Mogerini napravila Pacoliju mesto za stolom: Priština pozvana na skup ministara spoljnih poslova EU

Ti sastanci se održavaju u formatu u kojem je ispred učesnika navedeno samo ime i prezime, bez državnih obeležja, ali je stav Beograda da zvaničnicima Prištine nikako nije tu mesto

  • 15

Odlazeća šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini pozvala je i predstavnike Prištine na predstojeći sastanak ministara spoljnih poslova EU i zemalja kandidata za članstvo u Helsinkiju.

To su prenele Večernje novosti, koje navode da Mogerini na taj način hoće da svom nasledniku, Špancu Đozepu Borelju, da nametne da lista učesnika budućih sastanaka ovog formata uključuje i prištinske političare.

Te sastanke, koji se održavaju na svakih šest meseci, organizuje predsedavajući EU, ali formalno šef diplomatije, u ovom slučaju Mogerinijeva, upućuje pozive.

Izvori Večernjih novosti tvrde da je Mogerini u sredu iznenada odlučila da pozivnicu pošalje i predstavnicima Prištine, odnosno šefu diplomatije takozvanog Kosova Bedžetu Pacoliju, uprkos, kako navode, protivljenju zvaničnog Madrida i činjenici da niko od zemalja to nije tražio.

Ti sastanci se održavaju u formatu u kojem je ispred učesnika navedeno samo ime i prezime, bez državnih obeležja, ali je stav Beograda da zvaničnicima Prištine nikako nije tu mesto.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da će se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem konsultovati da li Srbija da učestvuje na narednom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica EU i kandidata u Finskoj.

- Odlazeća visoka predstavnica u poslednji čas je promenila ceo koncept, pa će na sastanku biti i "zemlje partneri". To čini na kraju mandata, samo da bi predstavnici Prištine mogli da učestvuju - naveo je Dačić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    16. avgust 2019 | 11:03

    PA SRBIJA NJIMA NETREBA JER PRAVE VELIKU ALBANIJU -TREBA IM NASE PRIZNANJE KOSOVA !!!! NI BEOGRADSKI PASALUK NECE NIKAD UCI U EU!!!

  • Makarije

    16. avgust 2019 | 10:44

    Srbija treba da ignoriše i bojkotuje taj sastanak !

  • KK

    16. avgust 2019 | 11:20

    Dosta je izdrzala , "utalila " se i ona jadna, sta ce!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA