• 2

Mogerini ugurala Pacolija za sto: Evo čemu će biti reči na sastanku u Helsinkiju

Sastankom će predsedavati visoka predstavnica EU za spoljne poslove

  • 2

Na neformalnom sastanku (Gimnih) ministara spoljnih poslova EU u Helsinkiju 29-30. avgusta razmatraće se Bliski istok, Arktik, "hibridne pretnje", dok će se s ministrima država-partnera sa Zapadnog Balkana razgovarati o regionalnoj saradnji, najavila je danas Finska koja predsedava EU. Na sastanak su pozvani i predstavnici Prištine, iako to do sada nije bio slučaj, a što je naišlo na osudu zvaničnika Srbije.

Sastankom će predsedavati visoka predstavnica EU za spoljne poslove Federika Mogerini, a počeće diskusijom s ministrima odbrane EU o "hibridnim pretnjama" čije je suzbijanje jedan od prioriteta predsedavanja Finske Unijom.

Prvog dana rada ministri će razgovarati i o Bliskom istoku.

U petak, 30. avgusta, ministri spoljnih poslova EU baviće se regionom Arktika čiji značaj za Evropu i svet raste zbog otapanja leda.

Stav Helsinkija je da EU mora da posveti veću pažnju Arktiku i u spoljnim odnosima, i u svojim unutrašnjim politikama.

Posle sastanka u "Gimnih" formatu, finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto imaće radni ručak s aktivistima za ljudska prava.

"Gimnih" je format koji šefovi diplomatija Unije koriste za neformalne sastanke na kojima se razgovara, ali se ne donose formalni zaključci.

(Telegraf.rs/Beta)

Komentari

  • Milorad Vujicic

    Moze ga odvesti i kuci kad joj se toliko svidja.

  • Локи

    Ваљда ови наши неће сести за исти сто са пацовчином.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima