SzS traži garancije za fontanu na Trgu Nikole Pašića, iz SNS odgovoraju: Služite se lažima

Iz SZS kažu da rekonstrukciju neće dozvoliti ako to podrazumeva uklanjanje fontane i spomenika, dok iz SNS tvrde da će fontana biti samo rekonstruisana

  • 0

Predstavnici Saveza za Srbiju izrazili su svoj stav o rekonstrukciji Trga Nikole Pašića, rekavši da tako nešto neće dozvoliti dok od vlasti ne dobije granacije da sa trga neće biti uklonjeni fontana i spomenik Nikoli Pašiću. Aleksandar Mirković iz SNS tvrdi da je jedina istina da će trg biti uređen, a fontana rekonstruisana i da se Nikola Jovanović iz SZS i predsednik opštine Stari grad Marko Bastać služe lažnim izjavama kako bi skrenuli pažnju na sebe.

Nikola Jovanović SZS

Nikola Jovanović - Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Potpredsednik Narodne stranke i šef odborničke grupe Skupštine Beograda Saveza za Srbiju Nikola Jovanović naveo je da trenutna gradska vlast taj trg želi da rekonstruiše na osnovu konkursa iz 2015. godine, na kojem je pobedilo rešenje kojim se odobrava i sugeriše, kako on kaže, uklanjanje,"najlepše i najveće gradske fontane".

SRBIJA SKUPSTINA GRADA SEDNICA

Aleksandar Mirković - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Aleksandar Mirković je na ove navode rekao da “za razliku od njihovog šefa Dragana Đilasa i perioda njegovog šerifovanja u gradu” Beograd danas jedno veliko gradilište, koje dobija novo, osveženo lice i konačno postaje grad po meri svih građana i gostiju koji dolaze.

Jovanović takođe smatra da je neprihvatljivo da u situaciji kada vlast želi da uvodi 54 nove fontane za to odvaja 75 miliona dinara, samo, kako je naveo, u ovoj godini.

Mirković je Jovanoviću na ovu primedbu rekao da bi, kaže, sledeći put trebalo da odgovore kako je “Đilas od 74 hiljade evra došao do 25 miliona evra samo u nekretninama, gde je završilo više od 100 miliona dinara novca građana Starog grada koje je Bastać ispumpao iz opštine i kako je to za Jovanovića “veća” njegova odbornička grupa koju čini 18 odbornika u odnosu na grupu SNS-a koju čini 60.”

Mirković zaključuje da su ćutanje na ova pitanje i "očigledne laži potvrda da se tim ljudima ništa ne može verovati kao i da će sa pravom nakon sledećih izbora završiti na smetlištu političke istorije jer odgovorna politika predsednika Aleksandra Vučića kao i politika razvoja, izgradnje, uređenja, obnove i novih radnih mesta ima apsolutno podršku građana".

Jugoslav Kiprijanović

Jugoslav Kiprijanović - Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Šef beogradskih Dveri Jugoslav Kiprijanović rekao je da je novi gradski urbanista Marko Stojčić rekao da će na Trgu Nikole Pašića umesto te fontane postojati "nekakav izvor vode", upitao je gradsku vlast šta je to što treba da se promeni u odnosu na ono na šta su Beograđani navikli da 60 godina bude tu, a član Predsedništva Stranke slobode i pravde Marko Bastać poručio gradskim vlastima da će "odbraniti fontanu".

- Dok gradska vlast ne da jasne garancije da neće uklanjati fontanu, do tada nećemo dati da zakopaju ni jedan jedini ašov na Trgu Nikole Pašića - rekao je Bastać.

Marko Stojcic, urbanista, radovi, Beograd

Marko Stojčić - Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

STOJČIĆ: FONTANA NA TRGU NIKOLE PAŠIĆA I POSLE REKONSTRUKCIJE

Fontana na Trgu Nikole Pašića ostaće i posle rekonstrukcije tog trga, koja je planirana za sledeću godinu, izjavio je danas glavni gradski urbanista Marko Stojčić, navodeći da će izgled nove fontane biti u najvećoj meri sličan sadašnjoj.

Stojčić je u izjavi novinarima na Trgu Nikole Pašića poručio građanima da budu bezbrižni i da će fontana ostati na tom trgu, a da će sa rešenjem svakako biti zadovoljni.

- Na Trgu Nikole Pašića ostaće fontana - istakao je Stojčić,  navodeći da se trenutno razrađuje projekat kako bi se došlo do fontane koja je savremena, prilagođena prostoru na kojem će biti i koja će, ako bude tehničkih uslova, biti u funkciji svih 12 meseci u godini kao fontana na Slaviji.

- Ono što je sigurno, izgled fontane će u najvećoj meri biti sličan ovome kakva je danas - kazao je Stojčić.

Navodeći da je pre sada postojeće fontane na istom mestu postojala jedna koja je ima vrlo sličan oblik, Stojčić je kazao da se upravo u tom smislu traga za rešenjem koje će biti nešto što je već u pamćenju Beograđana kao simbol grada Beograda.

Stojči kaže da će se u narednih 10 do 15 dana, znati i konačan izgled fontane, što će biti pokazano svim građanima, a da se do sada nije izlazilo sa zvaničnim izgledom upravo zato što je još u toku faza izmena projekata i prilagođavanja onoga što Beogradu i Beograđanima treba.

Prema njegovim rečima, 2015. godine sproveden je konkurs za tri trga, među kojima i za Trg Nikole Pašića, a tada je predlog autora bio da se na tom trgu nađe izmenjena fontana od one kakva je sada.

Razlozi autora za promenu fontane su, navodi Srojčić, to što je uočen potencijal za veći pešački prostor, kao i to što današnja fontana u zimskim mesecima i kada se ne koristi, često bude pretvorena u neku vrstu deponije.

- U međuvremenu smo imali više razgovora sa njima i trenutno smo na stanovištu i ono iza čega odgovorno stojimo jeste da će na Trgu Nikole Pašića ostati fontana - istakao je Stojčić.

Upitan za rekonstrukciju Trga Republike, Stojčić je naveo da će, kako je i najavljeno, radovi biti gotovi do 1. septembra, odnosno da će od tog datuma Beograđani, nakon nekoliko meseci, moći ponovo da uživaju u tom trgu.

- Nema ničega što bi moglo da uspori radove i produži taj rok, tako da se 1. septembra vidimo na Trgu Republike - kazao je Stojčić i pozvao sve građane prestonice da 7. septembra prisustvuju na kulturnom događaju u organizaciji Narodnog pozorišta na Trgu i vide kako rekonstruisan izgleda u punom svetlu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA