• 6

Da li teroristička albanska organizacija B-13 preti Srbima na severu KiM? Evo šta kažu u KFOR-u

Sve što može da utiče na bezbednosnu situaciju se prati svakodnevno, kako bi se utvrdile mere koje će možda biti potrebne - kaže Sabeta

  • 6

Bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji je mirna i pod kontrolom, a KFOR je uvek svestan situacije i redovno sprovodi bezbednosne procene, ali nije uključen u borbu protiv terorizma, rekao je portparol KFOR-a Pio Sabeta.

- Bezbednosna situacija je rezultat mnogih faktora, poput ekonomije, politike, blagostanja… Sve što može da utiče na bezbednosnu situaciju se prati svakodnevno, kako bi se utvrdile mere koje će možda biti potrebne - kaže Sabeta za "Danas" povodom navoda predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne može da isključi incidente na KiM na jesen.

Upitan da li KFOR ima ikakva saznanja o terorističkoj albanskoj organizaciji B-13, za koju pojedini mediji u Srbiji tvrde da planira da napadne Srbe u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku uoci izbora na Kosovu, Sabeta ističe da KFOR, u skladu sa mandatom dobijenim na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti 1244 „nema nikakvu ulogu u vladavini prava ili sprovodenju zakona na Kosovu i nije uključen u borbu protiv terorizma, jer je to izvan njegovog mandata, ali KFOR budno i neprekidno prati situaciju“.

Vojska kosova, Kosovo

Pripadnici KFOR-a - Foto: Tanjug/AP

Sabeta je potvrdno odgovorio na pitanje da li je KFOR spreman da garantuje bezbednost stanovnicima Kosova na dan izbora.

- KFOR doprinosi obezbeživanju bezbednog i sigurnog okruženja i slobodi kretanja za sve građane Kosova, na nepristrastan način, bez obzira na njihovu etničku pripadnost i ostaje posvećen bezbednosti i stabilnosti Kosova - rekao je Sabeta.

On kaže i da je aktuelna bezbednosna situacija mirna i pod kontrolom.

- KFOR radi u bliskoj saradnji sa lokalnim i međunarodnim bezbednosnim organizacijama. Ukoliko bude postojalo upozorenje bilo koje vrste o mogućem narušavanju bezbednosne situacije, KFOR je spreman da usvoji neophodne mere kako bi se očuvala bezbednost Kosova, u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i EULEKS-om, zarad dobrobiti svakog građanina koji živi na Kosovu - naglasio je Sabeta.

VIDEO: Telegraf u helikopteru Kfora iznad Kosova i Metohije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • lav

    VUCIC JE MIROTVORAC U OBLANDI I SADA JE BALKANSKI GANDI. NEMA RATA ZAJEDNO CE DA NAS SPOJI NA VELIKOJ BARI. JER MI SMO BLE DLUGALI. GDE LI OVI JEZDE UZ POMOC MESECA I DAVIDOVE ZVEZDE

  • Milorad Vujicic

    Samo cekamo .Ruske baze po severu kosova i nasa vojska su vec trebale biti tamo.

  • Ziko

    Dok su tamo srpski neprijatelji iz EU, nato, američkih plaćenika, neće biti mira za srbe.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima