"Neću krvoproliće na ulicama i scene iz Pariza": Vučić o pokušaju upada u Predsedništvo (FOTO)

Ograda je stavljena na minimalnu udaljenost od ulaza u zgradu, ali su neki sinoć ipak pokušali nasilno da uđu unutra - rekao je predsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da pripadnici protesta "1 od 5 miliona", koji su ispred zgrade Predsedništva nasilno srušili zaštitinu ogradu, i sami znaju da su kršili zakon i dodao da će od obezbeđenja tražiti da ubuduće sklone ograde dok od učesnika protesta očekuje samo da ne upadaju u zgradu na Andrićevom vencu.

- Uradite sve šta god želite, nemojte samo da kršite zakon i radite bilo šta na silu. Pozivam sve ljude i iz policije i vojne policije i mog neposrednog obezbedenja, da im dopuste da mi priđu, ali nemojte da im dopustimo da izazovu krvoprolice i incidente. Moramo da sacuvamo mir u zemlji, ja neću scene iz Pariza - izjavio je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da je fizičko obezbeđenje - pripadnici vojske Srbije, a ne nekakvo privatno obezbeđenje - ispred Predsedništva Srbije reagovalo štiteći zakon, veoma blago, bez oružja i oruđa i uz minimalnu primenu sile, kada su demonstranti nasilno srušili ogradu i pokušali da upadnu u zgradu.

Poručio je da nisu tačni navodi pojedinaca da je sinoć reagovalo privatno obezbeđenje, navodeći da je reč o pripadnicima Vojske Srbije koji su čuvali zgradu i u vreme kada je Boris Tadić bio predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- To su momci koji imaju besprekorne biografijeNađite jednog iz privatnog obezbeđenja. Nema nijednog. Oni hrabri momci koji su samo štitili zakon. Mnogi od njih su se borili na Kosovu i Metohiji, bar desetorica njih su bili i ranjeni, štitili svoju zemlju. Imaju sreće što ja nisam bio tu sinoć, inače bih im rekao da ih puste da divljaju. Onda bi izazvali nasilje, što im i jeste cilj - poručio je predsednik Srbije

Pozvao je pripadnike vojne policije da u narednim prilikama "ne poštuju striktno zakon" i da puste demonstrante da urade šta žele, navodeći da idući put neće ni biti obezbeđenja, sem devojaka iz vojne policije, koje će ih upozoriti da je u pitanju kršenje zakona.

- Oni koji šalju decu na proteste moraju da preuzmu odgovornost za političko ponašanje. Da su preskakali ogradu u Beloj kući bili bi izresetani - rekao je Vučić i dodao da se to u Srbiji nikada neće desiti.

Vučić je rekao da je ispred predsedništva Srbije bilo 225 do 228 ljudi, a u šetnji od 356 do 384 ljudi, te dodao da je demonstrantima omogućeno da priđu najbliže moguće predsedsdništvu, kako je u malom broju zemalja omogućeno. On je rekao i da nije bio u predsedništvu, a da jeste, dodao je, rekao bi obezbeđenju da ih "pusti da divljaju".

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Kazao da smatra da zakonita reakcija obezbeđenja nije bila potrebna, a da je jedini rezultat demonstracija i sve više anarhističkog pristupa prljav Beograd koji radnici grada moraju da čiste.

- Pogledajte kakav pozdrav su ostavili Smiljani Panić, majci Ranka Panića. Nisu ga ubili na hrvatskom ratištu, već ovde samo zato što nisu dozvolili da šeta slobodno. Mi dozvoljavamo i kada ih je 200 da zauzmu ceo grad. Uradite sve što god želite, nemojte samo na silu da pokušavate ništa. Moja molba je nemojte da kršite zakon - rekao je Vučić i dodao da je nečiji cilj da izazove sukobe, jer nemaju šta drugo da ponude i kažu, pošto nisu izgradili nijedan put, otvorili fabriku, već ih zatvarali.

Dodao je da je imao sastanak sa čelnicima policije, Vojne policije i njegovog neposrednog obezbeđenja koje je zamolio da ih puste da mu priđu, napadnu, osim ako sa sobom nemaju oružje.

O IZBORNIM USLOVIMA

Govoreći o izbornim uslovima, on je rekao da će biti urađeno sve što opozicija traži u vezi sa biračkim spiskom i finansiranjem kampanje i svemu ostalom, ali će opozicija biti katastrofalno poražena na izborima, jer građani odlučuju o svojoj budućnosti.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Rekao je da je do sada okrugli sto vlasti i opozicije bio o dve teme, i istakao da tamo nema nikavog predloga "1 od 5 miliona", već da opozicija dolazi tamo da bi davala izjave za medije.

- Oni ni sa kakvim ozbiljnim predlozima nišu došli. Dođu da bi vam rekli "mi ćemo u bojkot" - rekao je Vučić na pres konferenciji.

Kako je rekao, odgovor vlasti je da će da 99 odsto predloga o finansiranju, kao i 100 odsto onoga što se tiče biračkog spiska prihvati, ali, opozicija, primetio je, neće da kaže da je sve prihvaćeno.

- Jeste li primetili da to niko od njih ne kaže - upitao je Vučić.

Podsetio je da je važeće propise o finansiranju stranaka donela prethodna vlast.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Šta hoćete od nas, da budemo glavni urednici medija? Meni ne smeta što što oni imaju svoje medije i nalaze se na rednom broju 1, ali to ljudi ne žele da gledaju previše, jer znaju ko radi i gradi, a ko ne radi - rekao je Vučić.

On je naveo da mu ne pada na pamet da se meša u uređivačku politiku medija, koji, kaže, mogu da radi slobodno u ovoj zemlji.

- Šta još želite? Nema problema, dobićete i to i bićete katastrofalno poraženi, jer je narod taj koji odlučuje o svojoj budućnosti. Njih zanima njihova budućnost, a ne da vi imate stotine miliona evra - rekao je Vučić.

Komentarišući tvit Sergeja Trifunovića nakon poslednjih dešavanja u Beogradu, je kratko rekao: "Gospodin covek, to je ta pristojna Srbija. Bolje da ćutim. Nekad ne valja kad mnogo znate".

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Povodom najava opozicije da će pribeći novom nasilju ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni on je ironično rekao: "Evo ja sam pristao na sve njihove zahteve, povukao sam se i uplašio sam se i njih i zapada".

- Sve ih pustite da rade sta hoće i koliko hoće, da narod vidi njihov pravo lice, da ne mogu da maltretiraju sve oko sebe i krše zakon - poručio je predsednik Srbije.

Dodajući da su to "veliki junaci", rekao je da njihovi lideri i ne znaju da koliko su nepopularni i da ga je sramota da kaže koje su istorijske ličnosti i to stranci manje popularni od njih.

- Hvala njima sto postoje, neka se ovako jos 300 godina bave politikom SNS neće imati problema - kaže Vučić.

Na pitanje da li su napadi na njega, na društvenim mrežama i u pojedinim medijima, pokušaj da se "propalim protesima da novi zamah", Vučić je rekao da je to jedan od pokušaja, ali da im "ne ide".

- I njihovi mediji su jasno konstatovali sta je bilo, a šta će danas da izmene, druga je stvar. Ali, svi sve razumeju - rekao je Vučić.

O INDUSTRIJI NAORUŽANJA

Predsednik Srbije rekao je da država i dalje drži monopol u industriji naoružanja i dodao da je spreman da razgovara da se u okviru tog sistema izjednače privatni i državni sektor. Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da ima sve vise privatnih proizvođača u oblasti namenske industrije, ali i dodao da često država pokušava da sačuva monopol u toj oblasti.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Spreman sam da razgovaramo o tome da nađemo uslove koji bi izjednačili privatni sektor i državu, u okviru celog sistema - rekao je Vučić.

Istakao je da u tom slučaju i vojska mora da počne da kupuje proizvode i od privatnog proizvođača, a ne samo od državnog, jer će tako i privatniku biti lakše da izvozi svoju robu.

- Mi smo počeli da prodajemo Noru i Lazara u inostranstvu tek kad smo ih mi uvrstili u naše naoružanje, jer je uvek bilo pitanje što nam prodajete nešto što vi nemate u vašem naoružanju. I tu moramo da počnemo da izjednačavamo privatni sektor sa državnim - rekao je Vučić.

Upitan o zakonima koji regulišu pitanje boraca u Srbiji, Vučić je rekao da je to veoma kompleksno pitanje i da će se lično postarati da deo njihovih problema bude rešen. On kaže da se desi da u nekim ministarstvima "zapne" oko nekih manje bitnih stvari, poput pitanja o prisustvu boraca na određenim manifestacijama.

- Ne mogu da razumem šta im je tu smetalo, tu sam čuo da je bio problem pa sam rekao da treba da se ponosimo tim ljudima, a ne da se stidimo - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Aleksandar Vučić, Predsednik Srbije, Predsedništvo Srbije

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (276)
Poređaj komentare:
 • Р
  рагнер

  Неуропсихијатри! Вас хипократ обавезује да помогнете пацијенту и против његове воље. Чак и када је изабран већином...

 • S
  Sonsi

  Nisam politički opredeljen da kažem na početku...ali divljati i tuci se i razvaljivati imovinu Srbije....to stvarno nikome ne priliči ...i stvarno nema smisla....ok ko je jači politički nek pobedi....ovako stvarno je sramno.....

 • M
  Milorad

  Ovaj narod nema pojma kakvog ptedsednika ima.

"Izbori na KiM su suštinski važni za Srbe": Đurić pozvao na jedinstvo

Kajl Skat ocenio: "Nije realno da Srbija vrati Kosovo, a 95 odsto stanovnika to neće"

To je izraz nemoći, neće biti intervencije: Vučić o protestu ispred Rektorata (FOTO)

"Problem Zapadnog Balkana je albanska mafija": Srbija je važan faktor u borbi protiv kriminala

Pomoći ćemo: Vučić obećao obnovu kafane gde su razgovarali Tito i Draža (FOTO)

Kajl Skat: SAD žele da Kosovo ukine takse, ali ne možemo da primoravamo ni njih ni Srbiju

Načelnik Generalštaba: Pripadnicima vojske od novembra povećanje plata

Novi protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu

Milan Radoičić podneo krivičnu tužbu protiv Rade Trajković

Dačić prisustvovao državnoj sahrani Roberta Mugabea

Zemanov predlog o povlačenju priznanja tzv. Kosova dobio podršku u Nemačkoj?

"Izbori na KiM odlažu i optužnice za zločine tzv. OVK": Drecun o situaciji na Kosovu

Haradinajev brat provocira: Negira zločine, smatra da je ovo razlog poziva Specijalnog suda?

Priština definitivno odustaje od Interpola? Evo šta su danas nagovestili njihovi predstavnici

Vi ste ešalon slobode i suvereniteta Srbije: Predsednik Srbije se obratio mladim oficirima (VIDEO)

Ekskluzivno! Vučić poslao specijalni poklon Medvedevu (FOTO)

Bocan-Harčenko: Ne razumem zašto bi podela Kosova bila presedan

Ova tri ključna argumenta su na strani Srbije da tzv. Kosovo ne uđe u Interpol

SAD zauvek zahvalne srpskim saveznicima: Skat otvorio izložbu "75 godina od operacije Haljard"

Danas svečana promocija najmlađih oficira VS: Prisustvuje državni i vojni vrh Srbije

"Ne damo nikome da od srpske žrtve pravi dželata!" Vučić poručio: Nikog ne napadamo, svoje branimo

Vučić prisustvovao Danu sećanja na stradale Srbe u Drvaru: Vlada pomogla grad sa milion evra (FOTO)

41 godinu kasnije: Predsednik Srbije nekada sa bratom, a sada sa sinom u Principovoj rodnoj kući

Ponovo ćemo se kandidovati za Izvršni savet Unesko, Dačić poručio: Srbija je pouzdana članica

Brnabić na sastanku sa Merkelovom 18. septembra: U fokusu 3 važne teme

Putinov specijalac udario na Trampovog čoveka: Novi sukob oko Srbije

Gojković: Država treba da pooštri uslove kada je u pitanju odlazak kadrova u koje ulaže

Brnabić sa generalnom direktorkom Unesko: "Kultura je od velike važnosti za razvoj svakog društva"

"Neznanje rađa predrasude, a predrasude sukobe": Dačić o značaju misije Uneska (FOTO)

Pacoli čestitao Vučiću i Vladi Srbije na izgradnji auto-puta Niš-Priština

Građani hoće rad, a ne kukavičluk opozicije: Mihajlović o najavljenom bojkotu izbora

Skupština Srbije nastavila rad: Poslanici raspravljaju o patentima

Vučić sa Bocan-Harčenkom: Medvedev dolazi na proslavu oslobođenja Beograda u II svetskom ratu?

Lavrov: Neke balkanske države potpadaju pod uticaj NATO, zato pozdravljam ulogu Srbije

Borko Stefanović tvrdi da je prodajom PKB Srbija opljačkana, Vesić odgovara: Pere nečistu savest

"Srbija ceni aktivnosti UNESKO na KiM, jer je to nasleđe celog sveta": Vučić sa direktorkom Azule

OEBS: Dobili smo poziv da pratimo izbore u Srbiji

Na Fruškoj Gori panel studenata iz Beograda i Prištine: Razgovori o KFOR-u, medijima, NATO-u

Da li je ovo najteži momenat za Srbe u Hrvatskoj od kraja rata?

Povlači li Češka priznanje nezavisnosti tzv. Kosova? Ovo je zvanično saopštenje MSP

Koha: Nema međunarodne poternice za hapšenje Radoičića

Jovanović podneo prijavu protiv Vesića, zamenik gradonačelnika najavio prijavu protiv njega

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima