• 3

Postoje dokazi! Za ove zločine Haradinaj bi mogao na robiju: Advokat otkrio detalje

Prema rečima zamenika tužioca Srbije za ratne zločine među dokazima su dokumenta, pisani izveštaji i izjave svedoka koje je tužilaštvo prikupilo od svih nadležnih organa

  • 3

Jedan od komandanata terorističke OVK Ramuš Haradinaj mogao bi pred Specijalizovanim većem u Hagu da bude optužen za sve ratne zločine koje je počinio posle 30. septembra 1998. godine, za koje postoje dokazi, izjavio je dugogodišnji zamenik tužioca Srbije za ratne zločine Dragoljub Stanković.

Stanković, koji je na listi advokata za zastupanje žrtava pred tim većem, podsetio je da je Haradinaj pravosnažnom presudom Haškog tribunala od 3. aprila 2008. godine oslobođen krivice samo za dela izvršena između 1. marta i 30. septembra 1998. godine, za koja je bio gonjen.

Stanković je za beogradsku "Politiku" rekao da je Haradinaj bio optužen da je u tom periodu, kao komandant terorističke OVK, učestvovao u zajedničkim kriminalnim poduhvatima koji su imali za cilj da omoguće totalnu kontrolu u takozvanoj zoni "Dukađini" na Kosovu i Metohiji, ubijajući i kidnapujući civile za koje se sumnjalo da su sarađivali sa srpskim snagama u toj zoni.

Ramuš Haradinaj kao pripadnik OVK - Printscreen/Youtube/12kumanova13

Međutim, ističe Stanković, posle tog perioda članovi terorističke OVK preduzimali su kontinuirane napade velikih razmera protiv srpskog stanovništva, nealbanskog, pa čak i albanskog, za koje su smatrali da sarađuju sa vlastima SR Jugoslavije, a cilj im je bio zauzimanje teritorija, proterivanje nealbanskog stanovništva i stvaranje sopstvene države.

- Nekadašnjem glavnom haškom tužiocu, Karli del Ponte sam krajem novembra 2003. godine, u ime tužilaštva i tadašnjeg ministra pravde, predao dokaze o zločinima OVK koje je prikupilo Tužilaštvo Srbije za ratne zločine, a koji se odnose uglavnom na zločine iz 1999. godine - navodi Stanković.

Prema njegovim rečima, među dokazima su dokumenta, pisani izveštaji i izjave svedoka koje je tužilaštvo prikupilo od svih nadležnih organa.

- Reč je o materijalu koji je sačinjen i verifikovan od obe obaveštajne agencije, Vojno-bezbednosne agencije i ondašnje RDB (Resora državne bezbednosti) MUP-a, i naročito od krivičnih odeljenja lokalnih sudova sa područja Kosova - naveo je Stanković.

On je naglasio da bi, prema svim pravilima domaćeg i međunarodnog krivičnog prava, Haradinaj mogao da bude gonjen i izveden pred domaći ili međunarodni sud, pa i pred Tužilaštvo Srbije za ratne zločine koje je protiv njega vodilo istragu za zločine počinjene od 10. do 20. juna 1999. godine.

VIDEO: Haradinajevo obraćanje posle saslušanja u Hagu

(Telegraf.rs/Srna)

Komentari

  • Milorad Vujicic

    Znaju oni na zapadu za kriminal siptara ali ih vise interesira haos u evropi i balkanu.Amerika radi to na svoj nacin a hitlerska banda je to podrzala.Nema nikakve razlike danas i pre 150 godina u ponasanju zapadnih zemalja.Uvek su se koplja lomila nad nama.RUSKE BAZE POD HITNO.

  • Imenjak

    Dokle

  • Цане

    Ма у реду је то, али је он тренутно роба која западу служи за притисак на србе, и остаће, бар за сада, некажњен.За убудуће, видећемо.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima