Antonijević: Dijalog na FPN-u proces koji je neophodan društvu

Milan Antonijević je rekao da su na sastanku u petak Crta, Cesid i Transparentnost Srbija predstavili ono na čemu rade godinama

  • 8

Na sastanak vlasti i opozicije dugo se čekalo. Posle prvog, održanog na Fakultetu političkih nauka utisci su bili različiti. Na drugi sastanak koji je održan u petak došli su i neki novi sagovornici, a neki su odustali od razgovora. Jedan od organizatora Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo je odlučan da razgovori traju i da se postigne rezultat.

Milan Antonijević je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da su na sastanku u petak Crta, Cesid i Transparentnost Srbija predstavili ono na čemu rade godinama, i na osnovu toga je započet razgovor sa političkim strankama.

- U jednoj atmosferi koja priliči Fakultetu političkih nauka, a to je mogućnost da čujete i drugu strani i da se, ipak, razgovara o konkretnim temama. Došli smo do određenih zaključaka. Mislim da je bilo konstruktivnije nego na prvom sastanku.

- Na prvom sastanku smo razgovarali koje sve oblasti treba otvarati, a juče smo govorili o tome koje konkretno stvari bi trebalo izmeniti. Imali smo i oštrijih tonova, ovo je ipak debata u kojoj učestvuju sve političke stranke - naveo je Antonijević.

Prema njegovim rečima, usvojen je "Chatham House" pravilo. Ne govori se, kaže, javno o tome šta je ko od ljudi koji su učestvovali u diskusiji izneo.

- O tome ne govorite javno, govorite o opšten nekom utisku i govorite o tome koje su bile teme koje su pokrivene, da li ima određenih zaključaka i slično. Tako da je to jedna atmosfera u kojoj možda u okolnostima koje nisu naklonjene dijalogu možete otvoriti prostor - kazao je Antonijević.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Milan Antonijevic Antonijević Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Konsenzus oko pitanja izborne tišine

Neke od tema su bile upotreba javnih resursa u izbornim kampanjama, funkcionerske kampanje, javnost finasiranja kampanje.

- Učesnici debate su se držali toga. Bilo je malo reči o medijima. Mislim da je to nešto što je najavilo i sledeću sesiju koju ćemo održati za desetak dana. Mislimo da je to jedna od dve teme koja može izazvati velike polemike.

- Nadam se da ćemo tu imati podršku da na jasan način otvorimo pitanja i funkcionisanja medija i mogućnosti da se neke stvari poprave. Srbija će sledeće godine imati jubilej - 30 godina od uspostavljanja višestranačja. Želimo da to na jedan drugačiji način da obeležimo sa nekim unapređenim dokumentima i zakonima koje se sprovode -  naglasio je Antonijević.

Rezultati su, navodi, da se definišu problemi, da se prihvati ono što su organizacije civilnog društva navele, a to su problemi koje su uočile na prethodnim izborima.

- Da se vide načini na koji se krše zakoni. Postoji konsenzus oko pitanja izborne titšine. Dijalog mora da se vrati u institucije. Govorili smo i o Agenciji za borbu protiv korupcije i njihovoj neaktivnosti. Bilo je reči i o REM-u i RIK-u. To su neka putanja koja smo otvorili - istakao je Antonijević.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Milan Antonijevic Antonijević Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

RAZGOVOR I SA POLITIČKIM SUBJEKTIMA BEZ PREDSTAVNIKA U SKUPŠTINI

Debata je, smatra očigledno uzavrela, i da u takvim okolnostima "Chatham House" format je ono što odgovara.

- Mislimo da debata i taj razgovor ne bi bio toliko otvoren, bio bi otvoren medijima i tu bismo videli početak kampanje. Nama treba zaista mogućnost da neka pitanja unapredimo. Svi materijali koje su organizacije dostavile su dostupni javnosti. Nakon dijaloga dali smo prostor za davanje izjava. Razgovarali smo i sa novinarskim udruženjima koja bi u sledećem formatu trebalo da imaju svoje mesto, ne samo UNS i NUNS, nego i druga lokalna udruženja - naveo je Antonijević.

Poziv je, dodaje, otvoren i za one političke subjekte koji nisu imali predstavnike u Skupštini.

- Mi razgovaramo i sa pokretima. Mislimo da je ovo jedan proces koji je društvu neophodan. Nadamo se da ima još vremena za slične formate. Pokušali smo da pokažemo da postoji spremnost unutar srpskog društva da pokrene teme koje su veoma teške i da ne moraju neki strani medijatori da učestvuju u tome - rekao je Antonijević.

Objašnjava da se po delegacijama i vladajuće i drugih stranaka videlo da je sastanak ozbiljno shvaćen.

- Očekujemo da se u narednim nedeljama vide neke promene - zaključio je Antonijević.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • olja

    10. avgust 2019 | 12:30

    Čiji je sada ovo plaćenik !!!

  • Rastko

    10. avgust 2019 | 12:27

    Antonijadis li si ili samo Antonijevic nama raji koji ionako zivimo bedno je svejedno kojim cete procesom da nas jasete oko vrata ali nam barem OTVORITE vrata da znamo KO ste pa nas jasite na smenu u bilo kom vremenu mamu vam svima redom OTMENU!!!

  • Rastko

    10. avgust 2019 | 12:29

    Nebitno je kojim cete nas procesom nama su svi vasi procesi i u dusi i u srcu kao svetski a NASI !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA