≫ 

"Ceo proces oko Kosova je nepošten": Bivši američki ambasador o pozivu zemalja Kvinte

Američka spoljnopolitička zajednica, objašnjava Montgomeri, kao i mnogi važni igrači u EU, a pre i iznad svega Angela Merkel, doneli su odluku o Kosovu 1999. godine i nisu ga ni trunku promenili za 20 godina

  • 4

Ceo proces oko Kosova je nepošten, a vrhunac hipokrizije međunarodne zajednice je poziv Beogradu i Prištini da se vrate dijalogu, a da pri tom nije sankcionisala Prištinu zbog nepoštovanja dogovora i uvođenja taksi, kaže bivši američki ambasador Vilijam Montgomeri, povodom saopštenja Kvinte.

- Dobio sam vaših pet pitanja i moj odgovor je da su svih pet sasvim na mestu i da u potpunosti razumem zašto Tanjug i srpski narod žele da čuju poštene odgovore na njih. Međutim, neprijatna realnost je da ceo taj proces nije pošten. On je varka - ističe Montgomeri u odgovoru na pitanja koja mu je Tanjug uputio nakon saopštenja pet najuticajnijih zapadnih zemalja.

Američka spoljnopolitička zajednica, objašnjava Montgomeri, kao i mnogi važni igrači u EU, a pre i iznad svega Angela Merkel, doneli su odluku o Kosovu 1999. godine i nisu ga ni trunku promenili za 20 godina.

- Istina o kojoj govorim jasna je od Briselskog sporazuma postignutog pre nekoliko godina. Kosovskim Albancima se nije svideo sporazum i jednostavno su odbili da ga primene. Ono što je najvažnije, nije zaživela Zajednica srpskih opština. I suočena sa tim odbijanjem i unilateralnim uvođenjem taksi na srpsku robu međunarodna zajednica nije preduzela baš ništa - kaže Montgomeri.

Onima kojima je stalo, to šalje poruku da reč kosovskih Albanaca i predstavnika EU nema nikakvu težinu, objašnjava bivši američki diplomata i pita:

- Zašto bi Srbija pristala na dodatne ustupke, a da za uzvrat dobija prazna obećanja?

Vrhunac hipokrizije međunarodne zajednice je, ističe on, pozivati Beograd i Prištnu da se vrate za pregovarački sto, a istovremeno ne nametnuti striktne sankcije kosovskim Albancima zbog toga što ne sprovode postignute dogovore i kontraproduktivnih akcija kao što su Haradinajeve takse.

Vilijam Montgomeri, William Dale Montgomery in 2002

Vilijam Montgomeri - Foto: Wikipedia/Department of State

Montgomeri ističe da je potpuno siguran da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači, uz snažnu podršku EU i SAD, mogli da dođu do trajnog rešenja za kosovski problem.

- Ali, podrške nije bilo. Naprotiv. Angela Merkel je lično blokirala jedino moguće rešenje prhvatljivo za obe strane. Nakon toga, Haradinajeva pozicija na Kosovu je ojačala i šanse za rešenje su iščezle - kaže bivši američki diplomata.

Haradinaj je, kaže Mongtomeri, glavni izvor nestabilnosti u regionu i odsustvo reakcije na njegove poteze je velika greška.

Prema njegovom mišljenju, problem koji trenutno Srbija ima nije problem sa američkom administracijom, već sa Evropskom unijom.

- Doduše, tačno je da američka spoljnopolitička zajednica i dalje veoma blagonaklono gleda na kosovske Albance. To se neće promeniti - dodao je on.

- Stoga, najviše čemu Srbija može da se nada u skorijem periodu jeste neka vrsta ''zamrznutog konflkta'', za čiju je eskalaciju dovoljna jedna jedina provokacija ili incident - zaključio je Vilijam Montgomeri u nekoj vrsti autorskog teksta u odgovor na nekoliko pitanja koja mu je Tanjug uputio.

Između ostalog - ako nema "crvenih linija" u dijalogu, kako se čulo od američkih zvaničnika, u čemu je problem što Srbija lobira protiv kosdovske nezavisnosti, koji je to prostor na kojem Srbija moze da traži zadovoljenje bar dela svojih interesa, šta bi Aleksandar Vučić po meri Zapada trebalo da uradi po pitanju Kosova da bi ušao u istoriju, kako mu predlaže Edvard Džozef, i da li to može da se nađe na istoj liniji sa njegovim i sa interesima srpskog naroda i države.

VIDEO Bivši operativac CIA za Balkan: Dajte Kosovo i tražite Republiku Srpsku

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kića

    14. avgust 2019 | 18:23

    Kad šaka jada u liku šiptara maksimalno koristi naklonost koju plaća narkoticima, dobije se to što imamo; ogavne likove i bezobrazluk bez presedana.

  • Milan

    14. avgust 2019 | 19:39

    Drugačije si ti govorio dok si bio Ambasador. Nemoj sada glumiti...

  • СЛАВКО

    15. avgust 2019 | 09:45

    ПА АКО НИСУ ПРОМЕНИЛИ СВОЈ СТАВ 20год. ЗАШТО ОНДА НЕ ВРАТЕ НАШУ ПОЛИЦИЈУ ПО СПОРАЗУМУ. НЕМА СЕ ТУ ШТА РЕЧИ,ИНТЕРЕС И САМО ИНТЕРЕС.ЛИЦЕМЕРИ СА ЗАПАДА НА ДЕЛУ.ПРАВДЕ ТУ НЕМА,СИЛА ЗАКОН МЕЊА.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA