≫ 

Po "četam haus" pravilima su govorili Brnabić i Tači: Ista će važiti i na susretu vlasti i opozicije

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je za Tanjug da je plan da se obezbedi i "lajv strim"

  • 1
SNS, SZS Logo Foto: Google Maps, Wikipedia

Drugi okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije biće održan u petak, 9. avgusta na Fakultetu političkih nauka (FPN) i delom će biti otvoren za javnost. Posle toga, učesnici će razgovarati po pravilima "četam hausa" (chatam house), a tema će biti finansiranje izbornih kampanja, najavili su Fondacija za otvoreno društvo Srbija i FPN.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je za Tanjug da je plan da se obezbedi i "lajv strim", a potom će uslediti rasprava sa učesnicima koja bi se održavala po "chatham house" pravilima.

Šta su pravila po kojima će opozicija i vlast razgovarati?

"Četam haus" pravilo znači da je učesnicima koji prisustvuju sastanku dozvoljeno davanje izjava medijima, dozvoljeno je da razgovaraju o sadržaju sastanka u spoljnom svetu, ali ne i da diskutuju o tome ko je prisustvovao ili citiraju učesnike.

Cilj je da se olakša rasprava o "nepopularnim pitanjima" od strane govornika, koji inače nisu imali odgovarajući forum da bi slobodno govorili.

Primarna ideja ovog Kraljevskog instituta za međunarodne poslove je promovisanje debate o značajnim dešavanjima u međunarodnim poslovima i političkim odgovorima. Njihovo nezavisno istraživanje i analiza globalnih, regionalnih i specifičnih izazova zemlje imaju za cilj da ponude nove ideje donosiocima odluka o tome kako bi postiglo dugoročno rešenje problema.

Na okruglom stolu u petak, predstavnici vlasti i opozicije će razgovarati o finansiranju izbornih kampanja, pre svega u domenu unapređenja kontrole tog segmenta izbora. Posebna pažnja biće posvećena upotrebi javnih resursa u izbornim kampanjama, funkcionerske kampanje, javnosti finansiranja kampanja i kontroli.

Konferencija Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U agendi skupa se navodi da će dijalog otvoriti dekan FPN Dragan Simić i izvršni direktor Fondacije Milan Antonijević, a potom će predstavnici CRTA, CeSID i Transparentnosti Srbija predstaviti ekspertske analize posvećene problematici finansiranja izbornih kampanja.

U "ČETAM HAUSU" GOVORILI I ANA BRNABIĆ I HAŠIM TAČI

Premijerka Srbije Ana Brnabić, na predavanju koje je u junu ove godine održala na Kraljevskom institutu, rekla je da Srbija pripada Evropskoj uniji i da politički nema plan „B“.

- Politički, mi nemamo plan ‘B’, kao što neki možda misle. Neki lideri sa Zapadnog Balkana pokušavaju da ucene EU, kažu da će promeniti spoljnu politiku ako ne dobiju tačan datum ulaska u Uniju. To nije slučaj sa Srbijom. Članstvo u EU je naš strateški cilj, nezavisno od toga ko je na vlasti - kazala je Brnabić na predavanju na temu „Srbija, Balkan i Evropska unija“.

Navela je da Srbija želi da udje u EU, koja se suočava s unutrašnjim izazovima, zbog toga što Unija pre svega predstavlja mirovni projekat.

- Zahvaljujući EU, Evropa ima najduži period mira do sada. Ljudi uzimaju mir zdravo za gotovo, mnogi u Evropi zaboravljaju da je EU mirovni projekat, a više se fokusiraju na njenu ekonomsku stranu - slobodno kretanje radnika, dobara i usluga i na njenu konkurentnost - rekla je srpska premijerka i naglasila da će EU za nju „uvek biti uspešan projekat zbog postignutog mira“, te da „taj projekat nije potpun bez celog Balkana u Uniji“.

Ana Brnabić, Johanes Han Foto: VLADA SRBIJE

Ona je rekla da je EU mesto gde Srbija ekonomski pripada, da više od 70 odsto stranih direktnih investicija u Srbiji potiče iz članica EU i da je oko 70 odsto trgovine Srbije sa zemljama Unije.

Govoreći o poglavljima u pregovorima s EU, Brnabić je kazala da je za sve ostale zemlje poglavlje 35 najlakše, jer se odnosi na ostala pitanja, dok je za Srbiju ono politički najteže, jer je povezano s pitanjem Kosova.

- Najkompleksnije poglavlje je 23 – vladavina prava, najskuplje je 27, zaštita životne sredine, a politički najteže za nas poglavlje 35, normalizacija odnosa s Kosovom - navela je predsednica Vlade Srbije.

Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači na poziv "Četam hausa" u Londonu, održao je u aprilu mesecu predavanje o političkoj situaciji na Kosovu i regionu, o dijalogu s Beogradom i evroatlanskoj i evropskoj perspektivi Kosova.

Hašim Tači Foto: Tanjug/AP

Tači je, pored ostalog, naveo da nije lako da nekadanji neprijatelji razgovaraju jedni s drugim, ali, kako je naglasio, komunikacija i dijalog su jedini način da se ide napred i jedini način da se postigne mir, preneo je RTK2.

- Inače, ostaćemo taoci prošlosti i ceh će platiti buduće generacije. Nadam se i optimista sam da će razum prevladiti i da će naše zemlje postići mirovni sporazum - rekao je Tači.

ŠTA JE "ČETAM HAUS"?

Kraljevski institut za međunarodne poslove, poznatiji kao "Chatham House", je neprofitna i nevladina organizacija sa sedištem u Londonu čija je misija da analizira i promoviše razumevanje glavnih međunarodnih pitanja i aktuelnosti.

Istraživanje ovog Instituta je struktuirano je na tri tematska odeljenja - energija, životna sredina i resursi, međunarodna ekonomija, međunarodna bezbednost - i prostorne studije i međunarodno pravo, koje obuhvataju regionalne programe o Africi, SAD i Americi, Aziji-Pacifiku, Evropi, Bliskom Istoku i Severnu Afriku, Rusiju i Evroaziju, kao i program Međunarodnog prava.

"Četam haus" se rutinski koristi kao izvor informacija za medijske organizacije koje traže pozadinu ili stručnjake o pitanjima koja se tiču glavnih međunarodnih pitanja.

Zasnovan je na članstvu i svako se može pridružiti. Ima niz mogućnosti za članstvo u korporacijama, akademskim institucijama, nevladinim organizacijama i pojedincima, uključujući studente i mlađe od 30 godina. Chatham House trenutno ima međunarodne lidere iz biznisa, diplomatije, nauke, politike i medija kao pojedini članovi

(J.N./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA