U saopštenju nigde ne piše da će prestati da lobiraju za nezavisnost Kosova: Dačić o izjavi Kvinte

Oni pokušavaju da naprave veštačku ravnotežu odgovornosti, pa pozivaju obe strane na kompromis - rekao je Dačić i upitao šta još Srbija treba da učini kako bi se postigao dogovor

  • 0

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će Srbija nastaviti politiku koja kao rezultat ima povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, uz napomenu da Srbija time ne želi da iritira ni Prištinu ni međunarodnu zajednicu, već da štiti svoje interese.

Šef srpske diplomatije ocenio je da poziv zemalja Kvinte Beogradu da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova znači da je to istina i da boli.

- Pričali su da povlačenja priznanja nisu istina. Odjednom, postade uslov da Priština ukine takse, a da Srbija prekine tu kampanju za povlačenje nezavisnost. Znači da boli, znači da je istina - kazao je Dačić za televiziju Pink.

Dačić je rekao da po tom saopštenju ispada da kosovska strana ima pravo da uvede takse jer Srbija vodi kampanju povlačenja priznanja Kosova.

- A što su onda takse prema Bosni i Hercegovini, je l ona vodi kampanju protiv priznanja - upitao je Dačić.

Ivica Dačić Dačić - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je napomenuo da tom saopštenju Kvinte, ipak, ne treba pridavati previše važnosti, jer su to već više puta ponovljeni stavovi.

- Oni pokušavaju da naprave veštačku ravnotežu odgovornosti, pa pozivaju obe strane na kompromis - rekao je Dačić i upitao šta još Srbija treba da učini kako bi se postigao dogovor.

On je naveo da je stav da Srbija kampanjom za povlačenje nezavisti Kosova iritira Prištinu odraz stare politike prema Srbiji.

- To je njihova želja da Kosovo postane članica međunarodnih organizacija i da ga prizna što više država, a da Srbija tu ne treba da ima nikakvu ulogu i da treba da pozdravi sve to - rekao je Dačić.

On je dodao i da u saopštenju Kvinte nigde ne piše da će te zemlje prestati da lobiraju za nezavisnost Kosova.

On je naveo da je cilj Srbije da broj priznanja Kosova spadne ispod polovine članica Ujedinjenih nacija, kao i da se sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem sprema za glasanje o članstvu Kosova u Interpol u oktobru u Čileu.

- Mi moramo da se pripremamo da oni ne uđu u te međunarodne organizacije - kazao je Dačić.

Ivica Dačić i Džon Bolton Dačić i Bolton - Foto: TANJUG / MINISTARSTVO SPOLJIH POSLOVA

Dačić je potvrdio da savetnik američkog predsednika Džon Bolton neće doći u ranije najavljivanu posetu Srbiji.

Kako je rekao poseta je otkazana, jer je problem u Prištini koja odbija da ukine takse na robu iz Srbije.

Govoreći o predstojećim predsednički izborima u Americi Dačić je rekao da neće da utiče na to za koga će Amerika da bira, ali da stvari teba "spustiti na teren interesa".

Takođe je, odgovarajući na reakcije na njegovu izjavu da Srbija nema većeg neprijatelja od bvišeg američkog predsednika Bila Klintona, kazao je da se "niko nije toliko radovao pobedi Donalda Trampa na predsedničkim izborima od Srba, jer ne podnose Klintona i Olbarajtovu".

- Ogromna većina Srba glasala za Trampa na prethodnim izborima - rekao je Dačić za Pink.

On je naveo da je njegova poruka ta da Srbi treba da formalizuju to svoje opredeljenje, kao i da će oni sigurno glasati za Trampa.

On je rekao i da sutra posle 18 godina u posetu dolazi ministar spoljnih poslova Japana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA