• 12

"Još popisujem žrtve. Kad vam oduzmu kuću, a ne obnove, gde da se vratite": Savo Štrbac o Oluji

- Većina bi se vratila u svoj zavičaj, ali za povratak Hrvatska pravi probleme. Hrvati su vrlo mudro, još početkom 90-tih smislili način da bez oružja prisile Srbe da odu. Od Krajine pa do Prištine to je bila najduža izbeglička kolona od Drugog svetskog rata - ističe Štrbac

  • 12

Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac ističe da je i 24 godine od operacije "Oluja" najgora mržnja mladih Hrvata prema Srbima.

- Velika je indoktrinacija društva. Trebalo bi država Hrvatska kroz obrazovanje, vaspitanje i medije da menja stvari - rekao je Štrbac za RTS.

Štrbac kaže i da će se ispuniti cilj koji je zacrtao nekadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman koji je rekao da ce se srpsko pitanje rešiti kada njihov udeo u ukupnom broju stanovnika bude manji od tri odsto.

- U Hrvatsku su se vratili samo stari zbog penzija, sa kojim i dalje imamo velikih problema. Kad vam oduzmu stan, kuću, a ne obnove, gde da se vratite. I kad se nešto uradi, to je na kašicicu, a mora se i živeti od nečega - napominje Štrbac.

Kako navodi Štrbac, obišao je izbegle Srbe po Evropi, Australiji, SAD.

- Većina bi se vratila u svoj zavičaj, ali za povratak Hrvatska pravi probleme. Hrvati su vrlo mudro, još početkom 90-tih smislili način da bez oružja prisile Srbe da odu. Od Krajine pa do Prištine to je bila najduža izbeglička kolona od Drugog svetskog rata - ističe Štrbac.

Savo Strbac

Foto: mc.rs

Na pitanje da li su zaboravljeni izbegli u "Oluji", Štrbac podseća da se do pre četiri godine obeležavala samo u crkvama, a od tada se održavaju i državne manifestacije.

- Dosta se rešilo u poslednje vreme, iz Komesarijata za izbeglice kažu da još 17.000 ljudi čeka na stambeno zbrinjavanje - navodi Štrbac.

Ukazuje da zadatak "Veritasa" još nije završen.

- Ja sam još u ratu, popisujem žrtve, nisu sve ni popisane. Desio se raspad sistema kao u Republici Srpskoj Krajini koja se preko noći raspala. Ovo nije običan posao, on je misionarski, u nedostatku državne administracije neko mora da popisuje. Suočavamo se sa manipulacijama države Hrvatske, čak i kada imamo imena žrtava - napominje Štrbac.

(Telegraf.rs/ RTS)

Komentari

  • Faki

    Videlo se 73g da ne vole srbe ali tada nisam imao pojma za tako nesto mislio sam da su svi vojnici isti

  • minus

    Ima zivota gde hoces ko da se mora ziveti u Rvackoj.sad ih drma beda

  • Knindza

    Oni nas izbacili iz ustava,mi onda izbacili njih 200000 91,a oni nas 250000 95,oni su prvi poceli!!!

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima