≫ 

Kolinda želi da državu izvede na put koji je zacrtao Tuđman: Vukovar je Hrvatska i uvek će biti naš

Zato sam Hrvatsku izvukla iz tzv. regiona u srednju Evropu, dobila podršku predsednika Trampa i Putina - rekla je ona

  • 11

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da tokom predsedavanja Hrvatske EU fokus treba da bude na što boljem brendiranju države, a ne toliko na regionu Balkana.

- Ono što ja predlažem je da pokažemo da Hrvatska nije nikakva mala država. Važno je da zapadni Balkan uđe u EU, pogotovo BiH - ali da to bude lajtmotiv našeg predsedavanja? Hrvatska je mnogo više od toga. Zato sam Hrvatsku izvukla iz tzv. regiona u srednju Evropu, dobila podršku predsednika Trampa i Putina - rekla je ona u intervjuu za "Hrvatski tjednik".

Odgovarajući na pitanje o Blajburgu i to što je tamo išla dan pre zvaničnog obeležavanja, ona je rekla da ima isti odnos prema svim totalitarinim režimima i da ih apsolutno osuđuje - i nacizam i fašizam, i komunizam i njihove totalitarističke derivate u Hrvatskoj, kao i četnitštvo.

- Osim toga nisam otišla ni u Jasenovac na zvanični deo - dodala je.

Kolinda Grabar Kitarović Kolinda Grabar Kitarović - Foto: Tanjug/AP

Upitana da li joj se čini da je "forsiranje uvođenja ćiriliice u Vukovaru deo projekta velikosrpske srbizacije Vukovara kako bi se, kad se uvede ćirilica na temelju verovatno lažiranog popisa stranovništva ucenjivala Hrvatska da se stvori neka sprska autonomija", Grabar Kitarović je rekla da to ne dolazi u obzir, prenosi Hina.

- Vukovar je Hrvatska i uvek će biti Hrvatska. Bez obzira na popis stanovništva, bez obzira na to koliki bio postotoak Srba u Vukovaru - dodala je.

Govoreći o pozdravu "za dom spremni" i na pitanje novinara da li smtra da je nenormalna situacija da je pozdrav pod kojim je branjen Vukovar kompromitovan, a zvezda petokraka nije, Grabar Kitarović kaže da nijedan pozdrav pod kojim je branjen Vukovar ne može biti kompromitovan.

- Nije pitanje reči, pitanje je namere. Za branitelje HOS-a to nije upitno, ali ako se tim pozdravom obnavljaju simpatije za NDH onda mi taj pozdrav nije prihvatljiv - rekla je.

Rekla je i da će se kandidovati za drugi mandat na čelu države, rekavši da "ne može sada da okrene leđa Hrvatskoj".

- Kako bi to sada izgledalo da ja okrenem leđa Hrvatskoj i prihvatim neki od poslova koji mi se nude, koji su mnogo više plaćeni širom Europe i sveta, a ja da napustim svoj hrvatski narod i svoju sopstvenu decu, koja vide budućnost ovde - rekla je Grabar Kitarović.

Grabar Kitarović je rekla i da želi da državu izvede na put koji je devedesetih zacrtao Franjo Tuđman.

VIDEO: Kolinda u crvenoj haljinici došla na obeležavanje godišnjice "Oluje"

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nagard

    9. avgust 2019 | 11:26

    Pa izveliste je evo puni autobusi sa mladim hrvatima koji idu u Deutschland da nadju parce hleba.

  • rsk

    9. avgust 2019 | 16:00

    Ova je odavno izgubila kompas!

  • Hugo

    9. avgust 2019 | 16:45

    Vidi ti štuku šta radi u vreme lovostoja na nju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA