Sever Kosova da pripadne Srbiji, a UN da se pobrine oko preseljenja sa juga: Poruka bivšeg šefa CIA

Prema njegovom mišljenju, rešenje je podela teritorije Kosova, čije bi severne teritorije trebalo da pripadnu Srbiji

  • 61
Stiven Majer Foto: Milena Đorđević

Stiven Mejer, bivši zamenik šefa Centralno obaveštajne agencije (CIA) za Balkan i odličan poznavalac regiona ponov se oglasio u srpskoj javnosti sa svojim viđenjem rešenja problema Kosova, ali i drugih kriznih tačaka u ovom regionu.

U intervjuu za "NIN" Majer, koji ima 23 godine iskustva rada u CIA, gde je bio i zamenik šefa radne grupe za Balkan tokom rata u Bosni, smatra da i Srbija i Kosovo moraju da naprave ustupke, a da velike sile da se ne mešaju.

- Briselski sporazum je mrtav i ako Beograd i Priština žele napredak, moraju jasno da poruče velikim silama da se ne mešaju - rekao je on i dodao da je Kosovo već na neki način "zamrznut konflikt".

Prema njegovom mišljenju, rešenje je podela teritorije Kosova, čije bi severne teritorije trebalo da pripadnu Srbiji.

- Mislim da po konačnom sporazumu, oblast severno od Ibra mora da pripadne Srbiji. I mislim da će Srbiji biti ekstremno teško, ako ne i nemoguće, da povrati ostatak Kosova i Metohije - naveo je Mejer za NIN.

Stiven Majer Mejer - Foto: Milena Đorđević

On smatra da bi Ujedinjene nacije trebalo da se pobrinu i za preseljenje Srba iz srpskih zajednica južno od Ibra, ukoliko ne žele da žive pod kosovskom vlašću, kao i za zaštitu svetinja.

Takođe, on smatra i da "ako se potegne pitanje oblasti severno od Ibra, Preševska dolina mora takođe biti tema, a u nekoj daljoj budućnosti možda i Republika Srpska".

Mejer smatra da će ako se Priština i Beograd dogovore, to na kraju zadovoljiti i Evropsku uniju, a ako Vašington bude poštovao odluku, onda će to učiniti i Moskva i obrnuto.

Ipak, on ističe da se Americi neće dopasti dogovor o promeni granica jer Vašington govori da to dovodi do rata, a ukazao je i na to da Vašington na Kosovu "povlači konce" već dve decenije.

- Na eventualno protivljenje (promeni granica) uzvraća se ovako: Vidite, vaš način nije upalio. Povlačimo konopac od 1999. i još nema rešenja - rekao je on za NIN i dodao da je moguće menjati granice bez rata.

Što se tiče uloge Evropske unije u kosovskom problemu, on je rekao da je vođstvo EU iscrpljeno i da ona nije moćna kao nekada.

Podsećamo, Mejer je u nedavnom intervju za Telegraf.rs poručio zvaničnom Beogradu da da deo Kosova i Preševo, a da traži RS i pola Makedonije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gagi

    16. avgust 2019 | 15:45

    1244

  • mihailovic

    16. avgust 2019 | 18:40

    DAJTE SIPTARIMA VASU KALIFORNIIJU ILI IH VRATITE SVE U ALBANIJU.....CELO KPSOVO I METOHIJA JE SRBIJA I PO ISTORIJI I PO POSTOJECEM IUSTAVU SRBIJE I PO UN R-1244

  • Тодорић

    16. avgust 2019 | 20:10

    Американцима се морају признати три особине; силеџијство,некултура и ароганција.Све остало је Холивуд.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA