≫ 

"Neću krvoproliće na ulicama i scene iz Pariza": Vučić o pokušaju upada u Predsedništvo (FOTO)

Ograda je stavljena na minimalnu udaljenost od ulaza u zgradu, ali su neki sinoć ipak pokušali nasilno da uđu unutra - rekao je predsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da pripadnici protesta "1 od 5 miliona", koji su ispred zgrade Predsedništva nasilno srušili zaštitinu ogradu, i sami znaju da su kršili zakon i dodao da će od obezbeđenja tražiti da ubuduće sklone ograde dok od učesnika protesta očekuje samo da ne upadaju u zgradu na Andrićevom vencu.

- Uradite sve šta god želite, nemojte samo da kršite zakon i radite bilo šta na silu. Pozivam sve ljude i iz policije i vojne policije i mog neposrednog obezbedenja, da im dopuste da mi priđu, ali nemojte da im dopustimo da izazovu krvoprolice i incidente. Moramo da sacuvamo mir u zemlji, ja neću scene iz Pariza - izjavio je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da je fizičko obezbeđenje - pripadnici vojske Srbije, a ne nekakvo privatno obezbeđenje - ispred Predsedništva Srbije reagovalo štiteći zakon, veoma blago, bez oružja i oruđa i uz minimalnu primenu sile, kada su demonstranti nasilno srušili ogradu i pokušali da upadnu u zgradu.

Poručio je da nisu tačni navodi pojedinaca da je sinoć reagovalo privatno obezbeđenje, navodeći da je reč o pripadnicima Vojske Srbije koji su čuvali zgradu i u vreme kada je Boris Tadić bio predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- To su momci koji imaju besprekorne biografijeNađite jednog iz privatnog obezbeđenja. Nema nijednog. Oni hrabri momci koji su samo štitili zakon. Mnogi od njih su se borili na Kosovu i Metohiji, bar desetorica njih su bili i ranjeni, štitili svoju zemlju. Imaju sreće što ja nisam bio tu sinoć, inače bih im rekao da ih puste da divljaju. Onda bi izazvali nasilje, što im i jeste cilj - poručio je predsednik Srbije

Pozvao je pripadnike vojne policije da u narednim prilikama "ne poštuju striktno zakon" i da puste demonstrante da urade šta žele, navodeći da idući put neće ni biti obezbeđenja, sem devojaka iz vojne policije, koje će ih upozoriti da je u pitanju kršenje zakona.

- Oni koji šalju decu na proteste moraju da preuzmu odgovornost za političko ponašanje. Da su preskakali ogradu u Beloj kući bili bi izresetani - rekao je Vučić i dodao da se to u Srbiji nikada neće desiti.

Vučić je rekao da je ispred predsedništva Srbije bilo 225 do 228 ljudi, a u šetnji od 356 do 384 ljudi, te dodao da je demonstrantima omogućeno da priđu najbliže moguće predsedsdništvu, kako je u malom broju zemalja omogućeno. On je rekao i da nije bio u predsedništvu, a da jeste, dodao je, rekao bi obezbeđenju da ih "pusti da divljaju".

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Kazao da smatra da zakonita reakcija obezbeđenja nije bila potrebna, a da je jedini rezultat demonstracija i sve više anarhističkog pristupa prljav Beograd koji radnici grada moraju da čiste.

- Pogledajte kakav pozdrav su ostavili Smiljani Panić, majci Ranka Panića. Nisu ga ubili na hrvatskom ratištu, već ovde samo zato što nisu dozvolili da šeta slobodno. Mi dozvoljavamo i kada ih je 200 da zauzmu ceo grad. Uradite sve što god želite, nemojte samo na silu da pokušavate ništa. Moja molba je nemojte da kršite zakon - rekao je Vučić i dodao da je nečiji cilj da izazove sukobe, jer nemaju šta drugo da ponude i kažu, pošto nisu izgradili nijedan put, otvorili fabriku, već ih zatvarali.

Dodao je da je imao sastanak sa čelnicima policije, Vojne policije i njegovog neposrednog obezbeđenja koje je zamolio da ih puste da mu priđu, napadnu, osim ako sa sobom nemaju oružje.

O IZBORNIM USLOVIMA

Govoreći o izbornim uslovima, on je rekao da će biti urađeno sve što opozicija traži u vezi sa biračkim spiskom i finansiranjem kampanje i svemu ostalom, ali će opozicija biti katastrofalno poražena na izborima, jer građani odlučuju o svojoj budućnosti.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Rekao je da je do sada okrugli sto vlasti i opozicije bio o dve teme, i istakao da tamo nema nikavog predloga "1 od 5 miliona", već da opozicija dolazi tamo da bi davala izjave za medije.

- Oni ni sa kakvim ozbiljnim predlozima nišu došli. Dođu da bi vam rekli "mi ćemo u bojkot" - rekao je Vučić na pres konferenciji.

Kako je rekao, odgovor vlasti je da će da 99 odsto predloga o finansiranju, kao i 100 odsto onoga što se tiče biračkog spiska prihvati, ali, opozicija, primetio je, neće da kaže da je sve prihvaćeno.

- Jeste li primetili da to niko od njih ne kaže - upitao je Vučić.

Podsetio je da je važeće propise o finansiranju stranaka donela prethodna vlast.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Šta hoćete od nas, da budemo glavni urednici medija? Meni ne smeta što što oni imaju svoje medije i nalaze se na rednom broju 1, ali to ljudi ne žele da gledaju previše, jer znaju ko radi i gradi, a ko ne radi - rekao je Vučić.

On je naveo da mu ne pada na pamet da se meša u uređivačku politiku medija, koji, kaže, mogu da radi slobodno u ovoj zemlji.

- Šta još želite? Nema problema, dobićete i to i bićete katastrofalno poraženi, jer je narod taj koji odlučuje o svojoj budućnosti. Njih zanima njihova budućnost, a ne da vi imate stotine miliona evra - rekao je Vučić.

Komentarišući tvit Sergeja Trifunovića nakon poslednjih dešavanja u Beogradu, je kratko rekao: "Gospodin covek, to je ta pristojna Srbija. Bolje da ćutim. Nekad ne valja kad mnogo znate".

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Povodom najava opozicije da će pribeći novom nasilju ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni on je ironično rekao: "Evo ja sam pristao na sve njihove zahteve, povukao sam se i uplašio sam se i njih i zapada".

- Sve ih pustite da rade sta hoće i koliko hoće, da narod vidi njihov pravo lice, da ne mogu da maltretiraju sve oko sebe i krše zakon - poručio je predsednik Srbije.

Dodajući da su to "veliki junaci", rekao je da njihovi lideri i ne znaju da koliko su nepopularni i da ga je sramota da kaže koje su istorijske ličnosti i to stranci manje popularni od njih.

- Hvala njima sto postoje, neka se ovako jos 300 godina bave politikom SNS neće imati problema - kaže Vučić.

Na pitanje da li su napadi na njega, na društvenim mrežama i u pojedinim medijima, pokušaj da se "propalim protesima da novi zamah", Vučić je rekao da je to jedan od pokušaja, ali da im "ne ide".

- I njihovi mediji su jasno konstatovali sta je bilo, a šta će danas da izmene, druga je stvar. Ali, svi sve razumeju - rekao je Vučić.

O INDUSTRIJI NAORUŽANJA

Predsednik Srbije rekao je da država i dalje drži monopol u industriji naoružanja i dodao da je spreman da razgovara da se u okviru tog sistema izjednače privatni i državni sektor. Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da ima sve vise privatnih proizvođača u oblasti namenske industrije, ali i dodao da često država pokušava da sačuva monopol u toj oblasti.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Spreman sam da razgovaramo o tome da nađemo uslove koji bi izjednačili privatni sektor i državu, u okviru celog sistema - rekao je Vučić.

Istakao je da u tom slučaju i vojska mora da počne da kupuje proizvode i od privatnog proizvođača, a ne samo od državnog, jer će tako i privatniku biti lakše da izvozi svoju robu.

- Mi smo počeli da prodajemo Noru i Lazara u inostranstvu tek kad smo ih mi uvrstili u naše naoružanje, jer je uvek bilo pitanje što nam prodajete nešto što vi nemate u vašem naoružanju. I tu moramo da počnemo da izjednačavamo privatni sektor sa državnim - rekao je Vučić.

Upitan o zakonima koji regulišu pitanje boraca u Srbiji, Vučić je rekao da je to veoma kompleksno pitanje i da će se lično postarati da deo njihovih problema bude rešen. On kaže da se desi da u nekim ministarstvima "zapne" oko nekih manje bitnih stvari, poput pitanja o prisustvu boraca na određenim manifestacijama.

- Ne mogu da razumem šta im je tu smetalo, tu sam čuo da je bio problem pa sam rekao da treba da se ponosimo tim ljudima, a ne da se stidimo - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    11. avgust 2019 | 13:03

    Ovo svakodnevno obracanje narodu Srbije od 2012-2019 i jos uvek je psihicko zlostavljanje nad narodom Srbije. Ako dajete NEOPOZIVU OSTAVKU vrlo bi vas rado cuo sve ostalo OSLOBODI NAS PSIHICKOG ZLOSTAVLJANJA !

  • Rajko

    11. avgust 2019 | 13:18

    Minimalna upotreba nasilja? Pa pesnicama su udarali decu...videli smo snimke

  • Mašnica

    11. avgust 2019 | 11:56

    Sa novim informacijama predsednik se obraća naciji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA