Mondoloni se na Makronovu molbu vraća u Pariz: Novi ambasador Francuske u Beograd stiže iz UN

Tek kada ga je lično predsednik Emanuel Makron prilikom nedavnog boravka u Beogradu zamolio da preuzme dužnost Mondoloni je pristao

  • 0
Frederik Mondoloni Foto: Tanjug/Strahinja Ristić

Dosadašnji ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni od 1. avgusta počinje da radi na novoj dužnosti, mestu direktora Direkcije za kontinentalnu Evropu, a kako piše "Politika", u Pariz se vraća na molbu predsednika Emanuela Makrona.

Kako navodi list, pozivajući se na izvor u francuskoj ambasadi, Mondoloniju je taj posao nuđen još od maja, ali je on uporno odbijao želeći da ostane u Beogradu.

Tek kada ga je lično predsednik Emanuel Makron prilikom nedavnog boravka u Beogradu zamolio da preuzme dužnost Mondoloni je pristao, navodi "Politika".

On će se na novoj dužnosti baviti Balkanom (ne i zemljama koje su u EU), zatim centralnom Azijom, Potkavkazjem, Rusijom, Ukrajinom, Krimom, Moldavijom...

Mondolonija će u Beogradu zameniti Žan Luj Falkoni.

- Mondonloni nam ga je predstavio kao velikog stručnjaka za multilateralu, ali ne i za bilateralu. Odličan je poznavalac evropskih prilika, i sistema funkcionisanja EU. Zbog toga su ga i izabrali, a ne zato što ima iskustva u bezbednosti - tvrde sagovornici lista i objasnjavaju da je novi ambasador predao agreman i čeka odobrenje zvanicnog Beograda.

Falkoni je trenutno ambasador Francuske u kancelariji UN u Beču i zameniće Mondolonija posle samo dve i po godine službovanja u Begoradu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA