≫ 

Ovo je veštački pokušaj izjednačavanja Beograda i Prištine: Đurić o pozivu zemalja Kvinte

- Ako govorimo o pozivu da se nastavi dijalog, da, treba da se nastavi ali kada takse budu ukinute

  • 20
Marko Djuric Foto: Tanjug/Zoran žestić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je da će Srbija nastaviti da svoju unutrašnju i spoljnu politiku vodi rukovođena sopstvenim interesima i interesima sopstvenog naroda, kako na Kosovu i Metohiji tako i u drugim delovima zemlje. On je to rekao na vanrednoj konferenciji za medije u Vladi Srbije sazvanoj povodom zajedničke izjave zemalja Kvinte koje su nešto ranije danas uputile poziv Prištini i Beogradu da što pre obnove dijalog.

- Ne može biti veštačke uravnilovke jer nije isto kada se neko brani od protivpravnog članstva u međunarodnim organizacijama i kada neko krši CEFTA sporazum i međunarodne ugovore - rekao je Ðurić na vanrednoj konferenciji za novinare.

- Ako govorimo o pozivu da se nastavi dijalog, da, treba da se nastavi ali kada takse budu ukinute. U najnovijem saopštenju jasna je tendencija da se ponašanje Prištine veštački izjednači, iako krši elementarne principe, kroz kršenje CEFTA sporazuma uvođenjem anticivilizacijskih taksi i međunarodnih obaveza, slobode protoka ljudi i kapitala, sa ponašanjem na koje je Srbija naterana - sprečavanje Kosova u učlanjenje u međunarodne institucije. Srbija je na to naterana spoljnopolitičkim ponašanjem separatista u Prištini - rekao je Đurić.

- Sa jedne strane imate potpuno jasno kršenje CEFTE i drugih osnovnih principa slobode trgovine, a sa druge strane imate potpuno protivpravno nastojanje Prištine da se učlani u međunarodne institucije, protivno Povelji UN. A, onda se računa da je isto to i što se Srbija zalaže u skladu sa poveljom UN i rezolucijom 1244 da spreči nekoga da mimo dijaloga sprovodi proces nezavisnosti - kazao je direktor kancelarije za KiM.

Marko Djuric Marko Đurić - Foto: Tanjug/Zoran žestić

On je rekao da prištinske institucije dovode Srbiju do toga da mora da se brani na međunarodnoj sceni, ali da je Srbija u tome danas uspešna. I da je Srbija sprečila članstvo tzv. Kosova u 9 međunarodnih insitucija i dovela do povlačenje priznanja mnogih država.

On je naveo da nije Srbija ta koja je inicirala članstvo u Interpolu i Unesko i onda nastavila sa kampanjom otimanja srpske baštine.

- Ni po čemu Priština nema pravo da traži članstvo u međunarodnim organizacijama - rekao je Ðurić i ponovo da je van prava ono što Priština radi.

Zemlje Kvinte pozvale su danas Prištinu i Beograd da što pre obnove dijalog i istakle da Priština mora da ukine takse, a Beograd da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Ðurić je ocenio da to što države Kvinte traže od Srbije da prestane da lobira za očuvanje svog teritorijalnog integriteta, a da, s druge strane, ne traže od Prištine da obustavi kandidovanje tzv. Kosova u brojnim međunarodnim organizacijama jasno pokazuje koji je željeni ishod rešavanja kosovskog pitanja tih država - prihvatanje nezavisnosti tzv. Kosova bez otopra.

Marko Djuric Marko Đurić - Foto: Tanjug/Zoran žestić

- Srbija je primila k znanju ovo saopštenje, ali Srbija će nastaviti da svoju politiku vodi rukovođena sopstvenim interesima i naš odgovor na to biće: Mi smo spremni na to kada počnete da poštujete međunarodno pravo. Na istu ravan stavljate one koji gaze međunarodno pravo i one koji se protiv toga bore, tzv. Kosovo nije priznala Srbija, i nisu ga priznale najmnogoborojnije države - poručio je Đurić.

Sa druge strane nastavićemo da radimo u interesu građana i srpskog stanovništva i svima onima kojima se osećaju kao građani Srbije. U okviru naše brige, napore ćemo da udvostručimo i utrostručimo, a to podrazumeva i plan predsednika Aleksandra Vučića čiji se projekti već realizuju.

Kaže da se trenutno na KiM izvodi oko 150 projekata koji se tiču izgradnje ili obnove škola, puteva, javnih institucija, pomoć privrednim subjektima, poljoprivrednicima...

Marko Djuric Marko Đurić - Foto: Tanjug/Zoran žestić

- Naš odgovor biće racionalan odnos prema dijalogu Beograda i Prištine samo da se ne krši nešto što je dogovoreno i da se poštuje osnovni princip slobode protoka ljudi, dobara i kapitala - rekao je Đurić.

- Jasno i glasno i otvoreno ću reći da ne može biti uravnilovke koja nije zasnovana na pravu i agumentima.

Ðurić je primetio da je samo nekoliko sati nakon što je predsednik Srbije Aleksadnar Vučić kazao kako će nastupiti teške nedelje i meseci po pitanju KiM stiglo saopštenje zemalja Kvinte.

- Naš narod ne treba da brine, jer briga države neće biti manja. Konstantan rast srpske ekonomije i srpskih institucija doprineće da njihov život bude izvesniji, a srpska dipomatska aktivnost će se nastaviti i sa onima koji nisu na istoj strani kao mi, i sa onima koji jesu. Nastavićemo jačanje pozicije Srbije kako bismo mogli da kažemo da imamo zadovoljavajuće rezulatete na KiM - zaključio je Ðurić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    13. avgust 2019 | 14:42

    Naravno da pokusavaju da nas izjednace.

  • Brane

    13. avgust 2019 | 16:21

    Zemlje Kvinte su bile i ostale pristrasne.

  • lav

    13. avgust 2019 | 16:18

    DOBAR JE BRE BORI SE KO LAV NE SPAVA SAV JE UMORAN ODRADA NEDA DA KOSOVO PADA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA