≫ 

"Igra prestola" na prištinski način: Ko ulazi u bitku za najvažniju fotelju na Kosovu

Razna previranja pratila su prištinsku političku scenu od momenata kada je Haradinaj podneo ostavku, pa su se po kuloarima mogle čuti razne priče i mogući dogovori

  • 2
Ramuš Haradinaj, Aljbin Kurti, Kadri Veselji i Isa Mustafa Foto: Tanjug/AP/Profimedia/RTV21

Posle ostavke premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja, zbog poziva Specijalnog suda da se pojavi u Hagu, danas je i zvanično raspuštena Skupština tzv. Kosova, čime je otvoren put za raspisivanje vanrednih izbora u pokrajini.

Razna previranja pratila su prištinsku političku scenu od momenata kada je Haradinaj podneo ostavku, pa su se po kuloarima mogle čuti razne priče i mogući dogovori.

Iako je bilo pomena da će vlada biti oformljena bez izbora, danas je održana plenarna sednica parlamenta privremenih pokrajinskih institucija na kojoj su poslanici glasali o raspuštanju šestog saziva Skupštine tzv. Kosova.

Sledeći korak je na predsedniku privremenih institucija Hašimu Tačiju, koji u narednih 10 dana treba da raspiše izbore, a koji treba da se održe u narednih 30-45 dana.

Tačan datum izbora još uvek nije poznat, ali već je poznata i jedna dogovorena koalicija, oko ostalih pregovori traju, pa možemo da kažemo da je "Igra prestola" za mesto premijera u Vladi tzv. Kosova uveliko počela.

RAMUŠ HARADINAJ

Prvi koji je spreman za izbore i povratak u fotelju je Ramuš Haradinaj, bivši premijer privremenih institucija u Prištini. On je pre nekoliko dana objavio da potpisao predizborni koalicioni sporazum sa Špend Ahmetijem. Predsednici "ABK" i "SDP" poručili su da su se udružili da bi pobedili, i da će nosilac njihove liste biti Haradinaj.

Haradinaj u izbornu trku ulazi na lovorikama, kao čovek, koji se taksama suprostavio Beogradu, iako nije imao preteranu ulogu u njihovom uvođenju.

Vlada Kosova, Kosovo, Hasim Taci Vlada tzv. Kosova - Foto: kryeministri-ks.net

"GOSPODAR KOSOVA"

Kadri Veselji, poznat kao "Gospodar Kosova", predsednik DPK, najveće stranke, aktuelne koalicije PAN. On je na to mesto došao, nasledivši Hašim Tačija.

Veselji je je odbio ponudu da postane novi premijer bez izbora, ali je zato istakao kandidaturu za ovu poziciju posle izbora.

- Srećan sam što su sve parlamentarne grupe ispoštovale ovu inicijativu. Ja sam Kadri Veselji, i biću kandidat za premijera Republike Kosovo. U životu uvek držim reč. Rekao sam da će biti izbora i izbora će biti. Rekao sam vam da će svi uzurpatori biti uklonjeni sa uzurpiranih poseda, jer je zakon jači od bilo kojeg jakog mislioca na Kosovu. Takva će biti i borba protiv korupcije  - rekao je Veseli.

NAJEKSTREMNIJI ALBANAC

Lider pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti jedan je od mogućih kandidata za novog premijera u Prištini.

Kurti je poznati i kao najekstremniji Albanac na političkoj sceni tzv. Kosova, i kao takav, svestan je da ne može sam pred građane. Zato kao svog koalicionog partnera hoće Isu Mustafu, lidera LDK.

ISA MUSTAFA

Pomenuti LDK je prema anketama najjača politička stranka na Kosovu. Mustafa, koji je nedavno po treći put izabran za predsednika stranke, ne želi premijersku fotelju, ali ipak želi da to bude neko iz njegove stranke.

- Potrudiću se da nađem drugog kandidata unutar LDK, a ja ću nastaviti da vodim LDK. Mi ćemo zajednički raspravljati na Izvršnom odboru i odbor će odlučiti. Ja sam posvećen tome da odaberemo osobu koja će taj posao raditi dobro i koja će imati puno poverenje građana Kosova - izjavio je Mustafa.

LDK još uvek nije zvanično odlučila ko će biti kandidat ispred njihove stranke, za sledećeg premijera tzv. Kosova, ali se trenutno pominju imena dvojice zvaničnika te stranke Luftija Hazirija i Vjoše Osmanija. Neki od stranačkih kolega veruju da samo sa Osmanijem kao kandidatom mogu da pobede nad predstojećim izborima, te je tako on već dobio podršku.

I dok je još uvek u toku predizborna kombinatorika, iz vida ne treba izgubiti verovatno najznačajniju političku figuru u Prištini - Hašima Tačija, predsednika privremenih institucija.

Svakako da će svojim autoritetom, a pre svega moći manipulacije umešati prste u izbor čelnika privremenih organa samouprave.

A.T. (Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lav

    22. avgust 2019 | 16:25

    IMA LI JOS IGRACA U TOM TIMU MALO JE TO ZA VELIKI FUDBAL

  • Milorad Vujicic

    23. avgust 2019 | 05:25

    Mislim da kosovo bira parlament za kosovo i ujedno za parlament SRBIJE predstavnike,sto znaci da dolaze pameti i vracaju se na pravi put i suzivot.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA