≫ 

"Samo pravi lideri vode do rešenja problema KiM": Savetnik Maršalovog fonda u Vašingtonu o dijalogu

Bez obzira koliko SAD i EU pokušavaju da "poguraju" proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine postoje faktori koji moraju biti ispunjeni što podrazumeva i "ljude koje će biti spremni da pregovaraju" - ocenjuje Džonatan Kac

  • 0

Rešavanje ”kosovskog pitanja” jeste prioritet SAD na Zapadnom Balkanu, ali ni Vašington ni Brisel ne mogu da nameću rešenja ni Beogradu ni Prištini, već za ostvarenje tog cilja moraju da postoje "pravi" uslovi i "prava rukovodstva", ocenjuje za Tanjug Džonatan Kac iz Nemačkog Maršalovog fonda u Vašingtonu.

- Bez obzira koliko SAD i EU pokušavaju da "poguraju" proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine postoje faktori koji moraju biti ispunjeni što podrazumeva i "ljude koje će biti spremni da pregovaraju" - ocenjuje on.

Kac ističe da SAD žele da vide ponovno pokretenje procesa i da su postavile neke smernice u tom cilju, ali da ni Vašington ni EU ne mogu da nateraju ni Prištinu ni Beograd da pristane na sporazum za koji narod ili lideri ne misle da je u njihovoj koristi.

On dodaje da da su "dve strane su te koje moraju da žele da preuzmu rizik zarad mira".

KOSOVO NEZAVISNOST DEFILE FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Na pitanje Tanjuga da li izjava Stejt Departmenta nakon satanka Pompea i Vučića o "međusobnom priznaju" kao delu sveobuhvatnog rešanja u dijalogu Beograda i Prištine govori o nepromenjenoj poziciji Vašingtona i prejudiciranju ishoda razgovora, Džonatan Kac kaže da ne vidi nikakv "zaokret" u poziciji SAD ni prema Prištini ni prema Beogradu.

- SAD apsolutno želi jake nose sa Srbijom i fokusira se na izgradnju takvih odnosa. Ne vidim nikakav zaokret u poziciji SAD koje žele da vide da Srbija načini neke korake u ovom procesu, kao i da Priština načini neke korake. U ovom trenutku za pokretanje procesa dijaloga u napred neophodno je da vidimo mere koje će pokrenuti uspostavljanje poverenja između ove strane - navodi Kac.

On kaže da očekuje vrlo malo aktivnosti u rešavanju ovog pitanja pre završetka izbora na Kosovu. Bilo kakva vrsta izjava kandidata na izborima koju javnost Kosova ne podržava imaće negativan politički efekat. Kada se završe izbori, koje će Vašington, Brisel, Beograd kao i ostali angažovani u ovom procesu pažljivo pratiti i ako bude izvesnosti ko će voditi Kosovo, nadam se da ćemo imati jasniju situaciju i mogućnost za nastavak procesa”, ocenjuje Kac.

Džonatan Kac Džonatan Kac iz Nemačkog Maršalovog fonda u Vašingtonu-Foto: gmfus.org

On ističe da je prvenstveni cilj angažamana Vašingtona u rešavanju kosovskog pitanja obezbeđivanje mira i stabilnosti” u regionu u kom ”SAD ima interese”.

- SAD ne može da ponudi regionu ono što EU može, ali najbolje što SAD može da uradi jeste da zajedno sa EU pokuša da reši ovo pitanje i dovede i Beograd i Prištinu bliže zapadu - navodi Katz.

Kada je u pitanju moguće preuzimanje inicijative od strane Amerike u procesu koji je zvanično pod pokroviteljstvom EU, a u situaciji kada je Brisel čini se zaglavljen i bezidejan usled dugotrajne blokade dijaloga, Kac ocenjuje da se svi, uključujući i Brisel i Vašington, ali i Beograd i Prištinu, nalaze u procesu koji je zaglavljne što iz političkih što iz istorijskih razloga.

- Ne mislim da je pitanje uspeha ovog procesa samo na EU niti je samo u rukama Vašingtona da reši ovo ovo pitanje. Najviše se svodi na dve strane i njihovo vođstvo koliko su spremni da naprave teške političke kompromise koji bi omogućili obema stranama da krenu napred ne samo u smislu priznanja Kosova, već i na putu ka EU integracijama. To je konačni cilj, a to važi i za Prištinu i za Beograd - kaže Džonatan Kac.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA