≫ 

Diplomatska ofanziva za kraj avgusta! U 5 dana, 3 važna Vučićeva sastanka: Ove teme će biti na stolu

Prema do sada poznatoj agendi na sastanak sa Vučićem u Beograd poslednje nedelje avgusta dolaze Mekalister, Šarec i Erdogan

  • 81

Kraj leta očito će biti obeležen brojnim diplomatskim susretima, koje je će predsednik Srbije Aleksandar Vučić imati sa evropskim zvaničnicima i državnicima. Naime, prema do sada poznatoj agendi na sastanak sa Vučićem u Beograd poslednje nedelje avgusta dolaze Dejvid Mekalister, predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, Marjan Šarec, premijer Slovenije i Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske. Pomenuti razgovori biće održani u samo pet dana.

25. AVGUST - DEJVID MEKALISTER

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister doći će u posetu Srbiji 25. i 26. avgusta, kada će se sastati sa predsednikom Srbije, a pozvao je na razgovore i predstavnike poslaničkih klubova u Skupštini Srbije, piše list Blic u izdanju od subote 17. avgusta.

Tokom prvog dana posete Beogradu, Mekalister će razgovarati sa predsednikom Vučićem, dok je drugog dana u planu sastanak sa poslaničkim grupama, kako vladajućim tako i opozicionim.

Očekuje se da glavne teme razgovora Vučića i Mekalistera budu Kosovo i evropske integracije.

Mekalister je posledni put u Srbiji bi početkom marta kada je posetio Beograd i Prištinu.

Aleksandar Vucic, Dejvid Mekalister Vučić i Mekalister - Foto: Dimitrije Goll

27. AVGUST - MARJAN ŠAREC

Slovenački premijer Marjan Šarec će doputovati u svoju prvu zvaničnu posetu Srbiji 27. avgusta kada će se, kako je planirano, sastati sa Vučićem.

Šarec će se tokom posete Beogradu sastati i sa premijerkom Anom Brnabić i predsednicom skupštine Srbije Majom Gojković.

Kao veliki zagovornik proširenja EU na zapadni Balkan, Slovenija podržava evropske integracije Srbije. S tim u vezi, treba imati u vidu da Ljubljana lobira da dobije mesto komesara za proširenje u novoj Evropskoj komisiji.

Šarac je za tu funkciju predložio Janeza Lenarčiča, šefa misije Slovenije pri EU za novog komesara.

Inače, Srbija i Slovenija imaju intenzivne bilateralne odnose, trgovinska razmena porasla je prošle godine za 14 odsto, a Slovenija je sa milijardu evra jedan od najvećih investitora u Srbiji.

Takođe, od 2013. godine dve vlade održale su nekoliko zajedničkih sednica.

Aleksandar Vučić, Davos Vučić i Šarec - Foto: Predsedništvo Srbije

29. AVGUST - REDŽEP TAJIP ERDOGAN

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan 29. avgusta dolazi u posetu Srbiji, u okviru koje će Vučić i šef turske države svečano ozvaničiti početak radova na izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo, saznaje Tanjug.

Prema nezvaničnim informacijama, tokom Erdoganove posete trebalo bi da bude otvoren i početak radova na rekonstrukciji puta Novi Pazar-Tutin.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica auto-puta Beograd-Sarajevo između Vlade Srbije, Puteva Srbije i turske kompanije "Tašjapi" potpisan je u decembru prošle godine.

Izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo Srbija dobija mogućnost da se poveže s evropskim Koridorom pet, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa auto-putem Beograd-Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege.

Vučić i Erdogan razgovarali su krajem jula, telefonom, i konstatovali, kako je saopšteno, napredak političkog dijaloga, ali i ekonomske saradnje dve zemlje.

Tajip Erdogan, Aleksandar Vucic Vučić i Erdogan - Foto: Promo

Saglasili su se i da se pokazala dobrom zajednička odluka o ustanovljavanju Visokog saveta za saradnju.

Sledeća sednica tog Saveta mogla bi da bude održana tokom predstojeće posete predsednika Turske Srbiji.

Erdogan je, inače, u tom telefonskom razgovoru podržao politiku mira i saradnje, kojom Vučić promoviše stabilnost u regionu, saglasan sa srpskim predsednikom da samo tako može da se obezbedi veći interes investitora i ekonomski rast.

VIDEO: Ovako je izgledao prvi susret Vučića i Erdogana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ceda

    17. avgust 2019 | 20:48

    Nema sumnje da ce nas predsednik uspeti da uspesno iznese sve obaveze koje mu predstoje u narednom periodu.

  • Natalija

    17. avgust 2019 | 18:31

    Srbija se bori za sebe i svoje interese, kao i interese svih gradjana..

  • Stojan Simic

    17. avgust 2019 | 20:55

    Srbija ima sve vise prijatelja u svetu. Diplomatska aktivnost predsednika Vucica uvek donosi rezultate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA