Tači nastavio konsultacije sa strankama, analitičari ocenili: Sve oko izbora je "politička igra"

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači nastavio je danas konsultacije sa političkim strankama, a analitičari ocenjuju da je sve što se trenutno dešava oko izbora "politička igra"

  • 59

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači nastavio je danas konsultacije sa predstavnicima političkih stranaka na temu prevazilaženja novonastale političke situacije, piše prištinski Telegrafi.

Tači se, navodi se, satao sa predstavnicima iz parlamentarne grupe "6+", Albertom Kinolinom, koji predstavlja romsku zajednicu, Danushom Ademijem, predstavnikom zajednice Aškalija i Vetonom Berisom, predstavnikom egipatske zajednice.

Tačijev kabinet je saopštio da će konsultacije biti nastavljene narednih dana. Portal Zeri konstatuje da je Tači ponovo zaobišao vodeće vladajuće i najuticajnije opozicione stranke.

Navodi se da je Tači nastavio konsultacije sa minornim političkim strakama koje u parlamentu nemaju nikakvu moć.

U međuvremenu gotovo sve značajnije stranke na prištinskoj političkoj sceni izjasnile su se da sa Tačijem mogu da razgovaraju samo o datumu raspisivaanjaj vanrednih parlamentarnih izbora.

Stav javno nije izneo samo najuticajniji opozicioni DSK, koji je za subotu, 3. avgust, zakao unutarstranačke izbore.

KOSOVO TACI NZ Z Hašim Tači - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"SVE OKO IZBORA JE POLITIČKA IGRA"

Sve u vezi sa eventualnim raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora ili formiranja nove vladajuće strukture na tzv. Kosovu je "politička igra", pišu prištinski mediji.

Zeri piše da stručnjaci za politička pitanja upozoravaju da su gotovo već dve sedmice izgubljene i da bi predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, trebalo da preduzme korake da se trenutna situacija što pre prevaziđe.

Politički analitičar Imer Muškolaj kaže da bi u skladu s tim Tači sada trebalo da sve opcije za rešenje situacije nastale ostavkom Ramuša Haradinaja, trebalo da stavi "na sto".

S obzirom na to da su se stranke izjasnile javno da ne žele rekonstrukciju vlade, one bi trebalo da insistiraju samo na utvrđivanju datuma izbora, kazao je Muškolaj za Zeri.

Upozorio je i da bi ova situacija mogla da traje beskonačno s obzirom na to da ne postoji ustavni i zakonski rok koji određuje koliko mogu da traju konsultacije Tačija i  predstavnika stranaka.

Prema njegovim rečima, ako su stranke zaista iskreno zainteresovane za vanredne parlamentarne izbore najkraći put je sazivanje i raspuštanje parlamenta.

U tom slučaju, ističe, Tači bi bio primoran da odredi datum izbora.

Muškolaj ukazuje da se ni poslanicima ne žuri, jer još uvek nisu ispunili dvogodišnji mandat u parlamentu, nakon kojeg stiču pravo na određene privilegije. Njegov utisak je, kaže, da kada to vreme bude ispunjeno, oni će se okupiti i raspustiti skupštinu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA