 97 miliona dinara za period od tri meseca koje je, kako je rekla Lazić, neposredno pre privatizacije podelio bivši direktor Luke Novi Sad Aleksandar Milovančev.

Inače, poslanici su juče popodne počeli raspravu o Predlogu izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju, na koji je podneto 132 amandmana od kojih su vlada i nadležni odbor prihvatili šest. Prethodno su završili raspravu o izboru Poverenika za informacije od javnog značaja, a glasanje o ovoj i ostalim tačkama dnevnog reda tekuće sednice biće održano najverovatnije u petak.

Na dnevnom redu su još i izmene Zakona o posebnim uslovima koje se tiču izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, a kojima se proširuje krug lica na koje se projekat odnosi.

Pred poslanicima je i Sporazum između Srbije i Severne Makedonije o uspostavljanju graničnih kontrola na graničnom prelazu Preševo - Tabanovce.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zana

    25. jul 2019 | 13:12

    A SRS je kao opozicija? Pa još ovih 6 meseci i gotovo sa njima u Skupštini.

  • Aca

    25. jul 2019 | 13:11

    SRS nije opozicija!

  • Joka

    25. jul 2019 | 13:25

    Srs je deo vlasti samo pod drugim imenom i nazivom opozicije, sva sreca sto od izbora vise nece biti u Skupstini.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA