• 90

Poznata satnica i lokacija drugog sastanka vlasti i opozicije

Kako se navodi, razgovor će biće posvećen finansiranju izbornih kampanja, pre svega u domenu unapređenja kontrole tog segmenta izbora. Posebna pažnja biće posvećena upotrebi javnih resursa u izbornim kampanjama, funkcionerske kampanje, javnosti finansiranja kampanja i kontroli

  • 90

Drugi okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije biće održan u petak, 9. avgusta na Fakultetu političkih nauka (FPN), a tema je finansiranje izbornih kampanja, najavili su Fondacija za otvoreno društvo Srbija i FPN.

U pozivu sa navodi da će sastanak početi u 9 sati u delu koji će se voditi po "Chatham House" pravilu, bez prisustva medija, dok će za izjave medijima biti od 11.30 časova.

Kako se navodi, razgovor će biće posvećen finansiranju izbornih kampanja, pre svega u domenu unapređenja kontrole tog segmenta izbora. Posebna pažnja biće posvećena upotrebi javnih resursa u izbornim kampanjama, funkcionerske kampanje, javnosti finansiranja kampanja i kontroli.

Okrugli sto će biti posvećen problemima koje je moguće adresirati u kratkom roku, dok će pregled problema za koje će rešenja biti tražena u postizbornom periodu biti predstavljen učesnicima kao predlog za raspravu u postizbornom periodu, navodi se.

U agendi skupa se navodi da će dijalog otvoriti dekan FPN Dragan Simić i izvršni direktor Fondacije Milan Antonijević, a potom će predstavnici CRTA, CeSID i Transparentnosti Srbija predstaviti ekspertske analize posvećene problematici finansiranja izbornih kampanja.

Konferencija

Milan Antonijević - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Fondacija i FPN naveli su da nakon održanog prvog okruglog stola čvrsto veruju da je dijalog moguć i da je vreme koje je preostalo do narednih izbora neophodno efikasno i efektivno iskoristiti u cilju pronalaženja rešenja za unapređenje biračkog procesa.

FPN i Fondacija imaju u planu da organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe najkasnije na proleće 2020. godine. Oni su ukazali da su izbori centralno mesto demokratskog uređenja i važan izvor legitimiteta demokratske vlasti, podsetiši da će Srbija će uskoro obeležiti tridesetogodišnjicu od prvih izbora održanih nakon obnove višepartizma.

Uvažavajući princip da se izborni sistem ne menja u izbornoj godini, FPN i Fondacija smatraju da je važno pokrenuti širok dijalog o izborima u Srbiji koji bi mogao da obezbedi unapređenje pojedinih segmenata izbornog procesa i izbornih uslova, čak i u kratkom roku – pre održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora.

- Na duži rok, ovakav dijalog mogao bi da doprinese trajnom otklanjanju problema u izbornom sistemu kroz sveobuhvatnu reformu i uspostavljanju njegovog integriteta - naveli su Fondacija i FPN.

Na sastanak su pozvani predstavnici relevantnih političkih stranaka, organizacije građanskog društva koje se bave izborima i stručnjaci s fakulteta i instituta koji se bave temom.

(Telegraf.rs/Fonet)

Komentari

  • Goran

    Izborna pravila koja danas važe u Srbiji je usvojio DS čiji su članovi tada bili Đilas, Jeremić i Borko Stefanović.

  • Draško

    Đilas izvoljeva i previše.

  • Kaca

    SNS je uvek za dogovor i razgovor.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima