≫ 

Kakvih ćemo samo muka i problema imati na KiM za 8 meseci: Šta stoji iza ovog Vučićevog upozorenja?

"Kada tome pridodamo opšte uverenje zapadnih zemalja da je Srbiji zbog puta ka EU i daljeg razvoja zemlje potrebnije brzo i održivo rešenje, nema sumnje da će narednih osam meseci do godinu dana biti obeleženi pritiscima za što veće ustupke Beograda"

  • 48

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da, iako trenutno nema pregovora sa Prištinom, i dalje ima pritisaka kad je reč o Kosovu i Metohiji. Ipak, ono što znatno dramatičnije zvuči jeste njegovo upozorenje. A, stiče se utisak da je međunarodna zajednica već krenula u ofanzivu, dok je stanje u Prištini čini se haotično.

Vučić je istakao da je za rešavanje pitanja na KiM potreban ogroman rad i trud, a da jedan deo javnosti u Srbiji nameće kao temu izborne uslove u Srbiji, što je nešto što dolazi tek za osam meseci.

- Kakvih ćemo mi samo muka i problema imati na KiM za osam meseci. Treba da pričam o tome, a neki ne znaju šta da rade sa svojim životima osim da pričaju jedno isto što pričaju dve ili tri godine. Imaćemo izbore na KiM, koji su izgleda sasvim u redu ovima iz SZS ili kako se već zovu, milioni, njma je sve u milionima. I kada kradu pare i imena kada daju - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Vučić - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

On je ukazao i da se javnost ne pita kako je obezđena roba u prodavnicama na severu KiM.

- Ne pitate se ko su ti ljudi koji su radili na tome danima i noćima, ne pitate se koliko je energije, truda i rada potrebno na dnevnom nivou da bi ste pomogli našem narodu na KIM - rekao je Vučić za RTS.

Njegove reči su poklopile da porukama koje stižu iz Sjedinjenih Američkih Država da je novi rok za rešenje kosovskog problema jun naredne godine i da zato se oštro protivi bojkotu predstojećih izbora u Srbiji.

To je u intervjuu za Glas Amerike (VOA) rekao i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer. On se nada da će dve strane uspeti da postignu dogovor kako bi opozicija odustala od bojkota izbora.

- Svakako se tome nadamo. Izbori su mnogo bolji kada na njima učestvuju sve partije. Važno je da građani Srbije imaju pravo na realan izbor. Nadamo se da će dve strane moći da se usaglase i da će opozicija učestvovati u izbornom procesu, jer smo ih na to konstantno i ohrabrivali - kazao je Palmer.

Aleksandar Vucic, Metju Palmer

Palmer - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ipak, pre izbora za Skupštinu Srbije očekuju se izbori za skupštinu privremenih organa samouprave u Prištini. Do okončanja političke krize na Kosovu, izvesno je da snazi ostaju takse na robu iz centralne Srbije uprkos zahtevu koji su najmoćnije države Zapada danas uputile Prištini.

Zemlje Kvinte su istovremeno Beograd da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, a obe strane da što pre obnove dijalog.

U zajedničkoj izjavi vlada SAD, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije i Nemačke navodi se da su ujedinjene u nameri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obavezujući sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti.

- Status kvo onemogućava napredak Kosova i Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji i jednostavno nije održiv. Nakon godina stagnacije došlo je vreme da se stavi tačka na sukobe iz 90-ih i da se kroz pregovore u duhu dobre volje postigne sporazum prihvatljiv obema stranama koji će obezbediti bezbednu i prosperitetnu budućnost za građane Kosova i Srbije - navodi se u zajedničkoj izjavi vlada zemalja Kvinte koju je Tanjugu dostavila ambasada SAD.

Vlade zato pozivaju Kosovo i Srbiju da što je brže moguće obnove dijalog pod okriljem EU i traže da se "obe strane uzdrže od preduzimanja koraka koji onemogućavaju postizanje sporazuma koji je neophodan obema državama u cilju postizanja širih evroatlantskih integracija i svih pratećih pogodnosti".

- Spremni smo da kroz podršku visokom predstavniku EU povećamo našu ulogu u procesu ali to ne možemo učiniti sve dok obe strane ne pokažu spremnost na kompromis, uklone prepreke i nastave da razgovaraju. Za Kosovo to znači ukidanje taksi koje je nametnulo Srbiji. Za Srbiju to znači prekid kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova - navodi se u izjavi.

PRISTINA MERE VUCIC

Ambasadori Kvinte na sastanku sa Vučićem (arhivska fotografija) - ZORAN ZESTIC

Reagujući na izjavu Kvinte, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi poručio je da će Srbija nastaviti da svoju unutrašnju i spoljnu politiku vodi rukovođena sopstvenim interesima i interesima sopstevnog naroda, kako na Kosovu i Metohiji tako i u drugim delovima zemlje.

- Ako od Srbije tražite da prestane da lobira za očuvanje svog integriteta i suvereniteta, a ne tražite od Prištine da to radi, onda je potpuno jasno da je za vas željeni ishod dijaloga puno prihvatanje bez da se Srbija žali. Srbija je primila k znanju ovo saopštenje, kao i da smo spremni da nastavimo dijalog kada ukinu takse - rekao je on.

Ðurić je primetio da je samo nekoliko sati nakon što je predsednik Srbije Aleksadnar Vučić kazao kako će nastupiti teške nedelje i meseci po pitanju KiM stiglo saopštenje zemalja Kvinte.

Marko Djuric

Đurić - Foto: Tanjug/Zoran žestić

Bez obzira na trenutne odnose Beograda i Prištine, postoji jasan stav zemalja Kvinte da bi do rešenja za konačni status Kosova trebalo da dođe u najskorijem roku, kaže za Telegraf.rs asistent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić.

- Njihova izjava ukazuje na to da Kosovo jeste na agendi njihovih međunarodnih zadataka, da se ne odustaje od Evropske unije kao medijatora dijaloga, kao i da su zajedničkim saopštenjem želeli da pokažu jedinstvo koje je u proteklim mesecima bilo pod znakom pitanja, odnosno da su SAD i Francuska imali drugačije viđenje rešavanja pitanja Kosova od Nemačke i V. Britanije - napomenuo je Surlić.

ODNOSI SRBI/ALBANCI ISTRAZIVANJE

Surlić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kaže da je period zamrzavanja briselskih pregovora pratio je tihi diplomatski rat oko toga koja će zemlja preuzeti primat u nastavku i eventualno zasluge u postizanju finalnog sporazuma o normalizaciji.

- Očigledno je da se on okončao "pomirenjem" koje će rezultirati intenzivnim pritiskom na Beograd i Prištinu u narednom periodu. Stavljanje u istu ravan nametnutih taksi na srpske proizvode i povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova koje inicira Srbija je pokušaj da se dve strane vrate za pregovarački sto uz obostrane ustupke, kao početni kompromis uoči konačnog - napomeno je Surlić.

Takođe, kaže, ne bi trebalo izgubiti iz vida da sve zemlje Kvinte priznaju nezavisnost Kosova i da postoje od ranije pritisci da se zaustavi diplomatska ofanziva Beograda.

- Kada tome pridodamo opšte uverenje zapadnih zemalja da je Srbiji zbog puta ka EU i daljeg razvoja zemlje potrebnije brzo i održivo rešenje, nema sumnje da će narednih osam meseci do godinu dana biti obeleženi pritiscima za što veće ustupke Beograda - zaključio je on.

Novinar Jakša Šćekić, komentarišući saopštenje Kvinte, kaže da je ono zakasnilo i to iz dva razloga.

- Kao prvo, nema ko da ukine takse, a kao drugo, ako bi Haradinaj sada ukinuo takse na izborima ne bi dobio više od tri procenta. Tako da je to saopštenje zakasnilo. Ali je znak, i to je Vučić potpuno u pravu, da ulazimo u razrešnje odnosa Beograda i Prištine i da će trebati jako mnogo strpljenja, mudrosti i odricanja - rekao je Šćekić za naš portal.

Jakša Šćekić

Šćekić - Foto: TV Pink

On kaže da će taj proces ići polako.

- Amerikanci imaju prioritetnije stvari u spoljnoj politici. Ali je ovo saopštenje Kvinte pokazatelj da oni situaciju prate sa svojim evropskim saveznicima i da planiraju da taj problem "skinu" sa dnevnog reda. Pogotovo, ako se predviđa da će Džon Bolton posetiti Prištinu i Beograd. On će doći samo ako dogovor bude blizu postizanja, da bi on mogao da obavesti Trampa da je posao završen i da Tramp onda eventualno može ponovo da pozove predstavnike Beograda i Prištine na potpisivanje sporazuma - napomenuo je Šćekić.

VIDEO Vučić: Položaj Srba na KiM biće još teži

M. Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    13. avgust 2019 | 17:53

    Ne pristaj na ucene,pripremi vojsku I policiju za nedaj boze I ako krenu na narod dole reakcija odmah da bude munjevita...spremaj teren sa Rusima I Kinom da nam drze stranu.......EU Nam kopa grob I nisu Nam prijatelji.

  • Nikolas

    13. avgust 2019 | 18:31

    SAMO ZATO STO SMO IZABRALI KRVAVI EU PUT STRADAMO I NESTAJEMO A SRBIJA SE SVODI NA BEOGRADSKI PASALUK-ZAPAD STVARA VELIKU ALBANIJU!! RADIJA I KINA SU NASA BRACA I PRIJATELJI ALI POLITICARI SU EU FANATICI!!

  • Milorad Vujicic

    14. avgust 2019 | 04:44

    Ruske baze i po mogucnosti Kineske odmah.Ako hocemo da se zastitimo onda je to jedini izlaz .Neznaci da se odricemo neutralnosti nego smo primorani na zastitu jer se ne postivaju zakoni na koje imamo pravo pod pritiskom i ultimatumima.Svi bi ti zapadni skorojevici utihnuli i evropa bise smirila sa vecim postivanjem Srba i Srbije.Postali bi tranzitna luka za trgovinu istok zapad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA