≫ 

Pripadnice "Kobri" će ubuduće čuvati Predsedništvo, a evo ko sve po zakonu sme da štiti državnike

Ovu zgradu jedino i isključivo obezbeđuju pripadnici specijalne jedinice Kobre, kao i u prošlu subotu - rekla je savetnica predsednika Republike.

Radnici "Beograd puta" uklonili su zaštitnu ogradu ispred zgrade Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu, po nalogu predsednika Aleksandra Vučića, nakon što su tokom protesta "1od 5 miliona" demonstranti pokušali da nasilno uklone bezbednosnu barijeru i uđu u zgradu, u kojoj je sedište predsednika Republike, što je izazvalo reakciju obezbeđenja. Vučić je rekao da ne želi scene iz Pariza, da će ubuduće zgradu Predsedništva spolja obezbeđivati samo žene, pripadnice Vojske Srbije.

Uklanjenje zaštitne ograde je, kako kaže, savetnica za medije predsednika Republike Suzana Vasiljević protivno svim bezbednosnim preporukama i zakonu, ali, kako je rekla, građani će sada moći da priđu do samih vrata da se "ne bi pravila fama od događaja", kakav se odigrao ispred Predsedništva u subotu uveče.

- Ovo je jedinstven primer u svetu, ali da probamo da pokažemo kako Srbija može i kako je Srbija demokratska zemlja, koja je otvorila prostor oko zgrade. Nadamo se da će svi umeti to da poštuju i da će se sa poštovanjem odnositi prema objektima koji su simbol države - rekla je Vasiljević, a preneo Tanjug.

Uklanjanje zaštitne ograde ispred zgrade Predsednistva Uklanjanje ograde ispred Predsedništva Srbije - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ponovila je da će, po nalogu predsednika, sam ulaz ubuduće obezbeđivati pripadnice specijalne jedinice "Kobre", sa oznakama i, verovatno, u vojnim uniformama, kako ne bi bilo spekulacija o tome ko obezbeđuje zgradu.

- Ovu zgradu jedino i isključivo obezbeđuju pripadnici specijalne jedinice Kobre, kao i u prošlu subotu - podvukla je Vasiljević.

Ona je istakla i da je ovo jedinstven primer u svetu da zgrada predsednika ne bude obezbeđenja fizičkim barijerama.

Kako kaže, svako ko je putovao i imao priliku da izveštava iz Bele kuće, Jelisejske palate, ili bilo kog drugog državnog objekta na svetu, zna da nigde nije moguće prići, zato što su svi državni objekti i sve predsedničke rezidencije, kao i radni prostor predsednika države ili vlade obezbeđeni visokim ogradama.

I gradonačelnik Beograda kaže da je Beograd verovatno jedina prestonica u kojoj zgrada Predsedništva nema zaštitnu ogradu.

- Reakcija predsednika je jedinstvena i vrlo hrabra, s obzirom na to da su ulazi bilo kog državnog objekta na svetu i predsedničkih rezidencija strogo ograđeni. Kao gradonačelnik, nadam se da će Beograđani, bez obzira na politička uverenja, imati obzira prema institucijama države i ujedno reprezentativnim građevinama, da će ih poštovati i da se neće ponoviti pokušaj upada u zgradu Predsedništva - ističe gradonačelnik.

SNS MITING VUCIC Radojičić i Vučić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je istakao da su tim potezom demonstranti još jednom dokazali da ne poštuju osnovna pravila i načela demokratije, kao ni to da je ova vlast legitimnim demokartskim procedurama i voljom većine izabrana. S druge strane, ističe Radojičić, to što je predsednik omogućio da građani priđu samim vratima predsedništva, odraz je velikog poverenja i demokratije na delu.

Uklanjanje zaštitne ograde ispred zgrade Predsednistva Uklanjanje ograde ispred Predsedništva - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Inače, predsednika Srbije i članove njegovog domaćinstva obezbeđuju policija, Vojska Srbije i drugi organi u skladu s potrebama predsednika Republike i propisom koji donosi vlada, navedeno je u Zakonu o predsedniku Republike.

U članu 8. tog pravnog akta "Obezbeđivanje predsednika Republike" kaže se da propisom koji donosi vlada mogu da se odrede i druga lica koja imaju pravo na isto obezbeđenje kao predsednik Republike.

Vlada Srbije je 2010. godine usvojila Uredbu o određivanju poslova bezbednosne zaštite, a 2013. godine Uredbu o dopuni Uredbe o određivanju poslova bezbednosne zaštite određenih lica i objekata koju obavljaju MUP, BIA, Vojnobezbednosna agencija i Vojna policija.

Aleksandar Vucic, Lesak, Kosovo Vučić - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Iza ovih birokratskih termina je zapravo propisano ko i u kolikoj meri ima pravo na kontraobaveštajnu, fizičko-tehničku i radiološko-hemijsko-biološku i bezbednosnu zaštitu.

Tim aktima je predviđeno da pripadnici pomenutih bezbednosnih službi brinu o zaštiti predsednika Republike, Skupštine i Vlade, ministara spoljnih poslova, odbrane i unutrašnjih poslova, načelnika Generalštaba, direktora BIA, VBA, VOA i policije, kao i stranih državnika prilikom posete Srbiji.

Takođe, pomenute službe su zadužene i obezbeđenje objekata Narodne Skupštine, Predsedništva, Vlade i ministarstava.

Kako pojašnjava za Telegraf.rs vojni analitičar Aleksandar Radić koja služba će kog državnog zvaničnika obezbeđivati zavisi od procena.

- To se određuje odlukom Vlade, odnosno ko se stavlja na mere zaštite. Naši propisi predviđaju da se u zaštiti tih lica angažuju i vojska i policija, zavisno od procena - kaže Radić.

Aleksandar Radić Radić - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U ličnom obezbeđenju predsednika Republike su pripadnici Bataljon vojne policije specijalne namene „Kobre“. Od 2008. godine ova jedinica se nalazi u sastav Uprave vojne policije Generalštaba Vojske Srbije.

Pripadnici "Kobri" zaduženi su i za bezbednost ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, a angažuju se i prilikom poseta visokih zvaničnika stranih država.

Za obezbeđenje predsednika Republike nadležni su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativne agencije.

Kako nam je kazao Radić, praksa u svetu je veoma slična, uz lokalne modifikacije.

- U razvijenim zemljama to obično obavljaju ljudi u civilu, odnosno policijske organizacije - dodao je on.

VIDEO: Vučić na vežbi "Kobri"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • delija

    12. avgust 2019 | 16:02

    ne dao bog da ove demokrate napadnu na devojke iz kobri..bice bez te gace ...devojke su ludilo spremne i jake ...

  • Bezbednost

    12. avgust 2019 | 16:03

    Uprkos dobroj volji predsednika, ne smatram da toliko treba da se dopusti prilaz Predsedništvu.

  • Dakki

    12. avgust 2019 | 15:31

    Opozicija napada i zene...To je dobro poznato.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA