Ministarstvo kulture oštro odgovorilo Hodžaju: Pronađi snagu i pogledaj istini u oči

- "Prištinske vlasti" trebalo bi da se pozabave istraživanjem, definisanjem i afirmacijom albanskog materijalnog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji - navodi se u saopštenju miniszarstva

  • 1

Potpredsednik takozvane "kosovske vlade" u ostavci Enver Hodžaj, koji je izjavio da "Srbija manipuliše činjenicama, prisvajajući crkvene objekte kao svoje", trebalo bi da u sebi pronađe snagu da pogleda istini u oči i obavesti se o činjenicama u brojnim domaćim i međunarodnim, naučnim i stručnim izvorima, saopštlo je danas Ministarstvo kulture i informisanja.

- U monografiji ''Crkva Sv. Nikole - Katedrala Novog Brda'', eminentnih arheologa Marka Popovića i Igora Bjelića (koji su na Unesko projektu bili angažovani u svojstvu naučnog i konzervatorskog savetnika), objavljenoj 2018. u izdanju Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije, dati su rezultati istraživanja vršenih 2015. i 2016. na ovom terenu i jasno su dokazani poreklo i stil ovog hramu - navodi Ministarstvo.

Ponovićemo, kako se ističe, ono što tvrde i svi drugi autoritativni istorijski i stručni nalazi, a to je činjenica da se radi o ostacima pravoslavne katedralne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu.

- "Prištinske vlasti" trebalo bi da se pozabave istraživanjem, definisanjem i afirmacijom albanskog materijalnog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji i želimo im svaki uspeh u tom izazovnom poduhvatu. Svoj stav o srpskom kulturnom nasleđu, pored brojnih ostalih rušilačkih poteza, čitavom svetu su pokazali i 2004. godine - kaže se u saopštenju.

Naglašava se da raskošna srpska spomenička baština na Kosovu i Metohiji sjaji kroz vekove i ponos je evropske i svetske kulture i to će zauvek biti.

Ministarstvo kulture i informisanja u dilemi je da li da pozove Hodžaja da se uzdrži od izgovaranja besmislica i neistina ili da ga ohrabri da to čini i dalje, kako bi svetsku javnost detaljno upoznao sa agresivnim pokušajima otimanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji od strane tzv. "prištinskih vlasti".

- Ostavljamo Hodžaju da se sam opredeli za jednu od ove dve perspektive -  zaključuje se u saopstenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA