≫ 

Darovi cara Titu, Piksi, Asano i plan za budućnost: Japanski šef diplomatije tvitovao o poseti BG-u

Šef japanske diplomatije se na svom Tviter nalogu pohvalio uspešnom posetom srpskoj prestonici

  • 4
Ivica Dačič i Taro Kono Foto: Tanjug

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ugostio je u četvrtak u Beogradu ministra spoljnih poslova Japana Taro Konoa. Šef japanske diplomatije se na svom Tviter nalogu pohvalio uspešnom posetom srpskoj prestonici.

Dačić je izrazio zadovoljstvo što je posle 18 godina jedan japanski ministar posetio Srbiju i naveo da ta poseta, kao i najavljeno prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučić na ustoličenju japanskog cara Naruhita u oktobru govori o produbljivanju odnosa Beograda i Tokija.

- Ponosni smo na dugu tradiciju političkih odnosa sa Japanom - rekao je šef srpske diplomatije i naveo da se sa japanskim ministrom dogovorio danas da 1882. godinu, godinu prepiske srpskog kralja Milana Obrenovića i japanskog cara Meiđija, ustanove kao godinu prijateljstva dve zemlje.

- To znači, da već od danas počinjemo sa pripremama za obeležavanje 140 godina od prijateljstva Srbije i Japana, što će biti 2020. godine - kazao je Dačić dodajući i da će Beograd pozvati japansku carsku porodicu da poseti našu zemlju.

Podvukao je da su bilateralni odnosi Srbije i Japana sve bolji i na političkom i ekonomskom planu i to uz pojačan interes japanskih investitora za srpsko tržište.

Dačić je zahvalio japanskom ministru na tome što su prilikom glasanja u Unesku i Interpolu za članstvo Kosova bili uzdržani, iako su priznali jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova.

- Mi to izuzetno cenimo, jer smatramo da svi treba da sačekaju kraj dijaloga i postizanje kompromisa, a ne da se vuku jednostrani potezi, kao što je učlanjivanje u određene međunarodne organizacije - kazao je šef srpske diplomatije.

Kako je naveo, japanskom kolegi je rekao da Srbija želi mir, dogovor, kompromis, ali da ne može da prihvati jednostrane akte koji ugrožavaju nacionalne i državne interese.

- Ekonomski odnosi su u uzlaznom periodu, dobijaju na intenzitzetu, beleži se porast japanskih kompanija na našem tržištu - rekao je Dačić navodeći da je prošle godine spoljno-trgovinska razmena sa Japanom iznosila 180 miliona evra, što je više u odnosu na prošli period, ali da ona može da bude i viša.

Dodao je i da je Srbija zainteresovana i za saradnju u naučno-tehnološkoj oblasti, oblasti inovacija i tehnološkog razvoja, sporta...

Šef srpske diplomatije je zahvalio Japanu na tehničkim i materijalnim donacijama i naveo da je ta zemlja Srbiji donirala za 20 godina ukupno 507 miliona evra.

- Veoma smo ponosni i na činjenicu što danas japanski fudbaleri igraju u našim prvoligaškim klubovima (Asano u Partizanu). Ja sam mom prijatelju rekao da japanski reprezentativac igra za Partizan protiv turske Malatije i već je na prvoj utakmici koju je igrao za Partizan dao gol. Japan pamti i Piksija, to je sinonim za Srbiju i pitao me je da li imamo još nekog Piksija da im pošaljemo da igra. Teško će se roditi neko ko će biti bolji od Piksija, ali u svakom slučaju Dragan Stojković je najpoznatije srpsko ime u Japanu. To je dobra osnova za jačanje naših odnosa - rekao je Dačić.

Ministar Taro Kono je naveo da bi trebalo češće organizovati posete zvaničnika dve zemlje i zahvalio je Dačiću na gostoprimstvu.

- Naši odnosi su značajno produbljeni od posete premijera Abea prošle godine - rekao je Taro Kono i dodao da je danas sa šefom srpske diplomatije razmatrao načine na koji mogu da se unaprede bilateralni odnosi u različitim oblastima, kao i da se započnu pripreme za obeležavanje 140 godina prijateljstva.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić pokazao je svom kolegi poklone koje je Car Japana Hirohito darovao Josipu Brozu Titu, što je Kono posebno istakao na svom Tviter nalogu.

VIDEO: japanska kompanija ima odličan razlog da otvori proizvodnju guma u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    16. avgust 2019 | 21:57

    Svaka cast imali jos neko da kaze da Vucic i Dacic nisu sjajan tandem i Dodik naravno zivela Srbija i RS!I samo tako nastavite borbu za Srbiju radno i vredno sa novim investicijama gradjom puteva otvaranje novih radnih mesta itd...Borbom za Kosovo povlacenje nezavisnosti bravo srbi odavno ovakve nismo imali ali oni znaju istoriju i zato dobro rade!!!!

  • Milan

    17. avgust 2019 | 02:46

    A ne reče ovaj da će preispitati odluku o priznanju Kosova ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA