≫ 

Razmena vatre između SAD i Rusije nad Srbijom: Šta nam donosi oštar duel ambasadora?

Dok Rusija pokušava da učvrsti svoju poziciju na ovim prostorima, SAD mekšim stavom šalje signal da menja politiku prema Srbiji, čime pokušava da se postepeno vrati na Balkan preuzimanjem primata u regionu

  • 24
Srbija Mapa

Foto: Google maps, Shutterstock

Na političkoj sceni Balkana odavno se lome koplja između svetskih sila. Odnosi se često zaoštravaju kada je u pitanju Srbija, što je pokazao i poslednji okršaj budućeg ambasadora SAD Entonija Godfrija, koji je, iako još nije ni stigao u Srbiju, već imao okršaj sa ruskim kolegom Aleksandrom Bocan Harčenkom. Najpre je Godfri optužio zvaničnu Moskvu da "vrši maligni uticaj na Evropu", da bi potom usledio ekspresan odgovor Bocan Harčenka, koji je poručio da Vašington "ne štedi snage na nezgrapnu ideološku borbu i otvoreno propagandno ponašanje".

Šta Srbiji donosi ova "razmena diplomatske vatre" i oštar duel ambasadora?

Dok Rusija pokušava da učvrsti svoju poziciju na ovim prostorima, SAD mekšim stavom šalje signal da menja politiku prema Srbiji, čime pokušava da se postepeno vrati na Balkan. Cilj je, tvrde stručnjaci, preuzimanje primata u regionu.

Da zaoštravanje odnosa između zvanične Moskve i Vašingtona uvek ima posledice na Srbiju, ali i zapadni Balkan, potvrdio nam je i predsednik Centra za spoljnu politiku i profesor na FPN-u, Dragan Đukanović, objašnjavajući da to nije ništa što bi trebalo da nas iznenadi.

Izazovi i perspektive procesa normalizacije odnosa izmedju Beograda i Pristine

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Imajući u vidu trendove odnosa SAD i Rusije, ova "razmena vatre" između ambasadora ne bi trebalo da čudi. Zaoštravanje odnosa između svetskih sila uvek ima uticaja na zapadni Balkan - izjavio je on.

Entoni Godfri, koji na mesto diplomate u Beogradu dolazi sa sa funkcije zamenika ambasadora u Moskvi, pred Odborom za spoljne poslove u američkom Senatu, rekao je da je u potpunosti svestan ruskog agresivnog ponašanja Rusije, malignog uticaja i kampanje dezinformacija, koju vodi u Evropi i da SAD ulažu veliki napor da se tome suprotstave.

Prema njegovim rečima, Srbija je politički i ekonomski lider i ima ključnu ulogu u regionalnoj stabilnosti, kao i da je u strateškom interesu SAD da se Srbija razvije u modernu, demokratsku i evropsku naciju.

- Srbija je sada na prekretnici, a politički lideri u Beogradu moraju preduzeti ozbiljne reforme za unapređenje Srbije na njenom putu ka EU - naveo je on.

Entoni Godfri

Foto: U.S. Embassy in Moscow

Reagujući na ovu izjavu, Bocan-Harčenko je za rekao da Vašington "ne štedi snage na nezgrapnu ideološku borbu i otvoreno propagandno ponašanje, ne brinući se više o bilo kojim argumentima u prilog svojim izmišljotinama".

Putinov "specijalac za Balkan" je istakao da Moskva principijelno ne prihvata logiku "suprotstavljanja" i "takmičenja" koju takvim komentarima nameće američka strana i napominuo i da začuđuje to da su među glavnim zadacima SAD u Srbiji navedeni i oni koji se tiču isključivo unutrašnjih poslova Srbije.

To predstavlja direktno mešanje u te stvari. Međutim takav prioritetan zadatak kao što je aktivizacija rada Specijalnog suda za ratne zločine OVK uopšte se ne pominje - dodaje ambasador Rusije.

Objašnjavajući "pozadinu sukoba američkog i ruskog diplomate" Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka rekao je kako mu se ipak čini da misli kako je reč o preuveličavanju već dobro poznatih stavova Rusije i SAD.

- Postoje dva razloga za to. Prvi se odnosi na domaću javnost kojoj prija predstava da se dve svetske sile sukobljavaju oko Srbije, pogotovo u svetlu spornog statusa Kosova i nerešenih regionalnih pitanja. S druge strane, nove, veoma iskusne diplomate, žele da se pozicioniraju na početku mandata. Stoga, pred javnošću i političkim predstavnicima pokazuju odlučnost u zaštiti interesa svoje zemlje u Srbiji - izjavio je on za naš portal i naglasio da mu se čini kako medijima deluje privlačno da prikažu predstavnike dve zemlje u konfrontirajućim odnosima.

(J.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    8. avgust 2019 | 13:16

    RUSIJA I KINA NAS BRANE OD NATO MONSTRUMA KOJI SU IZVRSILI GENOCID NAD SRBIMA ZRACENJEM I VADILI SRBIMA ORGANE!!!

  • Milan

    8. avgust 2019 | 13:42

    Biram Rusiju a ova gamad sto nas je bombardovala i otela deo teritorije sta ocekuje?da necemo mozda sa njima?mrs bre

  • Proksi

    8. avgust 2019 | 13:05

    Zar kauboji zaista misle da imamo pileći mozak i kratko pamćenje?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA