≫ 

Harčenko ocenio da je Beograd karika u odnosima Rusije i Zapada: Osvrnuo se i na "kosovsko pitanje"

Proces evropskih integracija EU, kako je istakao, ne vidi kao prepreku u saradnji Beograda sa EAEU

  • 7
Aleksandar Bocan Harcenko Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ambasador Rusije i Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je da Beograd vidi kao kariku u odnosima Zapada i Rusije.

On je za N1 rekao da je potpisivanje sporazuma o zoni slobodne trgovine izmedu Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU), koje se ocekuje 25. oktobra, tek početak, i da očekuje da ce saradnja jačati u budućnosti.

- Pre svega je reč o slobodnoj trgovini, otvorenom i slobodnom tržištu, slobodnom kretanju roba, usluga i radne snage. EAEU je uzela najbolje iskustvo svih sličnih integracija, i smatramo da EAEU ima dosta solidnu perspektivu. Svakog dana više i više zemalja ispoljava želju da se priključi, da ima neku vrstu ugovora - objasnio je Bocan-Harčenko.

Proces evropskih integracija EU, kako je istakao, ne vidi kao prepreku u saradnji Beograda sa EAEU.

Aleksandar Bocan Harcenko Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kazao je da je moguće da Srbija postane karika u odnosima Rusije i EU, odnosno "integraciji intigracija", saradnji izmedu EU i EAEU.

Srbija će, kako je objasnio, posle 25. oktobra imati mogućnost slobodne trgovine bez carina, sa malo izuzetaka, i prodor na tržište od ukupno 180 miliona potrošaca.

Rusija će, s druge strane, imati mogućnost povećanja plasmana svojih proizvoda - industrijskih i drugih, dodao je ambasador, isticuci da je cilj da trgovinska razmena dostigne četiri milijarde dolara.

Govoreći o vojno-tehničkoj saradnji Rusije i Srbije, on je istako da Moskva polazi od toga da je odbrambena politika suverena stvar svake zemlje.

- Sfera je osetljiva, dosta komplikovana, i industrija je komplikovana, složena i moderna. Rusija je sad na vrhuncu proizvodnje, kvalitet je izvanredan. Imamo interesovanje od više zemalja sveta. I ovde želimo pravednu konkurenciju, bez politizacije, mi smo protiv nametanja - kazao je.

Vojska Srbije, Multinacionalna vežba Obazrivi vuk 19 Foto: mod.gov.rs

Rusija, kako je naveo, u okviru vojno-tehničke saradnje sa Srbijom, na umu pre svega ima zadatak jačanja bezbednosti u regionu.

- Niko neće biti na šteti zbog toga. Srbija će pojačati svoju odbranu, bez ikakve štete i pretnje za komšiluk i region - poručio je Bocan-Harčenko.

Izjavu odlazećeg premijera privremenih institucija u Prištini Ramuša Haradinaja da je Rusija ta koja se zalaže za podelu Kosovu, Bocan-Harčenko je ocenio kao smešnu.

- Nikada nismo pokretali sličnu ideju o teritorijalnoj korekciji. Na marginama je bilo takvih predloga, uključujući period pregovora o statusu, ali nikada zvanično nisu bili na pregovaračkom stolu - istakao je.

Rusija, kako je dodao, želi da se što pre ponovo uspostavi dijalog Beograda i Prištine, a ukoliko Srbija to zatraži, Moskva će je, kako je rekao, podržati u okviru međunarodnog prava.

- Rusija, imajući i želju, ima i obavezu, jer je stalna članica Saveta bezbednosti UN. Redovne diskusije (o Kosovu) moraju da se nastavljaju, i to je jedno od pitanja u delokrugu Saveta bezbednosti UN. Zato je nemoguće da Rusija ne učestvuje i ne ostane faktor rešavanja i nekih odluka - kazao je ambasador.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🇷🇸🇷🇸🇷🇺🇷🇺👍

    22. avgust 2019 | 20:40

    nema nista od sjedenja na dvije stolice ili uz Majku Rusiju ili ce nas Srba nestati, polako ali sigurno nas Srbe unistavaju a sami se nemozemo odbraniti

  • Milentije

    22. avgust 2019 | 22:08

    Nemaju Ameri pravo na sve te zlocine i na kraju da nam sude. To pravo cemo im uskratiti jedino , ako se stavimo u zastitu Rusije. Onda nece biti mrdanja. Zivi bili , pa videli. Putin ce zastiti i A. Vucica. I nije mi krivo za Vucica, ako uradi sve kao treba. Srbin je po majci.

  • Nikolas

    23. avgust 2019 | 09:01

    O KAKVOJ NEUTRALNOSTI MI PRICAMO KAD SMO POD KRVAVOM NATO OKUPACIJOM I DOK OKUPATOR IMA BAZU BONDSTIL U SRBIJI!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA