• 6

EU se oglasila zašto je Mogerini pozvala Pacolija u Helsinki

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini po prvi put je zvanično pored ministara zemlja kandidata pozvala i šefove diplomatija Kosova i BiH da prisustvuju neformalnom sastanku Saveta EU ministra koji se 28 i 29. avgusta održava u Helsinkiju

  • 6

Svih šest partnera sa Zapadnog Balkana, među njima i Kosovo, pozvani su da krajem avgusta prisustvuju neformalnom sastanku šefova diplomatija EU u Hesinkiju zbog razgovora o regionalnoj saradnji, objašnjavaju za Tanjug u Briselu.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini po prvi put je zvanično pored ministara zemlja kandidata pozvala i šefove diplomatija Kosova i BiH da prisustvuju neformalnom sastanku Saveta EU ministra koji se 28 i 29. avgusta održava u Helsinkiju.

- Partneri sa Zapadnog Balkna pozvani su na neformalni sastanak ministra spoljnih poslova u Helsinki krajem meseca zbog važne diskusije o tome kako napredovati u regionalnoj saradnji - poručio je portparol EU za Tanjug.

Na pitanje Tanjuga da li poziv Bedžetu Pacoliju, ministru privremenih vlasti Kosova koje nije ni kandidat za članstvo niti od svih članica EU priznata država, znači i promenu pristupa odnosno formata dosadašnje prakse sastanaka EU ministra sa ministirima zemalja kandidata, iz Brisela poručuju da je u pitanju poziv zbog "neophodnosti i korsti" učešća svih sa Zapadnog Balkana.

- Svih šest partnera sa Zapadnog Balkana su pozvani na ove razgovore. U pitanju je neformalna diskusija o svim zajedničkim spoljnim i bezbednosnim aspektima regionalne saradnje i neophodno je i korisno učešće svih partnera - zaključuje portparol EU.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini odlučila je da na poslednji nezvanični sastanak Saveta EU kome će ona predsedavati umesto zemlja kandidata pozove sve partnere sa Zapadnog Balkna.

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić okarakterisao je ovaj potez Mogerinijeve kao "presedan" gde je pozvana "teritorija " koja je "daleko od stausa kandidata za članstvo".

- Očigledno da na kraju svog mandata ona želi da pokaže da je nešto uradila za Kosovo, ali to nije korektno prema Srbiji - kazao je nedavno Dačić.

Ivica Dacic

Dačić - Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

Pacoli je i ranije dolazio na neformalne sastanke šefova EU diplomatija i zemlja kandidata gde bi na marginama održavao bilateralne sastanke.

Ovo je prvi put da je dobio i zvaničan poziv visoke predstavnice.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Тодорић

    Не смете то дозволити! Боље не отићи,имате 100% оправдање.Нису укинули таксе.Тачка.

  • RICINUS

    Ala su ljukavi ovi zapadi... pljaniraju da prime srbiju i kosovo kao zasebne državne jedinice u eu i automatski indirekno dobija kosovo priznanje... Srbija netreba da ulazi u eu u paketu sa kosovom kao zasebna jedinica... Ako udje kosovo u eu kao država srbija da izadje iz zloćinačkog laznog eu... Eu je jedna zločinačka prevara

  • Milorad Vujicic

    Podmukli evropski standardi.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima