≫ 

"Ako su neki spremni za dom, onda sam spreman i ja!" Pupovac: Kolinda doprinosi širenju mržnje

Neki, istakao je, žele i ovo malo Srba koji su ostali da proteraju iz Hrvatske

  • 9

Pre dva dana u srpskoj javnosti je kao bomba odjeknula vest o napadu na Srbe u Biskupiji kod Knina u Hrvatskoj. Sve se odigralo u jednom kafiću, gde su okupljeni Srbi gledali utakmicu, kada je upalo petnaestak maskiranih osoba i napalo prisutne. Epilog ovog napada je petoro povređenih, a među njima je i devetogodišnje dete.

Napadači su i dalje nepoznati, a predsednik SDSS Milorad Pupovac i predstavnici Srba u hrvatskom Saboru, rekli sa da ovaj slučaj nije izolovani incident, ni "obična kafanska tuča", kako može, naveli su, da se protumači iz saopštenja policije.

Biskupija, Knin, napad Kafić u kome su napadnuti Srbi - Foto: Feral.news

Pupovac je poručio i da ustaški poklič "za dom spremni" za Srbe nikada ne može da bude prihvatljiv i da Hrvatska svakog dana gubi vrednosti EU i NATO, zasnovane na antifašizmu.

- Hrvatska gubi kredite ulaska u Europsku uniju i NATO, svakoga dana gubi vrednosti na kojima se zasnivaju te organizacije, a to su vrednosti antifašizma - kazao je on i poručio da će se obratiti tim i još nekim važnim institucijama u vezi sa napadima na Srbe.

Pupovac je na konferenciji pročitao spisak napada na Srbe u Hrvatskoj, koji su se dogodili u poslednje vreme.

- Obilato krše zakon veličajući ustaški režim manifestujući ga u javnom prostoru. Ispred Srpskog narodnog veća se vređa, preti, i uzvikuje ''za dom spremni'', I to je normalno. Za Srbe to nije normalno, i nikada neće biti normalno. Mi se na veličanje ustaštva nikada nećemo naviknuti - rekao je Pupovac.

Istakao je da za Srbe u Hrvatskoj nikada neće biti prihvatljiv ustaški pozdrav “za dom spremni", te da on nema nikakvog značenja osim onog vezanog za NDH.

Milorad Pupovac Milorad Pupovac - Foto: Telegraf

- Ako toga ima u Domovinskom ratu onda je to problem Domovinskog rata, ako toga ima na komemoracijama onda je to problem komemoracija, to je direktno povezivanje s ustaškim režimom - rekao je Pupovac.

Pupovac je govorio i o, kako je rekao, opskurnoj emisiju na Vinkovačkoj televiziji na kojoj je izrečeno da bi mu "jednom za svagda trebalo začepiti usta".

- Ne postoji niko ko će mi začepiti usta. Mogu da posegnu za tim, da mi oduzmu fizičku snagu li mentalnu moć. Ako su neki spremni za dom, onda sam i ja spreman. To poručujem onima koji mi upućuju pretnje na moj mejl, fakultetski mejl. Ti ljudi progone ljude koiji ničim ne pokazuju nelojalnost hrvatskom ustavu. Ima li nekoga da to čuje - upitao je Pupovac.

Neki, istakao je, žele i ovo malo Srba koji su ostali da proteraju iz Hrvatske.

- To treba reći - kazao je Pupovac i poručio da neki i "s oltrara šalju poruke mržnje".

- Ponovo se tuče u otvorenoj atmosferi mržnje i otvorenom lovu prema onima koji zvuče kao Srbi, bilo zbog govora, bilo zbog navijanja, bilo zbog političkih stavova, kao što će i nakon ove konferencije biti govora mržnje i poziva na nasilje - rekao je Pupovac.

Na pitanje kako komentariše to što je hrvatska predsednica Kolinda Grabar - Kitarovića ostala nema na napad a Srbe Pupovac je rekao da sa njene adrese ništa i ne očekuje i da ona doprinosi širenju mržnje.

VIDEO: Kako je "Oluja" promenila Knin?

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бобан

    23. avgust 2019 | 15:25

    ДрКолинда је део друштва које опстаје на мржњи према србима и неговањем усташтва.

  • Драган

    23. avgust 2019 | 16:41

    Пуповац би морао знати да Усташе нису Четници и обрнуто !Срамота је изједначавати их !Усташе су убили преко милион особа само зато што нису Хрвати !Четници су САМО бранили народ од окупатора и терориста .

  • Srbin

    23. avgust 2019 | 13:37

    Ne daj se srbine..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA