≫ 

3 topa, najsavremenije rakete, lete 310 km/h: Stižu "leteći tenkovi" za Vojsku Srbije (FOTO) (VIDEO)

Visoke borbene karakteristike ogledaju se i u maksimalnoj brzini od 310 km/č i operativnoj visini od 5.400 metara, kao i doletu do 460 kilmetara. S dopunskim rezervoarima goriva, to može da bude i do 1.085 kilometara

  • 47

Delegacija Ministarstva odbrane Srbije, predvođena ministrom Aleksandrom Vulinom, obišla je fabriku za proizvodnju helikoptera Mi-35M "Rostvertol" u Rostovu na Donu.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, ministar Vulin sastao se s rukovodstvom vazduhoplovnog zavoda i prisustvovao statičkom prikazu i demonstracionom letu četiri helikoptera Mi-35M koji će biti isporučeni Vojsci Srbije.

- Zahvaljujući politici predsednika (Aleksandra) Vučića, zahvaljujući politici štednje i tome što naša zemlja konačno može da izdvaja za najnovija sredstva, mi imamo najbolje helikoptere na svetu. Oni nisu samo novi, oni su najbolji na svetu u svojoj klasi - rekao je Vulin.

Aleksandar Vulin, helikopteri Vulin - Foto: mod.gov.rs

On je dodao da modernizaciju VS "prati i poboljšanje materijalnog položaja pilota, letačkog osoblja, sve ono što je predsednik Vučić kao vrhovni komandant naredio da se radi".

- Vojska Srbije je dobila jednu potpuno novu sposobnost, nešto što nismo do sada mogli, i svi oni koji ove helikoptere zovu ''Vučićevi leteći tenkovi'', jesu u pravu. Ovo jesu leteći tenkovi i ovo su sredstva koja su u stanju da zaštite naš prostor, koja su u stanju da pojačaju borbenu gotovost naše zemlje - rekao je ministar.

Aleksandar Vulin, helikopteri Srpska delegacija u Rusiji - Foto: mod.gov.rs

On je dodao da Srbija jeste ponosna na to, ali je istakao i da niko ne treba da se plaši naoružavanja Srbije.

- Srbija će se naoružavati i opremati i dalje, sprovodiće vojno-tehnički sporazum koji je postignut između predsednika Vučića i predsednika (Vladimira) Putina, zbog čega smo veoma ponosni i zahvalni, ali ovo oružje nikada neće biti zloupotrebljeno. Ovo oružje služi samo u svrhu očuvanja mira i odvraćanja bilo koga ko misli da bi sa Srbijom trebalo razgovarati putem sile - rekao je ministar Vulin.

Aleksandar Vulin, helikopteri Helikopter Mi-35M - Foto: mod.gov.rs

Posle susreta sa pripadnicima Vojske Srbije koji se nalaze na obuci u Ruskoj Federaciji, ministar je rekao da se srpska vojska sada suočava s tehnikom koju prvi put ima priliku da koristi.

Major Dobrosav Drndarević, komandant 714. protivoklopne helikopterske eskadrile iz Kraljeva, govoreći o karakteristikama helikoptera Mi-35M, istakao je da je razlika velika u odnosu na ono što su do sada imali i na čemu su do sada leteli.

- Jedna od tih razlika je i oprema helikoptera i sami instrumenti - sa analognog na digitalno. Druga razlika je u tome da dobijamo mnogo i u tehničkom i tehnološkom smislu i sada konačno imamo mogućnost da izvršavamo naše zadatke i ono za šta smo namenjeni, a to je bobrena upotreba u dnevnim i noćnim uslovima i u složenim meteo-uslovima. Dobijamo, takođe, i dodatni nivo zaštite jer je helikopter oklopljen - glavni sistemi, motor, rotor, kao i sama kabina i piloti su zaštićeni. Dobili smo, takođe, mogućnost da dejstvujemo na većim daljinama i da, tako kažem, da dejstvujemo i danju i noću, jer helikopter raspolaže termovizijom, televizijom, opremljen je i naočarima za noćno letenje - rekao je major Drndarević.

Aleksandar Vulin, helikopteri Helikopter Mi-35M - Foto: mod.gov.rs

Helikopter Mi-35M može transportovati do osam vojnika s punom opremom i naoružanjem do 1.500 kilograma, dok terete velikih dimenzija može da nosi na specijalnim užadima ili sajlama.

Posada helikoptera, pilot i pilot-operater, smeštena je u tandem-kabinama, s dvostrukim komandama, a letelica poseduje oklop koji štiti kako posadu, tako i vitalne delove helikoptera.

Za zaštitu od vođenih raketa, helikopter je opremljen sistemima za pasivnu i aktivnu samozaštitu.

Rezervoari za gorivo obloženi su materijalom koji sprečava curenje goriva i eksploziju pri pogotku, a radi smanjenja infracrvenog odraza na izduvnim cevima motora ugrađeni su sistemi za smanjenje temperature izduvnih gasova.

Helikopter Mi-35M poseduje poslednju generaciju avionike i napadno navigacijskog sistema, optoelektronski nišanski sistem, kao i sisteme samozaštite koji obezbeđuju borbenu upotrebu helikoptera u svim meteo-uslovima, danju i noću.

Aleksandar Vulin, helikopteri Helikopter Mi-35M - Foto: mod.gov.rs

Visoke borbene karakteristike ogledaju se i u maksimalnoj brzini od 310 km/č i operativnoj visini od 5.400 metara, kao i doletu do 460 kilmetara. S dopunskim rezervoarima goriva, to može da bude i do 1.085 kilometara.

Od naoružanja, na helikopteru je u obrtnoj kupoli ugrađen top kalibra 23 mm i uvezan sa sistemom za upravljanje vatrom.

Na svakom krilu može nositi širok dijapazon naoružanja uključujući dodatne topove 23 mm, nevođene rakete 80mm i najsavremenije vođene rakete velikog dometa.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • febo

    16. avgust 2019 | 22:54

    Cuva bog ,srbina svog.a ponekad moramo i sami

  • sas

    16. avgust 2019 | 23:04

    Ajmo sad BOTOVI sa hvalospevima !!! IDEMO

  • Simeo

    16. avgust 2019 | 22:55

    Gde su ovi sto mrze Vucica Nisu jos nasli zamerku helikopterima ili jos traze Zlotvori

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA