• 28

Sud Severne Makedonije doneo odluku: Nema izručenja teroriste OVK Srbiji

Bivši pripadnik takozvane OVK Tomor Morina je uhapšen na graničnom prelazu Blace na osnovu Interpolove poternice

  • 28

Vrhovni sud u Skoplju potvrdio je danas rešenje Osnovnog krivičnog suda u Skoplju da nisu ispunjeni uslovi za izručenju Tomora Morine Republici Srbiji.

U obrazloženju se navodi da je Tomor Morina državljanin tzv. Kosova i Velike Britanije, a ne Srbije, te da je krivično delo za koje se tereti počinjeno na teritoriji tzv. Republike Kosovo koje je pod upravom Ujedinjenih Nacija prema rezoluciji Saveta bezbednosti 1244 iz 10. juna 1999. godine.

Takođe u obrazloženju se navodi da je Kosovo nezavisno od 2008. godine, kao i da Republika Severna Makedonija priznaje tu nezavisnost.

- Sud se slaže sa ocenom Krivičnog veča Osnovnog krivičnog suda u Skoplju da nisu ispunjeni zakonski preduslovi za ekstradiciju Tomora Morine koji su predviđeni sa odredbama Evropske konvencije o ektradiciji, Sporazuma između Srbije i Makedonije o ekstradiciji, kao i člana 52 Zakona o međunarodnoj saradnji u krivičnoj materiji zato što Morina nije državljanin Srbije odnosno države koja zahteva njegovo izručenje, već Republike Kosova, kao i zbog činjenice da krivično delo za koje se tereti je počinjeno na teritoriji Kosovo 1999. godine - navodi se u rešenju Vrhovnog suda Severne Makedonije.

Rešenje Vrhovnog suda će biti dostavljeno Ministrastvu pravde koje donosi konačnu odluku o ekstradiciji.

U rešenju Vrhovnog suda nije navedeno ostaje li Morina u pritvoru do odluke ministra pravde.

Bivši pripadnik takozvane OVK Tomor Morina je uhapšen na graničnom prelazu Blace na osnovu Interpolove poternice. Morina je optužen za ratne zločine protiv čovečnosti na KiM u periodu od 1998. do 1999. godine.

VIDEO: Dvojica OVK zločinaca otputovali u Hag

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • mario

    Imali smo mi jednog teskog kriminalca u Makedoniji koji je bio neki ministar na carini ili tako nesto pokupio je milione eura i zbrisao iz Makedonije pogodite gde? U Beograd i dan danas zivi tamo sa svim tim milionima a mnogobrojni pokusaji da ga izruci Srbija Makedoniji nisu uspeli .Tip je valjda uzeo srpsko drzavljanstvo i izbegao je odgovornsot najvece pljacke u Makedonskoj istoriji. Ovaj sipac vam dolazi kao reciprictet tako da tu nema ljutish . Nekakvi lopovi i kriminalci ne trebaju upropatiti tradicionalno prijateljstvo izmedju dva nasa naroda.A politika je K....... to je svima nama dobro poznato.

  • Čika Jova

    Navataćemo ih kad tad. Slađe je kad to sami odradimo. Boki će im doći glave, ako preživi. Haški svedoci nisu.

  • Milenko

    Sa Zaevim,glavnom tuziteljkom Janevom i Bokijem 13 nisam ni verovao da ce ga isporuciti.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima