≫ 

EU da ne čeka dugo s proširenjem na Zapadni Balkan, postoje i druge zainteresovane strane

Postoji određeni pomak u politici Evropske unije prema Zapadnom Balkanu - objašnjava Černeva

  • 6

Vesela Černeva, zamenica direktora Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR) i šefica Sofijske kancelarije, uverena je da Evropska unija ne treba predugo da čeka s proširenjem na zemlje Zapadnog Balkana, jer, kako objašnjava, postoje druge zainteresovane strane, poput Kine i Rusije.

U tom kontekstu ona u svom komentaru za Juropian vestern Balkan citira glavnu poruku Francuske i Nemačke za zemlje ZB, a ona je, kaže, jasno: "Zemlje u regionu treba da daju prioritet naporima da pokažu dovoljan nivo političkog upravljanja i biće im dozvoljeno da započnu tehničke procese da pristup EU nakon što to postignu".

Černeva piše da postoji određeni pomak u politici Evropske unije prema Zapadnom Balkanu. Proširenje postaje politika o kojoj se neće razgovarati, barem ne na sastancima gradskih skupština i parlamentima u zapadnoj Evropi, objašnjava Černeva.

Ona ističe da nedavno istraživanje ECFR pokazuje da se evropska javnost protivi proširenju, što nije novo, ali ono što se promenilo je "jasno opredeljenje kreatora politike da ne odstupaju od javnih očekivanja o perifernim pitanjima kao što je ovo".

Vesela Černeva Vesela Černeva, zamenica direktora Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR) i šefica Sofijske kancelarije-Printskrin: Youtube/Vesselin Dremdjiev

Razlog za to, smatra ona, nije samo migraciona kriza, već i izazovi sa kojima se EU suočava sa transformacijama Rumunije i Bugarske u države članice, kao i manjkom vladavine prava u Poljskoj i Mađarskoj.

Ono što je najvažnije su strahovi Evropljana o trajnosti EU, pri čemu većina građana veruje da postoji realna mogućnost da se EU raspadne u narednih 20 godina, pa to izgleda ukazuje na pravac jačanja veza između država članica umesto dodavanja njihovog broja.

Drugim rečima, francuska pozicija postavljanja kočnice na proširenje manje ima veze sa samim Zapadnim Balkanom, a više sa željom predsednika Emanuela Makrona da prioritet da kvalitetu integracije, piše Černeva.

Ona, takođe, primećuje da je Makron tokom posete Srbiji preusmerio fokus sa proširenja na dijalog Beograda - Prištine i dodala da Nemačka, takođe, pokušava da pokrene pregovore o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Aleksandar Vučić, Emanuel Makron, Kalemegdan Makron je tokom posete Srbiji preusmerio fokus sa proširenja na dijalog Beograda - Prištine-Foto: Nikola Tomić

Ona objašnjava da se od tada stvari nisu mnogo promenile. Iako je Haradinaj bio prisiljen da podnese ostavku nakon što su ga haški tužioci za ratne zločine pozvali na sud, Priština nije popuštala pritiscima da ukine carine.

Francuske diplomate nadaju se da će nova vlada u Prištini pokušati da popravi odnose sa Beogradom, kaže ona.

Černeva navodi da za postizanje održivih rešenja, svaki sporazum između Beograda i Prištine treba da obuhvati "šire političke aspekte dobrosusedskih odnosa". Stvaranje zajedničke budućnosti zajednica na severu Kosova i u južnoj Srbiji obuhvatiće dugoročniju strategiju pre nego samo demarakaciju teritorije, napisala je ona. Zamenica direktora ECFR objašnjava da EU ne bi trebalo da čeka predugo pre nego što krene na praktičniji pristup, jer je Zapadni Balkan u fokusu drugih političkih aktera, poput Kine i Rusije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    8. avgust 2019 | 17:07

    BRISELSKA BIROKRATIJA NE ZELI SRBIJU VEC JOJ SAMO POSTAVLJA NOVE ULTIMATUME I UCENE KAKO BI PRIZNALA NATO DRZAVU KOSOVA!!!! SRBI SU TO VIDELI VEC ODAVNO I ZATO ZELE SA RUSUJOM I KINOM U BRIKS GDE NEMA UCENA I PONIZAVANJA!!!

  • qwe

    8. avgust 2019 | 17:33

    Dao Bog da vas raskomadaju Rusija i Kina između sebe. Taman i jeste kalibar za njihov mentalni sklop. Šta ćete vi takvi primitivni u Europi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA