≫ 

Priština ipak nije izdala međunarodnu poternicu za Milanom Radoičićem

Priština sumnjiči Radoičića za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića

  • 9

Iako su mediji izvestili da je za Milanom Radoičićem, koji je osumnjičen za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, raspisana međunarodna poternica za hapšenje, ona nikada nije raspisana, navodi Gazeta Blic, koja podeća da je lider građanske inicijative SDP Ivanović ubijen 16. januara 2018. u severnoj Mitrovici.

Takođe, izvori „Zakletve pravde“ unutar UNMIK-a, kao tela odgovornog za uvođenje Interpolovog sistema međunarodnih poternica za hapšenje Republike Kosovo, rekli su da nikada nisu dobili zahtev prištinskih vlasti da se izda međunarodna poternica protiv Radoičića.

U odgovoru na te tvrdnje "Zakletve pravde", Kosovska policija kaže da zahtev za raspisivanje poternice nije još uvek primila.

- U vezi sa vašim zahtevom za obradu dotične stvari, molimo vas da se obratite nadležnom organu, jer vas obaveštavamo da nadležna Uprava КP do sada nije dobila zahtev za izdavanje međunarodnog naloga za hapšenje od Osnovnog suda u Prištini, za dotičnu osobu - piše u odgovoru Ureda za informisanje Policije Кosova na „Zakletvu pravde“, navodi se dalje u tekstu.

Kosovska policija Pripadnici Kosovske policije - Foto: Marko Jovanović

Međutim, dodaje se, ako je kosovska policija rekla da ta institucija nije dobila zahtev za međunarodni nalog za hapšenje, zvaničnici Osnovnog suda u Prištini, u odgovoru na "Zakletvu pravde", rekli su pak da je 3. jula 2019. sudija za prethodni postupak izdao pismo u kojem se navodi da je poslao zahtev za međunarodni nalog za hapšenje Ministarstvu pravde.

- Odlukom ovog suda PPR.КR.br.362 / 18 od 18.01.2019. godine protiv optuženog M.R. dana 03.07.2019. sudija za prethodni postupak podneo je Ministarstvu pravde Republike Кosovo zahtev za naređivanje i dopisivanje centralnih i međunarodnih linija protiv dotičnog okrivljenog - glasi odgovor Mirlinde Gaši, portparolke Osnovnog suda u Prištini.

Precizira se i da je 2. avgusta 2019. godine „Zakletva pravde“ zatražila i od Ministarstva pravde informacije o tome kako je ta institucija postupila u vezi sa krivičnim gonjenjem u tom slučaju.

Naredbom je Кosovska policija, tačnije Uprava za istragu teških krivičnih dela, uz podršku ostalih specijalnih policijskih jedinica, 23. novembra 2018. godine izvela akciju u severnoj Mitrovici, gde su uhapšena četiri osumnjičena lica.

Tokom akcije, dodaje se u tekstu, kosovska policija tragala je i za osumnjičenim Milanom Radoičićem koji nije bio u njegovom prebivalištu.

Četiri osumnjičena uhapšena tokom akcije 23. novembra prošle godine zadržana su u pritvoru nakon presude Osnovnog suda u Prištini.

Mesec dana nakon ubistva Ivanovića, kosovska policija po nalogu Osnovnog tužilaštva u Mitrovici uhapsila je Žarka Jankovića i Dragicu Marković pod sumnjom da su "manipulisali dokazima“ u tom slučaju, precizira se i objašnjava da su dva policajca Janković i Marković navodno sklonila čaure sa mesta gde je Oliver Ivanović ubijen i nisu ga podneli zajedno sa drugim dokazima.

Stoga je Osnovno tužilaštvo u Mitrovici, za njih zatražilo pritvor, ali se objašnjava i da je međutim, taj zahtev Osnovni sud u Mitrovici odbio, a odluku je podržao Apelacioni sud, te su njih dvojica na slobodi u ovom slučaju.

Inače, Milan Radoičić sastao se u kabinetu premijera u ostavci Ramuša Haradinaja, a više puta su se lideri političkih stranaka međusobno optuživali za svoje veze sa Radoičićem, piše Gazeta Blic.

VIDEO: Pogledajte snimak upada pripadnika ROSU u zgradu gde živi Milan Radoičić

(Telegraf.rs/Kosovo Online)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • WILSON

    17. avgust 2019 | 17:08

    Ima tu nešto....

  • Lazar E.

    18. avgust 2019 | 01:38

    Milan Radojcic je pod potpunom zastitom srpske Vlade.

  • Goran

    18. avgust 2019 | 01:25

    Neko namerno nije prisao ozbiljno ispitivanju ubistva Olivera Ivanovica, a to je veoma veoma lako utvrditi. Bojim se da tu ima saradnje koju mi ne pretpostavljamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA