≫ 

Vlada Srbije usvojila dve strategije iz oblasti odbrane

Usvajanjem Strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije, kao najvišeg i najznačajnijeg strategijskog dokumenta u ovoj oblasti, utvrđuju se osnovni nacionalni interesi države i osigurava bezbednost i sigurnost svih njenih građana

  • 0
Sednica Vlade Foto: Slobodan Miljević

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zaakokona o izmenama i dopunama Zakona o informacionoj bezbednosti.

Predloženim izmenama pristupilo se prvenstveno iz dva razloga: prvi je preostalo usklađivanje sa odredbama Direktive EU o merama za visok nivo bezbednosti mrežnih i informacionih sistema u Evropskoj uniji (NIS direktiva), radi postizanja potpune usaglašenosti, a drugi je unapređenje postojećih zakonodavnih rešenja, koje je proisteklo iz dosadašnjih iskustava primene zakona.

Sednica Vlade Sednica Vlade Republike Srbije - Foto: Slobodan Miljević

Vlada Srbije usvojila je danas dve strategije iz oblasti odbrane, uvažavajući činjenicu da Republika Srbija mora da prati promene u  okruženju i da prilagođava svoju bezbednosnu politiku istima, kako bi na najbolji način štitila svoje nacionalne interese.

Usvajanjem Strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije, kao najvišeg i najznačajnijeg strategijskog dokumenta u ovoj oblasti, utvrđuju se osnovni nacionalni interesi države i osigurava bezbednost i sigurnost svih njenih građana.

Strategija u potpunosti odražava privrženost naše zemlje opštim civilizacijskim i moralnim vrednostima, poštovanju svoje državotvorne tradicije, vladavini prava, socijalnoj pravdi, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama, kao i ekonomskom napretku i sveobuhvatnoj međunarodnoj saradnji.

Sednica Vlade Sednica Vlade Republike Srbije - Foto: Slobodan Miljević

Članovi vlade usvojili su i Strategiju odbrane Republike Srbije, dokument zasnovan na Ustavu i Strategiji nacionalne bezbednosti, kojim se usmerava razvoj normativnih i organizacijskih rešenja sistema odbrane, planiranje, finansiranje i angažovanje resursa odbrane naše države.

Na današnjoj sednici usvojena je odluka da status spomenika kulture dobiju: Dom štampe u Beogradu, Mađarska reformatorska crkva u Debeljači i Evangelistička crkva u Pančevu.

Takođe, doneta je odluka o utvrđivanju Šuvakovog salaša – Klisa u Vrbasu za arheološko nalazište.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA