≫ 

Uklonjena zaštitna ograde ispred zgrade Predsedništva Srbije (FOTO)

Vučić je rekao da ne želi scene iz Pariza, da će ubuduće zgradu Predsedništva spolja obezbeđivati samo žene, pripadnice Vojske Srbije

  • 53
Uklanjanje zaštitne ograde ispred zgrade Predsednistva Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Sedište predsednika Republike Srbije od jutros je, bez zaštitnih barijera, što je jedinstven slučaj u svetu. Radnici "Beograd puta" , naime, uklonili su zaštitnu ograduispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu.

Uklanjanje zaštitne ograde ispred zgrade Predsednistva Uklanjanje zaštitne ograde ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Uklanjanje ograde juče je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon što su tokom protesta "1 od 5 miliona" demonstranti pokušali da nasilno uklone ogradu i uđu u zgradu Predsedništva.

Uklanjanje zaštitne ograde ispred zgrade Predsednistva Uklanjanje zaštitne ograde ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je rekao da ne želi scene iz Pariza, da će ubuduće zgradu Predsedništva spolja obezbeđivati samo žene, pripadnice Vojske Srbije.

Uklanjanje zaštitne ograde ispred zgrade Predsednistva Uklanjanje zaštitne ograde ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

To znači da će građanima sada praktično biti omogućen pristup do samog ulaza u zgradu Predsedništva.

Savetnica za medije predsednika Republike Suzana Vasiljević rekla je da je to, inače, protivno svim bezbednosnim preporukama i zakonu, ali, kako kaže, građani će sada moći da priđu do samih vrata da se ne bi pravila fama od događaja, kakav se odigrao ispred Predsedništva u subotu uveče.

- Ovo je jedinstven primer u svetu, ali da probamo da pokažemo kako Srbija može i kako je Srbija demokratska zemlja, koja je otvorila prostor oko zgade. Nadamo se da će svi umeti to da poštuju i da će se sa poštovanjem odnositi prema objektima koji su simbol države - rekla je Vasiljević.

Ponovila je da će, po nalogu predsednika, sam ulaz ubuduće obezbeđivati pripadnice specijalne jedinice Kobre, sa oznakama i, verovatno, u vojnim unoformama, kako ne bi bilo spekulacija o tome ko obezbeđuje zgradu.

- Ovu zgradu jedino i isključivo obezbeđuju pripadnici specijalne jedinice Kobre, kao i u prošlu subotu - podvukla je Vasiljević.

Ona je istakla i da je ovo jedinstven primer u svetu da zgrada predsednika ne bude obezbeđenja fizičkim barijerama.

Kako kaže, svako ko je putovao i imao priliku da izveštasva iz Bele kuće, Jelisejske palate, ili bilo kog drugog državnog objekta na svetu, zna da nigde nije moguće prići, zato što su svi državni objekti i sve predsedničke rezidencije, kao i radni prostor predsednika države ili vlade obezbeđeni visokim ogradama.

VIDEO: Verbalni sukob Sima Spasića i građana ispred Predsedništva Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA