• 12

Ovim je pogažena suština međunarodnog prava: Stefanović o odluci da Morina ne bude izručen Srbiji

- Ne može postojati opravdanje da neko, ko se sumnjiči za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, bude pušten na slobodu - navodi ministar Stefanović.

  • 12

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović oglasio se povodom odluke Vrhovnog suda Severne Makedonije da teroristu tzv. OVK, Tomora Morinu, ne izruči Srbiji i rekao da su nadležni organi Severne Makedonije ovakvom odlukom pogazili suštinu međunarodnog prava, i kako je rekao, duboko povredili sećanje na sve nevine žrtve koje su stradale od osumnjičenog Morine.

- Ne može postojati opravdanje da neko, ko se sumnjiči za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, bude pušten na slobodu, umesto da odgovara za smrt mnogih nedužnih ljudi - navodi ministar Stefanović.

On je naglasio i da je nedopustivo da se u ovakvim slučajevima bilo koja zemlja, kako navodi, vodi politikom, što je u ovom slučaju, kaže, više nego očigledno.

- A svako mešanje politike u pravo uvek donosi novu nepravdu i uvredu za žrtve - ističe Stefanović i dodaje:

- Za žaljenje je i činjenica da su pojedini prištinski mediji i zvaničnici ubrzo nakon hapšenja rekli kakva će odluka biti, što baca senku na regularnost čitavog postupka.

- Poternica Republike Srbije za Morinom naravno ostaje na snazi, ratni zločini ne zastarevaju i zato očekujem da on, kad tad, odgovara za teške zločine koje je počinio na Kosovu i Metohiji - zaključuje Stefanović u saopštenju.

Nela Kuburović

Nela Kuburović - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

KUBUROVIĆ: OVO JE VELIKA SRAMOTA ZA MEĐUNARODNO PRAVO

Odlukom Vrhovnog suda Severne Makedonije da nisu ispunjeni uslovi za ekstradiciju Tomora Morine Srbiji, nažalost, još jednom je politika bila iznad prava i pravde, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović.

- Ovo je velika sramota za međunarodno pravo, ali je još veći udar i velika tuga za porodice žrtava, koje već decenijama čekaju pravdu za svoje najbliže - rekla je Kuburovović Tanjugu.

Ministarka ističe da, iako su organima Severne Makedonije bili dostavljeni svi potrebni dokazni materijali, odlučeno je suprotno istini i činjenicama.

- Srbija neće odustati da traga za počiniocima najtežih dela protiv čovečnosti, bez obzira na njihovu nacionalnu ili etničku pripadnost. To dugujemo žrtvama i njihovim porodicama - kazala je ministarka pravde Nela Kuburović.

VIDEO: Haradinaj kreće u Hag u pratnji policije, stigao na prištinski aerodrom

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Тодорић

    Ја разумем,или не разумем понашање наше државе...мислим да је последње време да се канибалима који се хране нашим месом,чланицама Нато,стави до знања да је доста.Ми морамо бити свесни,осећа се то,да ће бити још један рат.Треба то спречити или одрадити одмах.

  • Tamara

    S, makedonijom vladaju svetski satanisti.

  • Mito

    Pitam ova tri pametnjakovića , Nešu, Budu i Wilson kako bi oni doveli zločinca iz Makedonije, kada su na vlasti u Makedoniji Šiptari, koji žare i pale. Možda bi poslali vojsku, ali kada se u ozbiljnoj vojsci da takav neki predlog, onda je predlagač učesnik te akcije, a ne sedi u fotelji i deli lekcije. Drugo svi osuđeni do sada su bili hapšeni po državama koje su napale SRJ i koje su na taj način pravdale svoj zločin, kršenje odluke SBUN. Molim da se podsetite da su se vaši ljubimci od 2000-te uvlaćili zemljama koje su prekršile odluku SBUN

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima