• 7

SAD Vučića vide kao partnera s kojim mogu da reše situaciju na KiM: Poruka posle susreta u Njujorku

Saradnik Atlantskog saveta ocenjuje da je to što se sa predsednikom Srbije sastao visoki zvaničnik poput državnog sekretara SAD Majka Pompea znak da Amerikanci Vučića vide kao partnera s kojim mogu da reše situaciju na Kosovu

  • 7

Ne treba očekivati da će SAD vršiti pritisak na Prištinu u vezi sa taksama pre okončanja izbora u Prištini, a od buduće vladajuće koalicije zavisiće i sudbina pregovora, rekao je za Glas Amerike saradnik Atlantskog saveta Damir Marušić.

Marušić je u analizi posete predsednika Srbije Americi rekao da je dobro što je Vučič otvoren za pregovore i što ne prejudicira krajnji ishod, ali je i istakao i da je pitanje hoće li moći da zadrži Moskvu dalje od pregovaračkog stola, prenosi Glas Amerike na svom sajtu.

Saradnik Atlantskog saveta ocenjuje da je to što se sa predsednikom Srbije sastao visoki zvaničnik poput državnog sekretara SAD Majka Pompea znak da Amerikanci Vučića vide kao partnera s kojim mogu da reše situaciju na Kosovu.

On je oceno da je poseta vešto tempirana jer se na Kosovu raspala vlada i biće uskoro novi izbori, kao i da se Vučić na tom putu pozicionirao kao partner koji čeka partnera u Prištini i da ga Amerikanci sada, možda, kao takvog vide.

Marušić smatra da SAD neće vršiti pritisak na Prištinu za vreme izbora i ističe da je važno kakva će koalicija biti formirana na Kosovu.

- Ako ima šanse da će biti koalicija koja je za pregovore, za popuštanje poreza, onda bi bilo važno da se i Brisel i Vašington izjasne da podržavaju takvu politiku - rekao je Marušić.

On je dodao da, u slučaju da buduća vlada Kosova ne bude naklonjena pregovorima - postoji mogućnost da oni propadnu.

Marušić je kazao da Vučiću izjava da želi pregovore a nije se izjasno tačno o tome koji rezultat očekuje, smatra pametnim stavom. On je rekao i da je dobro što Rusija nije bila tema Vučićevih razgovora u Americi.

- Na širem Balkanu, neki u Beogradu, razmišljaju da Rusija nekako može spasiti stvari i da će se na kraju dana Moskva i Vašington nešto dogovoriti i da će onda svojim "klijentima" isporučiti da li će biti ovako ili onako. Ali to nije realno. Mislim da je jedini način da se dogovor legitimno i trajno uspostavi je da se dve strane dogovore - smatra Marušić.

Amerikanci to razumeju i insistiraju na tome, rekao je Marušić i dodao da je uveren da i Vučić to razume.

(Telegraf.rs/Beta)

Komentari

  • alex roth

    kao sto ni mi, "svabe" nismo slobodna,demokratska,drzava tako ni vi srbi vec odavno niste drzava koja moze slobodno da odlucuje.nemacka je odavno okupirana dok ste vi jednostavno prisvojeni uz prisvajanje raunih pokrajina koje vam vise,bar sada,ne pripadaju,njih su preuze li cvsti vazali dok ste vi.uzalud,branili vasu otadjbinu.

  • vule

    GT ti kao imas uticaj i mozes da vratis sve unazad. Eto uzvoli.. al nerealno je sve sto lupas.. ovi su proglasili drzavu napravili vojsku policiju.. pola sveta ih priznalo.. ito onog koji nama treba evropa.. zato ako postoji sansa da dobijemo sever kosova a da ne izgubimo presevo bice super... jer srbi prodadose svu svoju imovinu po presevu i odose u Beograd. Nismo resili jos Kosovo a imamo vec opasan problem na jugu srbije

  • Zašto ćutite?

    Zamolio bih Centralnu Botadžbinsku Upravu za komentar. Ma šta komentar - za hiljade komentara. 'Ajte, mustre!

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima