≫ 

Sastanci su konkretni, otvaraju se urgentna pitanja: Klačar o sastancima vlasti i opozicije

Sistemske stvari jesu tema, ali su dugoročna i ne mogu da budu rešena do izbora. Te stvari mogu da se reše ako vlast nakon izbora bude rešena da priđe tim izmenama - napominje izvršni direktor CeSID-a

  • 0
FPN, SNS, SZS, fakultet politickih nauka

Printskrin: Google Street View, Promo

U ponedeljak će na Fakultetu političkih nauka biti održan novi, treći sastanak predstavnika vlasti i opozije. Tema je nova – mediji, a i pravila će biti nešto drugačija. Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar kaže za RTS da će uvodni deo sastanka, na kojem će između ostalog CeSID izneti preporukame za unapređenje pristupa medijima tokom kampanje, biti otvoren za javnost.

Posle sastanka, predstavnici stranaka moći će da iznesu viđenje.

- Sastanak će biti važan jer je tema pri vrhu opozicione liste zahteva. Možemo očekivati zanimljiv razgovor. Nadamo se da ćemo dobiti konkretan, fokusiran razgovor o stvarima koje možemo da promenimo do izbora - rekao je izvršni direktor CeSID-a.

Objašnjava da kad je sastanak bez medija, ljudi razgovaraju između sebe, obraćaju se jedni drugima ili organizacijama koje su dale preporuke.

Bojan Klačar

Klačar - Foto: mc.rs

Postoji, kaže Klačar, usmerenost i fokusiranost na temu razgovoru.

Kad prate mediji, dodaje, predstavnici stranaka komuniciraju direktno sa biračima. To je, navodi, prirodno jer je reč o sastanku političara.

Izvršni direktor CeSID-a smatra da će sastanak u ponedeljak biti najfokusiraniji od svih.

- Mediji su suštinski važna tema, pogotovo za opoziciju. Sastanak prošli put je bio konkretan, nije bilo izleta već se razgovaralo samo o finansiranju kampanje - kaže Klačar.

Izvršni direktor CeSID-a ukazuje da su jedan od najvećih problema birački spiskovi, koji nisu ažurirani. Zbog toga je, kaže, deo opozicionih birača izgubio poverenje.

- Naš zadatak, i vlasti i opozicije i civilnog društva, je da do sledećih izbora podignemo poverenje u birački spisak. On nije idealan u ovom momentu, ali je u relativno pristojnom stanju. Ključna stvar je da se urade aktivnosti da se podigne poverenje, izvrši dodatno ažuriranje ali i neka vrsta kampanje koja bi ukazala i nama kao građanima šta treba da uradimo da birački spisak bude što bolji - ističe Klačar.

Odgovarajući na pitanje šta sastancima može da se postigne, Klačar ukazuje da su sastanci usmereni na to da budu što praktičniji, a ne da se govori o sistemskim izmenama izbornih zakona.

- Sastanci su fokusirani i konkretni, otvaraju se urgentna pitanja koja mogu da budu rešena. Sistemske stvari jesu tema, ali su dugoročna i ne mogu da budu rešena do izbora. Te stvari mogu da se reše ako vlast nakon izbora bude rešena da priđe tim izmenama - napominje Klačar.

O EVENTUALNOM BOJKOTU

Izvršni direktor CeSID-a navodi da je bojkot krupna odluka.

- Jasno je da nije doneta u ovom momentu i teško da će biti doneta sa potpunim konsenzusom - rekao je Klačar.

Verovatno će, kaže, opozicija dugo da vaga odluku koja neće biti doneta dok traju razgovori.

- Iz ugla nekoga ko sa strane prati sve, za opoziciju je najbolje da što pre donesu odluku. Izvesno je da su neke stranke u Savezu za Srbiju za bojkot, a posebno je zanimljiva situacija sa strankama iz opozicije koje nisu u Savezu - kaže Klačar.

Smatra da će bojkot izbora sasvim sigurno biti tema razgovora i opozicije i predsednika Vučića sa izvestiocem EP Dejvidom Makalisterom koji uskoro stiže u Beograd.

VIDEO: Druga runda vlasti i opozicije, bez predstavnika S SP

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA