Otkriveno kada stižu "leteći tenkovi" iz Rusije za Vojsku Srbije

Vulin je sa delegacijom Ministarstva odbrane boravio u Rusiji, na poziv ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, gde je obišao fabriku "Rostvertol"

  • 2
Aleksandar Vulin, helikopteri Foto: mod.gov.rs

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da se sporazum predsednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića dobro razvija i da će sledeće godine u Srbiju stići još sedam ruskih helikoptera.

- Obezbedili smo da nesmetano stigne 10 BRDM-2 oklopnih vozila, sa ministrom Sergejem Šojguom smo razgovarali o tome da ih stigne još, stići će i tenkovi koji su dogovoreni - rekao je Vulin za RTS.

Vulin je sa delegacijom Ministarstva odbrane boravio u Rusiji, na poziv ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, gde je obišao fabriku "Rostvertol", koja će u prvom kvartalu naredne godine isporučiti četiri nova helikoptera Vojsci Srbije, prisustvovala finalu tenkovskog biatlona u kom je ekipa Vojske Srbije zauzela osmo mesto.

Vulin je za RTS naveo da će u prvom kvartalu sledeće godine stići četiri Mi-35 helikoptera, kao i tri Mi-17 helikoptera.

Rekao je da Srbija i Rusija nikada nisu imale toliko zajedničkih aktivnosti i da će se, u skladu sa politikom vojne neutralnosti, nastaviti saradnja kada su u pitanju vojne vežbe, prenos iskustva, obrazovanje kadrova.

On je dodao da srbija sarađuje i sa istokom i sa zapadom, odnosno da sama bira prijatelje, naoružanje i obrazovanje za svoje kadrove.

- Mi smo naručili i već dobijamo HA-145 helikoptere francusko-nemačke koprodukcije, naručili smo i rakete ''mistral'' iz Francuske, a vidite koliko naoružanja nabavljamo s prostora Ruske Federacije. To je vojna neutralnost, sami birate, donosite odluke i uzimate šta je najpotrebnije vašoj zemlji - rekao je Vulin.

"SVET ĆE VIDETI VOJSKU SRBIJE NA CRVENOM TRGU"

Vulin je izjavio i da je za Srbiju velika čast što je dobla poziv od ruskog rukovodstva da Vojska Srbije učestvuje u Paradi pobede 9. maja 2020. u Moskvi i istakao da ruski predsednik i ministar odbrane Vladimir Putin i Sergej Šojgu cene doprinos Srbije u pobedi nad fašizmom.

On je za RTS rekao da je bilo vremena kada se ova zemlja odricala svoje antifašističke prošlosti pa samim tim i svoje antifašističke budućnosti.

- Na Crvenom trgu orden je dobio Stjepan Mesić, a nije odlikovan niti je bilo ijednog srpskog vojnika. Mi smo učestvovali u pobedi, nije učestvovala nikakva hrvatska država, nego su na prvom mestu učestvovali Srbi - rekao je ministar Vulin.

On je dodao da još nije odlučeno koja će jedinica Vojske Srbije i u kom broju učestvovati u Paradi pobede, ali da će "osvetlati obraz naciji".

- Vrhovni komandant će biti ponosan, država će biti ponosna. Imamo svi mi razloga da se ponosimo. Bićemo na Crvenom trgu, svrstaćemo se kao što su se i naši preci svrstali u red pobednika, u red onih koji su spasili planetu od najvećeg zla koje je ikada postojalo - od zla nacizma i fašizma. Kada budemo marširali Crvenim trgom, čitav svet će moći da vidi kakve ljude imamo, da smo dostojni svojih predaka - rekao je Vulin.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stojko

    19. avgust 2019 | 15:19

    Jos da kupimo S-300 pa da ga montiramo na helikopeter.

  • Vule

    19. avgust 2019 | 19:26

    Da, borili su se Srbi iz Bosne I Hrvatske I mnogo manje iz Srbije. Zato Srbija nije pozivana u Moskvu. A nepitrebno smo I pljuvali tekovine NOB-a.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA