≫ 

Magična cifra 80! Broj koji danima intrigira Prištinu: Sutra u 10 h sve oči biće uprte u Skupštinu

Za raspuštanje parlamenta privremenih prištinskih institucija potrebno je dvotrećinska većina, odnosno najmanje 80 od ukupno 120 poslaničkih glasova

  • 1

U Prištini bi sutra, kako je ranije odlučilo Predsedništvo Skupštine tzv. Kosova, trebalo da bude održana vanredna sednica na kojoj bi se odlučivalo i o raspuštanju tog tela, što će otvoriti put za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Da bi se krenulo sa realizacijom ovog scenarija potrebno je da 80 od 120 poslanika glasa za raspuštanje parlamenta. Kako gotovo nijedna značajna odluka u ovom telu privremenih institucija nije usvojena jednostavno, a postoje spoljni pritisci da se na izbore ne ide, do sutra ostaje otvoreno pitanje da li će Skupština tzv. Kosova i biti raspuštena?

No, krenimo redom. Vanredna sednica parlamenta zakazana je na zahtev svih parlamentarnih stranaka Albanaca, nakon što je predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj 19. jula podneo ostavku na funkciju premijera privremenih prištinskih institucija.

Prethodno je vladajuća PAN koalicija, čija je okosnica DPK Kadri Veseljija (aktuelnog predsednika parlamenta), odbila zahtev predsednika privremenih prištinskih institucija, Hašima Tačija, da se aktuelna situacija prevaziđe izborom novog mandatara.

Kako se govori po kuloarima u Prištini, Zapad hoće da nova vlada u Prištini bude formirana bez izbora, kao i da u toj vladi ne bude Haradinaj.

- Zapad smatra da će izbori dodatno destabilizovati Kosovo, ali i odložiti pregovore sa Beogradom - glasno se šapuće u Prištini i navodi da sve dok ne bude formirana nova vlade neće biti ni nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Izvori navode i da je Tači poslednjih sedmica bio u potrazi za novim premijerom, ali da su ga odbili i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli i Veselji.

Pozivajući se na neimenovane izvore bliske Tačiju, prištinski list Gazeta Blic navodi da su on i premijer Albanije Edi Rama zajedno bili u misiji da formiraju Vladu tzv. Kosova i izbegnu vanredne izbore.

Prema tim izvorima, Tači i Rama su održali nekoliko "tajnih" sastanka u Tirani, a navodno, prisutni su bili i neki drugi zvaničnici Prištine, ali se ne precizira ko.

- Kosovski predsednik Hašim Tači i albanski premijer Edi Rama pokušavaju da formiraju novu vladu Kosova, a da uopšte ne izađu na birališta. Albanski premijer preuzeo je "misiju" da pomogne Tačiju u formiranju nove vlade. On čak pokušava da pregovara i nagovori neke stranke na Kosovu da formiraju novu vladu - rekao je izvor.

Edi Rama, Ramus Haradinaj, Hasim Taci, Bedzet Pacoli

Lideri Albanaca sa Kosova sa Ramom - Foto: Instagram/ediramaal

Zato je i dat tako dug rok između sednica Predsedništva Skupštine tzv. Kosova i parlamenta. Proteklo je naime gotovo tri nedelje, da bi konačno sve parlamentarne stranke zatražile raspuštanje skupštine i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Za raspuštanje parlamenta potrebno je dvotrećinska većina, odnosno najmanje 80 od ukupno 120 poslaničkih glasova.

Takođe, da bi vanredna sednica u četvrtak bila uspešna, na sednici je potrebno prisustvo najmanje 80 poslanika i svi oni moraju glasati da parlament bude raspušten.

Stručnjak za politička pitanja Ramuš Tahiri u izjavi za prištinski Ekspres kaže da u slučaju neuspeha glasanja u prvom pokušaju, treba sazvati novu sednicu, jer se o toj tački dnevnog reda ne može glasati više puta na istoj sednici.

Prethodno je potrebno da predsednik parlamenta utvrdi kvorum od dve trećine poslanika, od 80.

- Ako u sali u četvrtak ne bude 80 poslanika, sednica parlamenta se odlaže - jasan je Tahiri.

Skupština Kosova

Skupština tzv. Kosova - Printskrin: Youtube

Prema saznanjima do kojih je Kosovo Online došao, poslanici Skupštine tzv. Kosova će sutra glasati za njeno raspuštanje i izglasati u potrebnoj dvotrećinskoj većini.

Oni prenose da većina predstavnika manjinskih stranaka (20 poslanika od kojih je 10 u poslaničkoj grupi Srpske liste) neće biti prisutna na toj sednici i neće učestvovati u glasanju, kao i da Srpska lista neće prisustvovati glasanju jer se drži po strani u međualbanskom nadmudrivanju.

Srpska lista, Skupština Kosova

Poslanici Srpske liste - Foto: Promo

Ovakav scenario prema saznanjima Kosovo Online nije najsrećnije rešenje za DPK Veseljija (i Hašima Tačija, koji je bio prethodni lider stranke) koja je na sve načina pokušavala da prolongira raspisivanje izbora, uprkos javno izraženoj želji za raspuštanjem parlamenta.

Poslanici DPK će tako sutra biti u skupštinskim klupama i glasaće za raspuštanje jer nisu uspeli da naprave neku drugu većinu za formiranje nove vlade bez izbora.

Da se i Tači pomirio sa raspisivanjem izbora, potvđuje i današnji sastanak sa predsednicom Centralne izborne komisije Valjdete Dakom, sa kojom je, kako je navedeno na zvaničnoj veb stranici Predsedništva, razgovarao o pripremama za organizaciju izbora.

Tači je naglasio da je odmah nakon raspuštanja Skupštine i nakon datuma izbora važno obaviti pripreme kako bi se osigurao fer i demokratski izborni proces.

- Sve tehničke, profesionalne pripreme moraju biti izvršene, kao i budžetska sredstva za organizovanje izbornog procesa koji ispunjava najviše demokratske kriterijume - dodao je predsednik tzv. Kosova, prenosi GazetaEkspres.

Hašim Tači, Valjdete Daka

Daka i Tači - Foto: president-ksgov

Tači je kazao da čak i na ovim izborima treba da postoji profesionalno nadgledanje od strane međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija i medija.

S druge strane, Valjdete Daka, predsednica CIK-a, rekla je da će tehničke pripreme za organizovanje demokratskih izbora na tzv. Kosovu započeti nakon raspuštanja Skupštine i nakon predsednikove uredbe o datumu izbora.

Kao dva datuma, koja su igri za potencijalni izlazak na birališta jesu 29. septembar i 6. oktobar.

Inače, prema već objavljenom dnevnom redu, parlament u Prištini će sutra najpre razmatrati Nacrt zakona o ratifikaciji finansijskog sporazuma za IPA 2018, koji su potpisali Brisel i Priština.

A, da li će zaista posle toga biti raspuštena Skupština tzv. Kosova ostaje da se vidi do poslednjeg trenutka, jer se često dešavalo da se sednice odlažu, a odluke prolongiraju u nedogled. Iz vida ne treba izgubiti i često prisustvo ambasadora akreditovanih u Prištini, koji imaju gotovo presudan uticaj na albanske političare.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Riki Kiki 🌀

    21. avgust 2019 | 16:54

    Druga slika odozgo ko razglednica, da ima ovakav poster odmah bi proporucio srbiji da nabavi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA